11. oktobar 2018.11. okt 2018.
Prvo protiv tima snova
STARTUJE REGIONALNA A1 VATERPOLO LIGA

Prvo protiv tima snova

Prvi rival Šapčana u A1 ligi je trostruki uzastopni šampion i najveći favorit da i četvrti pun ponese pobednički pehar. Na Šapčane se namerio tim težak 63 pobednička pehara, star gotovo vek, iz grada u kome je vaterpolo apsolutno najvažniji i najpopularniji sport
Verovatno da posle američke košarkaške reprezentacije sa Olimpijskih igara 1992. godine ne postoji nijedan, istinski tim snova (dream team), međutim ako bi na prostoru regiona (bivše “Juge”) tražili takav dominantan sportski kolektiv, najbliže idealu bio bi Vaterpolo klub JUG. Ono što su “jugaši” danas, samo je posledica svega ostvarenog u proteklih 95 godina postojanja, a to možete videti u izdvojenim celinama ovog teksta. Sadašnji kvalitet, nestvaran kontinuitet uspeha ishodi iz sistema i tradicije, ali i same istorije, atmosfere grada i pre svega činjenice da je Dubrovnik istinski grad vaterpola. Postoji nekoliko fudbalskih klubova u renesansnoj republici, danas najlepšem gradu Dalmacije, imaju aktivne košarkaške, rukometne ekipe, plivačke, borilačke klubove, međutin JUG, iako ime sportskog društva, zauvek ostaje sinonim za vaterpolo i jedino čedo Dubrovnika i Dubrovčana.
U hrvatskom klupskom vaterpolu svaki od timova je imao velike uspone i padove. Preživljavali su krize, gotovo do ivice gašenja: MLADOST (Zagreb), POŠK (Split), JADRAN (Split), PRIMORJE (Rijeka), a jedino je JUG konstantno i sigurno trajao. Igrači dolaze i odlaze, ali jak sponzorski pul, velika pomoć grada, države, verni navijači, uvek su omogućavali stvaranje ekipe konkurentne svima, ne samo na ovim prosotrima, već i u Evropi. Njihovi ciljevi i ove sezone su jasni. Ma kako se “budili” MLADOST, JADRAN stvarao preduslove za novi napad na titulu šampiona Evrope, Dubrovčani žele titulu na Jadranu, domaću titulu, domicilni kup i biće veliko iznenađenje ukoliko to ne učine. Van tih okvira, žele novi finalni turnir Evrolige i spadaju među favorite, bar iz senke, da osvoje Evropu. Tim predvodi čovek koji je to već činio pre dva leta Vijekoslav Kobeščak, a nije nephodno da budete vrsni poznavalac ove igre da bi vam sledeća imena vaterpolista koji će nositi kapicu Juga bila poznata. Maro Joković, Sandro Sukno, Ćavi Garsija, golman Antonio Vukojević, Loren Fatović, Marin Tomasović, Luka Lončar, Hrvoje Benić, sve reprezentativci Hrvatske i nosioci igre te reprezentacije. as iz Grčke Aleksandros Papanastaziu. Od poznatih imena u timu više nije čuveni Bijač, ni naš Viktor Rašović.
Kada gostujete ovakvom rivalu, jasna je preraspodela uloga favorita i autsajdera, no snaga rivala sme da bude prepreka svemu osim maksimalnom zalaganju, koncentraciji i posvećenoj igri.
-Igramo protiv najboljeg tima Liga, hteli smo duele sa najkvalitetnijim ekipama, a JUG to nije samo u bivšoj Jugoslaviji, već u Evropi. Iz ovakvih utakmica može mnogo da se nauči, može da se napreduje, da se vidi gde ste u odnosu na najveće. Baš zato što smo autsajderi i što je sve osim pobede Dubrovčana senzacija, želimo da pokažemo ono najbolje od nas u ovom trenutku. Napredak u igri je proces, napredovaćemo kroz takmičenje, no važno je da skoncentrisani, mirni i spremni uđemo u bazen, pokažemo da nam je mesto u A1 ligi. Želim da pri napuštanju plivališta svi imamo osećaj da smo dostigli najviše što smo mogli u ovom trenutku, da nismo podlegli veličini rivala, tremi, atmosferi – rekao je trener ŠAPCA Miodrag Mirović.
Ovdašnji klub predvodi kapiten Gojko Pijetlović najiskusniji i po godinama, ali i iskustvima tokom dosadašnje karijere. Nastupao je na svim velikim takmičenjima, kako reprezentativnim, tako i klupskim, igrao je i pobeđivao. Uz njega, koji će biti snaga među stativama, tu su još: Marković, Repanović, Velkić, Eraković, Ilić, Vasović, poznati iz prethodne sezone(a), odnosno novajlije: Vučinić, Marković, Janković, Rogač, Lukić, Toholj, Vukadinović, Vitorović, Bolović, Lukić, Dan, Marić.
Utakmica je zakazana za subotu, od 19 časova. Prvo kolo može reći mnogo, može da ne kaže ništa. Snove niko ne može oteti, ali realna nada je da u izveštajima po završetku meča stoji bar kako je ŠABAC, novajlija u ligi, pružio neočekivano jak otpor trostrukom uzastopnom šampionu.

D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa