12. jul 2018.12. jul 2018.
Svakodnevna borba
Inicijativa za usvajanje zakona "Roditelj - negovatelj"

Svakodnevna borba

Zakon se predlaže kao dopuna Zakonu o socijalnoj zaštiti i podrazumeva izjednačavanje statusa roditelja dece sa teškoćama sa statusom hranitelja, u ovom slučaju pod nazivom status negovatelja
Udruženje Evropski centar za ekologiju nedavno je organizovalo informativni štand na platou ispred Stare Robne kuće kako bi Šapčane upoznali sa inicijativom za usvajanje zakona "Roditelj-staratelj". Deljenjem flajera i nalepnica članovi Udruženja sugrađanima su ukazali na značaj inicijative i usvajanje Zakona kojim bi roditelji dece sa težim oboljenjima ili smetnjama u razvoju bili izjednačeni sa statusom hranitelja.
Uskraćeni za osnovna prava
- Roditeljima dece sa višestrukim smetnjama u razvoju, dece koja su u potpunosti zavisna u zadovoljenju osnovnih životnih potreba od strane druge osobe, uskraćena su osnovna prava, a pre svega pravo na rad i zaradu kako bi zadovoljili mnogobrojne potrebe deteta sa smetnjama u razvoju koje često već odrastao čovek i kojem je često neophodna skupa terapija. A zbog stanja deteta roditelji ne mogu da ga povere na čuvanje drugoj osobi iz zdravstvenih razloga. Sve ovo dovodi i do toga da ti roditelji neće imati ni penziju onda kada budu ostarili, a njihova deca i dalje neće moći da se staraju sama o sebi. Zbog svega je neophodno da se ova problematika zakonski reguliše – istakao je Dejan Pavlović, Udruženje Evropski centar za ekologiju.
Zakon "Roditelj – negovatelj" se predlaže kao dopuna Zakonu o socijalnoj zaštiti i podrazumeva izjednačavanje statusa roditelja dece sa teškoćama sa statusom hranitelja, u ovom slučaju pod nazivom status negovatelja. Roditelji dece sa smetnjama u razvoju i mnogobrojna stručna javnost su pokrenuli inicijativu za priznavanje statusa "Roditelj – negovatelj" iz opravdanih razloga. Imati dete sa smetnjama, teškoćama u razvoju ili teškim bolestima svakako nije ničija želja i kada se dogodi da bračni par dobije dete sa smetnjama ili poteškoćama to utiče na život celokupne porodice. Uprkos problemima na koje nailaze i bez podrške roditelji dece hrabro ulaze u borbu.
Teško je, ali se borimo
Šapčanka Katarina Ivanović je samohrana majka devojčice koja ima retku mutaciju gena. Svakodnevno se suočava sa problemima, jer ne nema adekvatnu sistemsku i institucionalnu podršku. Usvajanjem Zakona "Roditelj – negovatelj" njena svakodnevna borba bila bi malo lakša.
- U Sloveniji je ustanovljeno da ima redak genetski poremećaj, u pitanju je KCNLj2 mutacija. Ona je jedan jedini pacijent u Srbiji sa takvom mutacijom gena. Lekari ovde veoma malo znaju o tome. Postoji Fondacija u Americi koja se bavi genetskim istraživanjem i oni imaju podatke da je u svetu registrovano oko 500 pacijenata sa ovom retkom mutacijom. Dete zahteva pažnju dvadeset četiri sata dnevno. Nedavno mi je isteklo porodiljsko odsustvo. Majkama koje su bile na produžetku prodoiljskog zbog posebne nege deteta taj status je prestao 1. jula je kada je na snagu stupio novi Zakon. Dete je ostvarilo pravo na tuđu negu i pomoć, ali nam je i potrebna druga vrsta pomoći. Tri puta nedeljno putujemo u Beograd zbog vežbi. U Šapcu ne postoji Udruženje gde bi moglo da se učlani dete sa retkim genetskim poremećajem. Sada moram da se vratim na posao, a dete nemam gde da ostavim. Potrebno je da ima personalnog asistenta, ali su mi rekli još uvek mala za to, kao i za vrtić, koji nije opcija. Veoma je teško, ali se borimo i nastavićemo borbu, jer sva ta mala bića u našim očima su veliki heroji i zbog njih smo tu i moramo da budemo jaki – ističe Katarina.
Zakon se predlaže, ali i odlaže već šestu godinu i njegovim usvajanjem i donošenjem bi ovi roditelji bi dobili republički minimalac i radni staž, što je čak i manje nego pomoć koju dobijaju hranitelji.

M.Ž.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa