11. oktobar 2018.11. okt 2018.
“ZAJEDNO PROTIV NASILjA”

Ožiljci za ceo život

Žrtve u 80-90 odsto slučajeva žene ali ne retko ( desetak odsto slučajeva ) i muškarci
“Zajedno protiv nasilja”, bio je naziv tribine, održane prošlog petka u Bogatiću, koju je veoma uspešno pripremila psiholog Centra za socijalni rad ove lokalne samouprave Olivera Petrović. Oko 70. prisutnih na ovom skupu imali su prilike da nešto više čuju o problematici porodičnog nasilja, zlostavljanju i zanemarivanju dece i vršnjačkom nasilju.
Tribina je okupila brojne stručnjake koji rade na ovoj problematici u regionu i republici, a o svojim iskustvima govorile su i neke žrtve koje su preživele pakao nasilja.
Skup se odvijao u formi dijaloga između s jedne strane organizatorke tribine, psihologa Olivere Petrović i njenih saradnika, pojedinih predstavnika institucija koje u okviru svoje delatnosti tretiraju i sve izraženiji problem nasilja.
Tako je Željka Ostojić, psiholog Udruženja žrtava nasilja HAJR govorila više o proganjanju, a doktor Jovan Marić, specijalista psihijatrije o žrtvama nasilja. Svoje utiske iznela je i doktorka Milena Martinović, specijalista psihijatrije u Domu zdravlja Bogatić, čija tema izlaganja je bila: Porodično nasilje i alkoholizam. Ona je i zapazila da veliki broj “nasilnika” u Mačvi dolazi iz redova ljudi u alkoholisanom stanju. Naglasila je i problem kako čoveka koji preterano konzumira alkohol motivisati da dođe na razgovor kod psihijatra. Ispred službe hitne pomoći Doma zdravlja u Bogatiću o postupanju prema žrtvama nasilja govorila je doktorka Radmila Jurišić, specijalista opšte medicine. Nije izostalo ni mišljenje Vujadina Vasića, načelnika policijske stanice u Bogatiću, koji je detanjnije govorio o postupanju policijskih službenika tokom rada na slučajevima porodičnog nasilja.
Brojnim posetiocima u skupštinskoj sali opštine Bogatić predstavila se i Ruža Popović, predsednica humanitarne organizacije “Humano srce Šapca”, a svoje utiske prenele su i pojedine žrtve nasilja: Hajrija Ramadani i Gizela Kekanj.
Opšti je utisak, da je cilj postignut, a to je potpunije upoznavanje sa problematikom porodičnog nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece. Rečju sa problemom nasilja koje u savremenom društvu pruža sve duže korene i ostavlja tragove za ceo život.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa