2. novembar 2017.2. nov 2017.
JEDINSTVENA ODLUKA U ISTORIJI SRPSKE POLITIKE
ŠABAC - JEDINI U SRBIJI OMOGUĆIO GRAĐANIMA DA GLASAJU KAKO ĆE BITI POTROŠEN NOVAC OD POREZA

JEDINSTVENA ODLUKA U ISTORIJI SRPSKE POLITIKE

Grad Šabac omogućio je građanima seoskih i prigradskih mesnih zajednica da glasaju kako će biti potrošen novac iz budžeta mesnih zajednica. Ono što građani izaberu u decembru biće u njihovim mesnim zajednicama realizovano na proleće. Trećeg decembra čućemo šta je to u 24 mesne zajednice najvažnija stvar i na šta oni žele da potroše 35 miliona dinara
Protekle sedmice, u Medija centru u Beogradu, održana je konferencija za novinare na kojoj je prikazana TV-reportaža o odluci Grada Šapca da se prikupljena sredstva od poreza na imovinu vrate na račune mesnih zajednica. Na konferenciji koja je deo projekta “Više od grada: prva varoš Srbije”, koju je realizovao Medija centar uz finansijsku podršku grada Šapca, govorili su gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, pomoćnik gradonačelnika za uključivanje građana Jelena Topalović Petrović i član Gradskog veća Igor Marsenić.
Skupština grada Šapca donela je 2015. godine odluku da sav novac koji se prikupi od poreza na imovinu u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama vrati u selo, na račune mesnih zajednica. Od tada su se utrostručili prihodi od poreza na imovinu u budžetu grada. Odluka je podrazumevala da saveti mesnih zajednica kao legitimni predstavnici građana, imaju mogućnost da investiraju novac onako kako sami procene da treba.
Ove godine, Šabac je otišao korak dalje, te je novom odlukom Skupštine omogućeno svim građanima seoskih i prigradskih mesnih zajednica, ne samo članovima saveta mesnih zajednica, da se glasanjem izjasne na koji način će biti potrošen novac.
Pravo da glasaju imaju svi građani, bez obzira na to da li su platili porez ili ne. Jedini uslov bio je da se upišu u listu učesnika neposrednog izjašnjavanja kako bi mogli da dobiju poziv za glasanje na kućnu adresu.
Svaki stanovnik, dobio je obaveštenje koliko tačno na računu mesne zajednice ima novca i uputstvo na koji način može da predloži projekat za koji smatra da će doprineti kvalitetu života u njegovom mestu. Svako ko je platio porez i skupio pet odsto podrške među meštanima za svoj predlog, može kandidovati projekat.
Glasanje će biti početkom decembra, a ono što građani izaberu biće u njihovim mesnim zajednicama realizovano na proleće. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović s nestrpljenjem čeka dan neposrednog izjašnjavanja, jer kako navodi istinski veruje da kada ljudi slobodno odlučuju, donose prave odluke.
-Jako je važno da građanima omogućimo da slobodno odlučuju o novcu koji su sami platili. Ono što mene interesuje, to je da čujem šta su stvarne potrebe ljudi. Šta je to za nekoga najvažnije u naselju u kojem živi. Trećeg decembra ćemo čuti šta je to u 24 mesne zajednice najvažnija stvar i na šta oni žele da potroše 35 miliona dinara. Mislim da nikada u istoriji nisu odlučivali o većem novcu u vezi sa projektima koji su najznačajniji. Ja kao neko ko upravlja gradom i izvršilac sam budžeta, garantujem da će ono što građani budu glasali biti urađeno – istakao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Na adresu Gradske uprave Šapca, stigli su brojni predlozi građana i saveta mesnih zajednica, a ostalo je više od mesec dana da se meštani upoznaju sa predlozima i odluče u šta žele da njihov novac bude investiran. Rekonstrukcija doma kulture, izgradnja seoskih puteva, uređenje groblja i obnova crkve su samo neki od predloga za bolji život u šabačkim selima.
-U Gradskoj upravi izvršene su odgovarajuće provere a svi predlozi su u skladu sa Zakonom i strateški planskim dokumentima grada. Ima jako interesantnih predloga. Meni su svakako najzanimljiviji oni koji se odnose na iskopavanje zajedničkog bunara, pošto ima naših sela u kojima nema vode za navodnjavanje njihovih njiva. U velikom broju mesnih zajednica predlozi projekata odnose se na šljunčenje i asfaltiranje puteva, ali ima i potreba da se pomogne lokalnim školama, kulturno-umeničkim društvima, fudbalskim klubovima i slično – navela je Jelena Topalović Petrović.
K. Jekić

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa