Info

2. novembar 2017.2. nov 2017.
Krivina u ogledalu

Deseterac

Kada je onomad hiperinteligentni Aleksandar Martinović pred velikim auditorijumom „američke cia“ televizije N1 priznao da je bio magarac, ponadao se da su sve njegove muke iza njega. Mislio je da je dovoljno priznati, politi se katranom i perjem, i to je to. Ali, ne lezi vraže.
Sve to, međutim, mora – BRŽE, JAČE, BOLjE. Nije dovoljno kleknuti, koliko god to neko voleo. Potrebno je i puzati, a ako treba i dalje otići. Učio je od najboljih – Vulina i Stefanovića.
A, naučio je da nije dovoljno samo voleti, potrebno je obožavati, diviti se, zaceniti se u ispoljavanju divljenja. Posle nekoliko mukotrpnih godina i vrednog razmišljanja, osmišljen je plan kako pokazati i dokazati. Novi zadaci su se ređali i ređali, a mlađanom Martinoviću zapali su oni koje ni magarac ne bi pristao da obavi. Mora, takva mu je cedulja, što bi rekli Šapčani. Trknuo je po indeks, a kada je već uzeo indeks, nije zgoreg da uzme i diplomu, i to od Prvorođenog, jednog i jedinog. Uleteo je u prvu fotokopirnicu, fotokopirao jedan dokument i jednu diplomu, vratio originale i poslao brzojav da je spreman da izvrši zadatak.
Ostalo mu je još nešto manje od 24 sata do trenutka kada bi trebalo da počne sednica parlamenta na kojoj mora sprovede zadatak koji ni magarac ne želi da uradi. Za razliku od Ivice Dačića, nije morao da uči na pamet tekst koji treba da izdeklamuje pred kolegama, jer se uglavnom pojavljivala jedna reč i to na srpskom – DESET.
Iščitao je deseterac bez ikakvih problema. Zahvaljujući blagonaklonosti Maje Silne, uradio je to, za svaki slučaj, još jednom, i mogao da odahne. Odradio je zadatak bez ijedne greške. Niko nije mogao zamerku da mu stavi. Čak ga je i Prvorođeni pohvalio na Pinku. Posao koji nijedan magarac ne bi prihvatio, on je odradio za – deset. Desetka čista ko suza.
Nije stigao ni da se osvrne na događaje koji su usledili. Emotivno onesposobljena Maja Silna, napadima Dverjana, morala je da prekine zasedanje i da se povrati. Neki drugi dan su joj zakucali i na vrata kabineta i svašta je to bilo. Martinovićevo čitanje deseterca je polako odlazilo u zaborav.
- Super sam prošao. Kada vidim Maju, i šta sve jadna proživljava, ukapiram koliko je život bio blagonaklon prema meni – pomisli Martinović u sebi i spremno se stavi na raspolaganje za nove napredne zadatke.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa