Berza

  • aero 907 ▼ -1,52%
  • dnos 3.000 ▼ -3,23%
  • enhl 450 ⚫ 0,00%
  • kmbnpb 678 ⚫ 0,00%
  • niis 557 ▼ -0,54%
  • rmks 3.000 ⚫ 0,00%
  • tgas 13.000 ▲ 0,78%
  • tlkb 12.000 ⚫ 0,00%
  • unfz 18.000 ⚫ 0,00%
(7. jun 2018.)
BOGATIĆ

Bogorodičin hram propevao “Mačvanski”

Dominantna “deonica” koncerta “Pesmom da ti kažem”, mešovitog hora “Mačvanski”, održanog nedavno u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Bogatiću bile su pesme domaćeg obeležja: “Drino vodo”, “Lepa Keja” i “Mano bi se šora i sokaka” za koje je aranžmane u novom izdanju uradio Slaviša Joldić. Primetno je da su one izrazito “prirasle za srce”, posetiocima koji su crkvu ispunili do poslednjeg mesta i oduševljeni dugim aplauzima pozdravljali izvođače.
Hor “Mačvanski”, osnovan pre pet godina, jedne februarske večeri u maloj sali Kulturno-obrazovnog centra Bogatić, svoju osnovu pronašao je uz skute jedne svete saborne i apostolske crkve. Vremenom je izrastao u ozbiljan kamerni sastav koji može da se odvaži u izvođenju kompozicija u četvoroglasu. Pod dirigentskom palicom Ivana Radovanovića, koji je diplomirao na Akademiji umetnosti opštu muzičku pedagogiju, Slobomir Univerziteta, članovi zavičajnog hora koji je osnovao i za čiji rad se zdušno zalaže, potvrdili su visoke domete. Ostvarili su veliki broj nastupa u domaćim pravoslavnim hramovima, akademijama, na književnim večerima i drugim kulturnim manifestacijama. Imaju i nekoliko međunarodnih turneja.
Mogu se pohvaliti sa preko 50. kompozicija na svom repertoaru, od kojih je desetak autentičnih. Pristup novih članova horu je potpuno otvoren i slobodan, a trenutno imaju stotinak članova.
U pomenutom, trećem samostalnom koncertu, pored njih brojna publika, imala je prilike da sluša: Dečji hor “Duga”, braću Teofiloviće i glumce Amaterskog pozorišta “Janko Veselinović” u Bogatiću Branislava Kovića i Miroslava Perića.
U ime organizatora Tanja Jurišić, direktorica KOC Bogatić u čijem sastavu hor i radi, predstavnicima sponzora uručila je zahvalnice, a ovaj koncert imao je i humanitarni karakter. Posetioci su mogli da doniraju sredstva za lečenje i ozdravljenje Aleksandra Dostanića iz Glušaca.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

9. jul 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa