Инфо

22. фебруар 2024.22. феб 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Снежана Паунић из Бадовинаца

Ко ради, има чему да се нада

Добитница Златне медаље за допринос у области пољопривреде у оквиру обележавања Дана државности истиче да је велика част добити овакво признање међу бројним пољопривредницима који такође заслужују похвале за свој рад
У оквиру обележавања Дана државности, пољопривредницу Снежану Паунић из Бадовинаца председник Републике Србије Александар Вучић одликовао је Златном медаљом за допринос у области пољопривреде, за изузетне заслуге у пољопривреди и сточарству. Како је истакла за „Глас Подриња“, „велика је част добити овакво признање међу бројним пољопривредницима који такође заслужују похвале за свој рад“.

Признање и обавеза
-У мом окружењу је заиста много пољопривредница које вредно раде, Мачва обилује таквима, све наше жене су изузетно вредне. Захвална сам на томе што је неко препознао мој и рад моје породице. Ово признање јесте битно и обавезујуће, лично сам веома поносна и срећна, али ми је драже од свега што се чуло за моје Бадовинце, Мачву, да смо добар пример. Свакако ће остати једна лепа успомена, али то нама пољопривредницима не умањује ни посао, ни обавезе- наводи она, додајући да је већ сутрадан, након доделе признања, морала да се врати у реалност, својим обавезама, јер посао не може да чека, нарочито сада када ову награду треба оправдати.

Фото: Приватна архива


-Лагала бих кад бих рекла да је живот на селу лак. Немамо радно време, али имамо обавезе свакодневно, оно што мора да се одради. Некада је то целодневни посао, некада останемо и до касно у ноћ док се посао не обави. Олакшавајуће је кад радите за себе, кад вам нико не мери норму, али, са друге стране, знате да нико други осим вас тај посао неће урадити. Све је ствар навике. У селу сам одрасла, село волим, волим и свој посао, па онда лакше подносим те изазове. Устаје се рано, јер говеда имају свој ритам, док се они намире крећу остале обавезе, а оне трају док траје и дан- каже Снежана, која се на имању бави ратарством, сточарством и повртарством.

Понос Општине Богатић
-Поносни смо на нашу пољопривредницу Снежану Паунић из Бадовинаца, коју је председник Републике Србије Александар Вучић, у оквиру обележавања Дана државности, одликовао златном медаљом за допринос у области пољопривреде, за изузетне заслуге у пољопривреди и сточарству. Снежана је најбољи пример вредне Мачванке, мајка троје деце, дивна супруга и једна од нас, жена која својим примером треба да буде узор свим женама. Хвала госпођи Паунић што се име нашег Богатића и Бадовинаца чуло широм Србије- објављено је на званичној Фејсбук страници председника Општине Богатић Милана Дамњановића.


На питање шта је њеној породици приоритет у бављењу пољопривредом, каже да су сходно сезони нечему више или мање посвећени.

Тешкоће и изазови
-Свака производња је увек неизвесна, јер зависи од неких спољних фактора на које често не можемо да утичемо: временски услови, епидемиолошка ситуација, стање на тржишту. Некад је боље, некад лошије, негде се изгуби, негде добије, али „точак се окреће“. Ко ради, има чему да се нада. Тренутно нам је највећи изазов свињарство, јер се опорављамо од тога што смо на неколико недеља морали да испразнимо товилишта, било је страшно гледати празне свињарице. Али, верујем да ћемо и то превазићи и да ће се ситуација нормализовати- подвлачи.

Поступила је одговорно испразнивши обор, али признаје да није било лако.

Фото: Приватна архива


-Много смо уложили и новца, времена и себе у то да унапредимо тај део посла, а кад видите да је празно, то вас порази. Свакако је и финансијски моменат ту био битан, доста смо изгубили. Али, одговорно смо поступили, следили инструкције надлежне ветеринарске службе и сачекали да кризни период прође. И сад смо у неизвесности, страхујемо да се то не понови, али смо предузели све мере предострожности. Последице свакако постоје, али идемо даље, са проблемима се само треба суочити и решити их- наглашава она.

Субвенције значе
Веома нам значи подршка државе. Користили смо програм Конкурентне пољопривреде 50:40:10, као повртари, на производњу кромпира смо остварили субвенције за куповину трактора. Захваљујући повраћају средстава које држава даје за куповину машина смо по повољним условима набавили прскалицу и расипач. Доста значи помоћ када се много улаже.


Снежана у свом послу није сама. Има подршку породице, па јој испомоћи не мањка.

Има ко да настави посао
-Сад су деца велика, могу и на њих да рачунам, па је лакше. Читава породица је укључена у породични посао. Највећи терет посла носимо супруг и ја, помажу нам и његови родитељи. Деца такође уживају у овом послу, тако да обавезе делимо. Вредни су, чине то са задовољством. Често посла има и превише, не постижемо баш све сами, па смо принуђени да ангажујемо помоћ, али и то је све теже, пронаћи људе који овај посао желе да раде- напомиње.

Децу саветује да се посвете образовању, али неки од њих су и тај сегмент живота везали за пољопривреду.

Фото: Приватна архива


-Увек кажем да им пољопривреда „не гине“, али да приоритет треба да дају образовању. Прихватили су савет, добра су деца. Најстарија ћерка је на факултету, син је средњошколац са амбицијом да упише Пољопривредни факултет, најмлађа ћерка је још увек основац. Од малих ногу учили смо их правим вредностима, знају и значај посла, знају и да мора да се ради, али најважније од свега је да свој рад заснују на знању и образовању, па да касније у послу своје знање примене. Син жели да се бави пољопривредом, много тога и радимо на његову иницијативу, јер у овоме види будућност. У нашем дому смо се увек водили ставом да је пољопривреда кључ опстанка државе. Млади свакако треба да се баве пољопривредом, да буду посвећени, да не одустају код првог камена који их спотакне, већ да баш тад буду још упорнији. Упорност ће се исплатити- верује Снежана.

Открива је рецепт за успех у пољопривреди.
-Свака жена је, верујем, на првом месту мајка и домаћица. Али то не видим као отежавајућу околност, већ као на мотивацију. Рецепт за успех у пољопривреди видим у љубави према породици и послу, снага је у љубави. Сваки дан је изазов за себе, али ако имате мотив, сваки посао стигне да се одради. Било да је жена у граду или у селу, жена је жена, жена је стуб друштва и док је тако ниједан циљ није недостижан- закључује.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa