2. novembar 2017.2. nov 2017.
MAMOGRAFIJA SPAŠAVA ŽIVOT
RAK DOJKE JE IZLEČIV KADA SE OTKRIJE NA VREME

MAMOGRAFIJA SPAŠAVA ŽIVOT

Svake godine u Srbiji se otkrije 4.000 novoobolelih žena, a oko 1.600 umre. “Cilj nam je da otkrijemo što više žena sa početnim rakom i da ih izlečimo jednostavnom hirurgijom”, kaže dr Ivan Marković
Karcinom dojke najčešće je maligno oboljenje kod žena i predstavlja oko 28 odsto svih ženskih karcinoma. Srbija je negde na sredini svetske liste po obolevanju, ali je druga po smrtnosti posle Mađarske. Svake godine u Srbiji se otkrije 4.000 novoobolelih žena, a oko 1.600 umre. Ukoliko se ova bolest otkrije na vreme izlečiva je u 90 odsto slučajeva.
Mamografija je jedini način da se karcinom dojke otkrije u svom ranom stadijumu. Značaj skrininga istakli su doc. dr Ivan Marković direktor Klinike za hirurgiju Onkološkog instituta Srbije i njegov prvi saradnik asistent dr Marko Buta, šef Odseka na Klinici za Hirurgiju, koji su prošle sedmice posetili Opštu bolnicu Šabac.
-Oko 10 odsto pacijenata se javi lekaru sa već udaljenim metastazama u drugim organima, a oko 40 odsto njih kada je bolest u trećem stadijumu i kada su rezultati lečenja lošiji. Rano otkrivanje karcinoma dojke je kada je bolest neprepoznatljiva klinički. Zbog toga zdrave žene između 50 i 70 godina svake dve godine treba da urade mamografiju. Cilj nam je da otkrijemo što više žena sa početnim rakom i da ih izlečimo jednostavnom hirurgijom. Za najbolje rezultate potrebno je da se na skrining odazove više od 75 odsto žena iz pomenute populacije, kaže dr Ivan Marković.
Dr Marko Buta navodi da su do sada završena dva ciklusa skrininga, ali da je odziv bio veoma mali, oko 20 odsto pozvanih žena. Među njima je otkriveno oko 400 novoobolelih žena, i one su izlečene u potpunosti.
-Što se bolest ranije otkrije bolje su mogućnosti za lečenje. Hirurgija je manje radikalna i sa boljim estetskim rezultatima. Više je i opcija za lečenje. Danas se rade i takve operacije da se ne vade svi limfni čvorovi. Ta metoda primenjuje se i u Opštoj bolnici u Šapcu. Rade se i poštedne operacije kada se pacijentkinjama sačuvaju dojke i one posle nekoliko godina i zaborave da su operisane. Konzilijarni pregled je početak lečenja svakog pacijenta. Lekari sa Instituta za onkologiju dolaze jednom mesečno u Šabac da prisustvuju konzilijumu. Tada se odlučuje da li je potrebno hirurško lečenje pacijenta, ili hemioterapijsko, radioterapijsko... objašnjava dr Buta i ističe da u današnje vreme rak dojke nije sinonim za gubitak dojke.
Marković kaže da su faktori rizika vezani za svaku ženu pojedinačno. Najveći faktor rizika je kada je žena imala rak jedne dojke, da će se on pojaviti i na drugoj. Takođe, velike šanse da obole imaju i žene koje su imale ovu bolest u porodici.
-Ako su dve bliske rođake (majka, sestra, tetka) imale karcinom dojke, ili je jedna bliska rođaka od ove bolesti obolela pre 40. godine, praćenje takvih žena počinje mnogo ranije nego obično. Rana menstruacija, kasna menopauza, nerađanje ili rađanje posle 35. godine su takođe faktori na koje žena ne može da utiče, ali predstavlja samo oko dva odsto ukupnog rizika, navodi Marković.
Prema njegovim rečima, standardni tipovi primarne prevencije kao što su povećana fizička aktivnost, umerena ishrana i generalno zdrav život dobra su prevencija za sve bolesti. Navodi da Japanke ređe obolevaju od kancera dojke, ali Japanke rođene u SAD ovu bolest dobijaju češće, pa je jedan od faktora verovatno i ishrana.
Marković ističe da rak dojke ne boli, a ako se bol javi radi se o već veoma odmakloj fazi. Smatra da samopregledi nisu dobri za svakog, jer ne može svaka žena dobro da se nosi sa činjenicom da može nešto da pronađe. Za one koje se za to odluče ima nekoliko saveta.
Nakon radikalnih operacija moguća je rekonstrukcija implantom. Bitno je da ovaj zahvat uradi plastični hirurg.
-Rekonstruktivna hirurgija, najčešće ugradnja proteza, je apsolutno prepoznata od strane Fonda za zdravstveno osiguranje. To je posebna hirurška procedura koja se najčešće obavlja u istom aktu i treba da je radi plastični hirurg, a ne onaj koji je operisao karcinom, ističe Marković.
Usluge šabačke bolnice na zavidnom nivou
Dr Ivan Marković i dr Marko Buta i ranije su pomagali lekarima u šabačkoj Bolnici da usvoje nova znanja, veštine i procedure. Direktor OB Dr Slobodan Popović ističe da je zahvaljujući tome onkološka hirurgija u ovoj ustanovi podignuta na viši nivo. Operacije se obavljaju rutinski.
-OB Šabac je došla na zavidan nivo pružanja zdravstvenih usluga iz oblasti onkološke hirurgije, konkretno vezane za rak dojke. Entuzijazmom ljudi smo došli do novih procedura. Sve više idemo na rano otkrivanje bolesti i na poštedne operacije. Radimo tzv. biopsije širokom iglom. Sve to daje benefite u lečenju. Nećemo se ovde zaustaviti. Imperativ je da uvedemo još novih procedura. Ova poslednja radna poseta kolega iz Beograda pomoći će nam da podvučemo crtu gde smo sada i dobijemo smernice gde treba da budemo u narednom periodu, kaže dr Slobodan Popović.

Samopregled
-Posmatranjem u ogledalu, prvo sa spuštenim, a onda sa podignutim ili rukama na bokovima treba da se posmatra asimetrija, crvenilo kože, udubljenje ili ispupčenje, trajno uvlačenje bradavica. Samopregled se savetuje uvek u istom periodu ciklusa, između 7. i 12. dana, a za žene u menopauzi jednog dana u mesecu. Ultrazvučni pregled se preporučuje mlađim devojkama i ženama, kaže Marković i podseća da ovo nikako nije zamena za mamografiju koja može početi i pre 50. godine.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa