17. maj 2018.17. maj 2018.
BAJKERSKO DRUŽENjE I RUŠENjE STEREOTIPA
U KOCELjEVI ODRŽAN 11.MOTO SKUP

BAJKERSKO DRUŽENjE I RUŠENjE STEREOTIPA

Proteklog vikenda na 11. moto skupu u Koceljevi, MK “Good boys” ugostio je bajkere iz Srbije i inostranstva. Organizatore je poslužilo vreme, a bili su zadovoljni i posetom. Među onima koji su došli da uživaju u druženju i dobroj muzici bili su i motociklisti iz Bijeljine. Jedan od najstarijih, sedamdesetšestogodišnji Krsto Šakota, član MK “Gromovi”, bajker je već pet decenija. Kilometre, kaže, odavno ne broji, a mlađe zaljubljenike u dvotočkaše savetuje da voze pametno i budu oprezni.
–U Koceljevi smo bili već nekoliko puta. Dobar provod, ljubaznost i gostoprimstvo domaćina su razlog zašto dolazimo-kažu Krsto i njegov prijatelj Mladen Josipović. Član MK “Užice”, Dragoslav Simić Kiško, je za četrdeset godina bajkerskog staža proputovao Evropu, ali kaže da nigde nema takvog gostoprimstva na kakvo nailazi u gradovima širom Srbije. Ističe da ono što bajker oseća kada sedne na motor i krene može da opiše rečju sloboda.
–MK “Užice” je veliki prijatelj MK “Good boys” i saradnja traje dosta dugo. Ova manifestacija je već međunarodnog karaktera jer ima posetilaca iz država bivše Jugoslavije, ali i iz Austrije, Rumunije... Prva poruka koju bajkeri žele da prenesu jeste da mi nismo nikakvi kriminalci. Ranije se smatralo da na ovakvim mestima haraju poroci što nije tačno i ljudi su to prepoznali. Danas na moto skupove dolaze čitave porodice jer su u našim redovima uglavnom uspešni ljudi, radnici, preduzetnici, doktori, profesori. Dolazimo da se družimo i to je naša relaksacija tokom vikenda a od ponedeljka se vraćamo svojim poslovima i obavezama - kaže Kiško koji smatra da je Zakon o bezbednosti saobraćaja rigorozan i da treba da bude takav.
Za Gorana Bogdanovića iz koceljevačkog moto kluba benzin u krvi, dobar motor, bezbedni putevi i lepo vreme su dovoljni za uživanje bajkera koji se trude da menjaju stereotipe o njima kao zlim momcima.
–U našim redovima je i otac Dragan, sveštenik u crkvi u Svileuvi. U mnogim klubovima ima advokata, profesora i lekara, i u klub ne može svako da uđe. Pored osnovnih preduslova što se tiče registracije motora i vozačke dozvole važno je i ponašanje bajkera, jer postoje određena pravila koja moraju da se ispoštuju - kaže Bogdanović i dodaje da je osnovni cilj nekog moto skupa druženje.
–Bajkeri su specifični ljudi. U mestu u kojem sam bio na moto skupu sigurno imam prijatelja. Bilo gde da odem i da imam problem mogu da pozovem bajkera koji će mi sigurno pomoći. U bajkerskom svetu je veoma izražena solidarnost - ističe Goran. Osim druženja u kampu uz dobru hranu i piće, članovi moto klubova zabavljali su se uz muziku “Neuništivih” iz Šida i šabačkih “Supermensa” kao i u nadmetanju u brojnim igrama. Bajkeri iz Han pjeska, Šida, Obrenovca, Šapca, Brčkog, Bratunca i Bijeljine, Valjeva, Čačka, Golupca, Inđije, Kikinde, Aranđelovca, Beograda i drugih gradova pozdravili su okupljene građane u uličnom defileu.
Organizatori ističu da je najvažnije da je sve proteklo bez ikakvih incidenata, da ih je vreme poslužilo i da su se svi bajkeri, nakon trodnevnog druženja vratili svojim kućama.

V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa