Инфо

4. април 2024.4. апр 2024.
Полегање расада паприке

Полегање расада паприке

Од правилне неге зависи квалитет расада. У пластеницима, посебно при употреби великих количина стајњака, долази до стварања штетних гасова и водене паре. Превисока влажност, висока температура и смањена осветљеност биљака утичу на формирање нежних и издужених биљака које су подложне нападу болести. Зато је неопходно заштићени простор за производњу расада свакодневно проветравати. Када су хладни и ветровити дани проветрава се краткотрајно у најтоплијем делу дана (1 час), а током топлих, пролећних дана проветрава се јаче. Најчешће се у производњи срећемо са болешћу – полегање расада а кога узрокује патоген Pythium spp.

Током производње расада овај патоген може проузроковати значајна оштећења на младим поницима при гајењу расада. Почетни симптоми су у виду воденастих пега које се увећавају, постају мрке боје и на крају ткиво се сасушује и некротира. Захваћено стабло младог поника у зони кореновог врата увек је тање од здравог дела, те се на том делу и савија оболела биљка расада те полеже. Ако су услови за развој паразита повољни ( доста влаге, густ склоп, слабо проветравање ) он се брзо преноси са биљке на биљку. На оболелим деловима биљака примећују се кончасти мицелијум беличасте боје који се протежу до површине земљишног супстрата и на крају се завршавају са мехурићем у који су смештени репродуктивни органи ове гљиве, а који сазревањем постају способни за нове заразе младих биљака.

Полегањем биљке брзо вену, зараза се шири на здраве биљке у расаду и то проузрокује нагло пропадање расада.

Мере за сузбијање : не правити велику густину током сетве, не превише заливати , редовно проветравати заштићени простор у којем се гаји расад.

Хемијске мере борбе : заливање после сетве а пре ницања расада са препаратом на бази а.м. пропамокарб хидрохлорид у дози примене 0,2%. На 10 л раствора 20мл фунгицида, и са овом количином залити 6-8 м2 површине расада. Захваљујући добром усвајању путем корена, као и израженој покретљивости ксилемом у надземне делове, препарат на бази а.м. пропамокарб хидрохлорид представља основу заштите расада поврћа од гљивичних проузроковача болести.
Дипл.инж. Славица Максимовић, ПССС Шабац

Најновији број

23. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa