15. februar 2018.15. feb 2018.
Natini natprirodnjaci
RADIONICE IZ BIOLOGIJE I HEMIJE

Natini natprirodnjaci

Radionice iz predmeta biologija i hemija u Osnovnoj školi “Nata Jeličić”održane su prošle nedelje. Radionicu su držali nastavnik biologije Mirko Mihailović, Sonja Ćalić Teodorović nastavnica hemije i Olivera Jovanović nastavnica biologije.
Prvi dan je bio posvećen biologiji. Učenici su slušali predavanje o otpadu, vrstama i reciklaži koje je držao nastavnik Mirko Mihailović, a zatim su imali priliku da naučeno primene i bavili su se reciklažom.
-Deca su radila reciklažu papira i pravila su razne ukrase od ostataka rolni toalet papira i dobili su ideje šta bi kod kuće mogli da prave ne samo od papira, nego i od plastike i ostale ambalaže koja se može reciklirati, rekla nam je Olivera Jovanović nastavnica biologije.
Drugi dan je bio predviđen za primenjenu hemiju. Deca su uz pomoć nastavnice radila mnoge eksperimente. Ispitivali su kiselost uz pomoć lakmus papira, izdvajali boju iz flomastera metodom koja se naziva hromatografija i kalijum permanganatu su dodavali glicerin i na ovaj način su dobijali egzoternu reakciju (reakcija u kojoj se oslobađa toplota).
-Učenici su se upoznali sa pravilima rada u hemijskoj laboratoriji i sa ispitivanjem nekih osobina supstanci, kao i sa postupcima koji se rade u tim situacijama, pojasnila nam je nastavnica hemije Sonja Ćalić Teodorović.
-Naučili smo kako da recikliramo. Deca iz petog i šestog razreda su mogli da se upoznaju sa time šta će učiti iz hemije. Radili smo interesantne eksperimente koji su se svima svideli, poručio nam je Ivan Sarić, učenik sedmog razreda.
-Bilo je jako korisno zato što smo učili da čitamo oznake sa ambalaža i proizvoda. Nastavnice su ovo jako lepo organizovale. Učenici iz petog i šestog razreda su sarađivali sa nama i učestvovali iako nemaju hemiju kao obavezan predmet. Jako su zanimljivi eksperimenti bili, složila se Anđela Đurić, učenica osmog razreda.
Poslednjeg dana radionica, učenici su gledali poučni animirani film “The magic school bus”.

B.R.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa