Инфо

14. март 2024.14. мар 2024.
Фото: images.squarespace-cdn.com

Фото: images.squarespace-cdn.com

Шапчанке и Шапчани међу делиоцима правде

Квартет у елити

На списку арбитара највиших рангова нема много имена из Шапца. У елити само кошаркашке и ватерполо судије. У савезном рангу судије и у ватерполу и одбојци. Рукомет без представника на званичном списку, као и фудбал
Шабац као град у највишем рангу колективних спортова има четири представника. Борбу у елити домаћег спорта воде: рукометашице, кошаркашице, ватерполисти и рукометаши. Спој субјективних и објективних фактора могао би вредносно одредити да ли је то задвољавајуће или не, но као спортски град ситуација са представницима међу делитељкама и делиоцима правде свакако није добра. У пет најпопуларнијих спортова: фудбал, кошарка, одбојка, рукомет и ватерполо, Шабац представља тек тројица судија и једна судиница у савезном рангу. У највишем само у кошарци и ватерполу.

Данило Петковић је на списку арбитара Кошаркашке лиге Србије (првог ранга српске мушке кошарке) и Теодор Станић који дели правду на утакмицама Прве женске лиге Србије. Станић је арбитар и на утакмицама савезног ранга и у мукој кошарци, односно суди и дуеле Друге мушке лиге. Међу делиоцима правде у одбојци нема град представника у елити, али има трио судија на списку другог ранга. На овом нивоу су: Марко Гајић, Никола Марковић и Иван Петровић.

Фото: Pixabay


Три имена су на списку судија Ватерполо савеза Србије из Шапца. Једина дама Сташа Илић представља свој град у елити, као и Немања Илић. Сташа дели правду у Супер лиги за жене и Првој Б лиги, као и у свим млађим категоријама. Немања је арбитар у Супер лиги, Првој А и Првој Б лиги. На списку савезних је и Ненад Живановић (Прва А и Прва Б лига).

Рукомет је спортски прославио Шабац, једино у овом спорту град и данас има представника у елити и мушке и женске конкуренције, но иако резултатски припада врху домаћег рукомета, судија у Супер ли Супер Б лиги нема. Ни најпопуларнији спорт, фудбал, не може да се подичи бољом ситуацијом. Три године нема шабачког клуба у Супер лиги, а много дуже највиши ранг не рачуна на арбитре из овог града. Међу 23 имена главних судија, односно 33 махача (помоћне судије) нема Шапчана. Најбоље позициониран шабачки фудбалски судија је тренутно Срђан Степановић који је главни судија у Српској лиги Запад. Уз њега на истом рангу је Филип Ђурић као помоћни арбитар.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa