Info

11. jun 2020.11. jun 2020.
Sport level: nindža kornjača
SPORTOM DO ZDRAVIH NARAŠTAJA (3)

Sport level: nindža kornjača

Nedavno istraživanje koje su sproveli šabački doktori, fizioterapeuti i profesori fizičke kulture, pokazalo je da je procenat gojazne dece u šabačkim školama čak 23 odsto (državni nivo 13, 7 odsto u uzrastu od 7-14 godina), sličan procenat je i po pitanju nepravilnog držanja tela. S obzirom da je reč o mladoj populaciji projekat je usmeren podjednako i na mlade i na njihove roditelje. Prijemčivim rečnikom za osnovnoškolce, namera nam je da ih podsetimo i uputimo u važnost zdrave ishrane, da ih podučimo o značaju bazičnih sportova, prvenstveno plivanja, za pravilan psihofizički razvoj, ali i popularizujemo fizičku aktivnost kod mladih naraštaja
Prethodni tekst serijala “Sportom do zdravijih naraštaja” govorio je o važnosti zdrave ishrane i prevenciji gojaznosti kod dece školskog uzrasta. Jednostavno, njihovim rečnikom. U ovom broju krećemo sa sportom. Na početku smo se odlučili za program THERA BAND Akademije, koji se praktikuje u školici sporta “Zdravi i fit klinci iz nekoliko razloga. Kao prvo namenjen je deci uzrasta od 3-8 godina, i samim tim ovaj program je prva stepenica u pravilnom razvoju deteta, ali i u daljem usmeravanju ka sportskoj karijeri. Osmišljen je sa ciljem da najmlađi zavole fizičku aktivnost i boravak u prirodi, primene “fer plej” kako na takmičenjima , tako i u životu, razvija maštu i kreativnost, neguje prave vrednosti.

Šta je Thera band
Thera band program je kreiran od strane američkih i nemačkih fizioterapeuta sa idejom da deca uzrasta od tri do deset godina kroz igru i zabavu poboljšaju fizičke i motorne sposobnosti, što će za posledicu imati smanjenje telesne težine i prevenciju različitih oboljenja. Ovaj program zastupljen je u svim školama i obdaništima Sjedinjenih Američkih Država i nekim zemljama Evrope.
U Srbiji “Zdravi i fit klinci” Thera Band-a funkcionišu u Beogradu. Program ima podršku Sekretarijata za dečju zaštitu, republičkog zavoda za sport, kao i Fondacije Đoković.
U Šabac je stigao zahvaljujući kajakašu, nekadašnjem srpskom reprezentativcu Vladimiru Panteliću. Program sprovode isključivo instruktori sertifikovani od Thera Band akademije. Pored Pantelićevih “Zdravih i fit klinaca”, u Šapcu se efektivno primenjuje i na odeljenju za Fizikalne medicine šabačke Bolnice.

Kako izgleda trening “Zdravih i fit kilinaca”/teorija
-Školica radi po programu koji je priznat od Udruženja američkih fizioterapeuta, i oficijalni je program svih zemalja EU. Program je namenjen za prevenciju i korekciju ravnih stopala, pojave gojaznosti, a odličan je i u smanjenju stepena agresivnosti kod dece. S obzirom da je reč o deci od tri do osam godina, svaki trening je posebno osmišljen i više podseća na igru nego na sport. Za decu je korisno da prođu ovu školicu, jer ako ih u najranijem dobu bacimo na ozbiljne treninge i sport koji im ne odgovara, vrlo male su šanse da će ona u sportu ostati. Sa ovim vežbama imaju mogućnost da razviju motoriku, istraže svoja interesovanja i otkriju sklonosti ka određenim sportovima. Tek nakon osme godine, nakon procene stručnih lica za šta dete ima najveći potencijal, da li je više za timski ili individualni rad, preporučuje se odabir konkretnog sporta- objašnjava Vladimir Pantelić i dodaje:
-Deci je igra prirodno stanje. Ukoliko krenemo da ih teramo na nešto ozbiljno samo ih odbijamo. U Zdravim i fit klincima oni imaju dobar balans između igre i ozbiljnosti. Balans primeren njihovim godinama. Treninzi su tematski, osmišljeni kao priča, tako da oni nisu ni svesni da treniraju. Fokus nam je na bazičnim sportovima, atletici, plivanju, gimnastici, mada ih upoznajemo i sa košarkom, odbojkom, učimo ih da skijaju, da se veru uz veštačku liticu... Ovo je baza za bavljenje sportom, Koliko smo uspešni da im prenesemo ljubav prema fizičkoj aktivnosti govori podatak da je čak 90 odsto od naših polaznika, nakon osme godine i odlaska od nas nastavilo da trenira.

Trening “Zdravih i fit klinaca”/praksa
Svaki trening ima svoje ime. Veliku popularnost uživaju nindža kornjače.
Na parteru se pojavljuje Leonardo. On je simbol brzine. Svi učesnici, na čelu sa trenerom stavljaju njegovu masku i vežbaju brzinu, vežbaju bočno kretanje, kretanje u nazad, naizmenično brzo i sporo.
Potom sledi Donatelo. On je najskočnija kornjača na svetu. Postupak sa masakam je isti, samo što se sada vežbaju sve vrste skokova, a skokova ima koliko i mašte u polaznika.
Mikelanđelo je snaga. Kornjačice vežbaju izdržaj na rukicama, pozdrav suncu i ostale mišiće, da bi nakon njega došao Rafaelo koji sve to ujedinjuje učeći ih borilačke veštine.
Epilog je bitka sa Splinterom. U tom fajtu deca treba da pokažu sve šta su od nindža kornjača naučili.
Ovo je samo jedan primer, a u vežbaonici Zdravih i fit klinaca skoro da nema bajke koja nije pretvorena u vežbe. Ali trenerima nije teško ni da decu odvedu u prirodu. Posebno popularna je bila vožnja čamcima i ovladavanje ribolovačkom veštinom.

Rezultat?
Rezultat su zdrava i srećna deca. Deca koja imaju razvijenu motoriku, znaju da padnu i ustanu, deca koja neguju sportski duh i žive u skladu sa prirodom.
-Prevenciju ravnih stopala i gojaznosti smo već spomenuli, tu su još razvoj i poboljšanje psihofizičkih sposobnosti, kao i korigovanje i jačanje muskulature. Sa druge strane mi imamo odličnu saradnju i sa školicama iz Beograda, pa organizujemo međusobna takmičenja. Ona nam pomažu da negujemo takmičarski duh kod dece, ali i da ih naučimo fer pleju- objašnjava Vladimir i kaže da je na leto u planu veliki sportski kamp u kojem bi učestvovalo preko 100 klinaca iz Srbije i jedna hrvatska školica sporta, dok su kao gosti škole najavljeni Vanja Grbić i Branko Kockica.
-U ovome što radimo imamo podršku brojnih profesionalnih sportista. Jedan od njih je i Vanja Grbić, koji je obećao da će nas posetiti. Sa druge strane, mi se trudimo da od ove dece napravimo ne samo sportu naklonjene, već i mlade ljude koji poštuju kulturu, umetnost i svoje okruženje. Zbog toga imamo česte izlete u prirodu, ali pozorištance “Puž” sa kojim imamo odličnu saradnju- kaže Pantelić.

Kada i gde do “Zdravih i fit klinaca”?
Zdravi i fit klinci se okupljaju svakog ponedeljka, srede i petka, od 18-19 sati. Pošto su brojem prerasli dosadašnju salu u Vojvode Mišića, od sledeće nedelje prelaze u fiskulturnu salu Jankove škole.

Vladimir Pantelić je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu stekao zvanje trenera. Licenciran rad sa decom od strane Thera akademije. Višestruki prvak države u kajaku, bivši reprezentativac Srbije, nosilac brojnih međunarodnih priznanja.


Sportista nikad ne odustaje
Naučeno u školici sporta se primenjuje u životu. Jedan od polaznika je bio umoran i nije imao snage da završi domaći. Brižna majka mu je rekla da ostavi za sutra, na šta joj je on odgovorio: Ne, pravi sportista nikad ne odustaje.


Rođendani kao nekad
Naklonjeni tehnici, otuđeni jedni od drugih, svaku igru napolju smatraju ekskluzivom. Zbog toga nije iznenađujuće što organizacije rođendana Zdravih i fit klinaca, po uzoru na one kako su slavile generacije rođene osamdesetih godina prošlog veka, među polaznicima škole predstavljaju pravi hit.
-Nekad smo se igrali na ulici, penjali na drvo... Oni to nemaju. Zbog toga im je zanimljivo kada organizujemo rođendan na proplanku, pokažemo igre koje smo mi igrali, serviramo sendviče koje smo mi jeli- kaže Pantelić.


Mašta bez granica
Kažu da su današnja deca bez mašte. Radeći sa njima Pantelić je shvatio da to nije istina. Naime, potreban im je samo podsticaj da pokrene kreativnost, a za taj podsticaj, roditelji često danas nemaju vremena. Lakše je dati im telefon.

T.Trifković

Najnoviji broj

17. jun 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa