30. novembar 2017.30. nov 2017.
Povrtarstvo

VREME ZA PRIPREMU I PROIZVODNjU RASADA

Da bi se uspešno bavili povrtarskom proizvodnjom, bili to poljoprivredni proizvođači ili neko ko prvi put želi da započne povrtarsku proizvodnju, treba da postavi sebi jasne ciljeve. Oni će mu obezbediti uspešnu i profitabilnu proizvodnju kvalitetnih proizvoda. Pre svega, za uspešnost u ovoj proizvodnji, potreban je dobar odabir i plan maksimalnog iskorišćavanja površine namenjene za gajenje povrtarskih biljaka, a takođe i poznavanje tehnologije proizvodnje i zahteva biljaka. Pre svega treba obratiti pažnju na odabir zemljišta na kom će se odvijati proizvodnja i obaveznu analizu i pH vrednost zemljišta.
-Jesenja priprema zemljišta se zasniva na dubokom oranju, iznošenje semena korova i zaoravanje žetvenih ostataka. Time se korovi uništavaju, zaoravaju žetveni ostaci, vrši izmrzavanje pooranog zemljišta pri čemu se stvaraju uslovi za dobru vodnovazdušnu propustljivost. Takođe, važno je odabrati mehanizaciju koja ne bi dovela do degradacije zemljišta ukoliko je zemljište zasićeno vodom, poplavljeno ili prekriveno snegom. Što se tiče pH vrednosti, ona je veoma važna jer pokazuje stepen kiselosti zemljišta na koju su biljke manje ili više osetljive. Zato je potrebno znati da povrtarske biljne vrste zahtevaju pH vrednost 5,5-7,0, kaže poljoprivredni stručnjak Gordana Rehak.
Proizvodnja povrtarskih biljaka se ne može zamisliti bez sistema za navodnjavanje, jer su one veliki potrošači i potrebno im je obezbediti dovoljne količine u fazi cvetanja i nalivanja. Plodored takođe ima značaja, jer od pravilne smene, zavisi zaštita biljaka od napada bolesti i štetočina koja je karakteristična za biljne vrste iz istog roda u plodoredu. Zato je važno sa parcele ukloniti zaražene biljke i po potrebi izvršiti dezinfekciju čašica za proizvodnju rasada, gajbi, paleta, oruđa i plastenika ukoliko je u pitanju plastenička proizvodnja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa