4. oktobar 2018.4. okt 2018.
OBELEŽEN SVETSKI DAN SRCA

Reagujte na vreme

Svetski dan srca obeležen je protekle sedmice na Internom odeljenju u Opštoj bolnici Šabac. Ovaj dan se tradicionalno obeležava od 2000. godine, a u Šabačkoj bolnici propraćen je deljenjem flajera i svežeg voća.
- U organizaciju ovog dana uključili smo sve, počev od dece iz Medicinske škole, preko zaposlenih iz Službe za interne bolesti i mladih lekara iz Urgentnog prijema Opšte bolnice Šabac.Svetska zdravstvena organizacija je u svojim procenama stavila Srbiju zajedno sa Finskom i Mađarskom na visoku poziciju kada je u pitanju veliki rizik od kardiovaskularnih bolesti. Cela Srbija se mora uključiti u plan i program prevencije kardiovaskularnih bolesti – istakao je dr Dragan Tanasić, pomoćnik direktora Opšte bolnice Šabac i dodao da prevencija podrazumeva promenu stila života.
- Prestanak pušenja je jedna od neophodnih stvari kada govorimo o prevenciji. Takođe, kontrola masnoće u krvi, kontrola regulacije krvnog pritiska, dijeta, regulacija telesne težine i jedna od najbitnijih stvari, a to je fizička aktivnost. Ona podrazumeva laku šetnju ili vožnju biciklom – zaključio je dr Tanasić.
Često se dešava da osoba oboli od kardiovaskularne bolesti, a da pre toga nije imala nikakve simptome. Stoga bi osim prevencije, trebalo obratiti pažnju i na njih, ukoliko su uočljivi.
- Simtomi kardiovaskularnih bolesti su često neuočljivi. Kardiovaskularne bolesti su nešto što ne može da se predvidi. Postoje rani simptomi, pozni, ali ima dosta asimptomatskih situacija. Čak se dešava da se bez prethodnog anginalnog bola, doživi angina pektoris. Rani simptomi se najčešće manifestuju kroz bol u grudima, opšte zamaranje i malaksalost – rekao je dr Tanasić.
K.J.Đ

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa