Info

22. novembar 2018.22. nov 2018.
REČ STRUČNjAKA

Zaboravljena mera podrivanje

Podrivanje i rastresanje zemljišta nije redovna agrotehnička mera. Ove mašine ne prevrću plasticu već samo paraju i rastresaju zemljište
Posledice katastrofalnih poplava od 2014. godine su došle na naplatu. Sigurna proizvodnja koja se ogleda kako u ratarstvu tako i u voćarstvu zasigurno ima svakogodišnje posledice koje su jako vidljive u godinama koje nose ekscesne meteorološke uslove tokom vegetacije. Drugim rečima, došlo je do devastacije zemljištnog supstrata i narušavanja fizičko hemijskih osobina kao i vodno vazdušnog i toplotnog režima zemljišta.
Sam prinos, kondiciono stanje kao i kvalitet celog habitusa biljke je vrlo poražavajući tako da zasigurno će ostviti posledice na dugotrajnost voćnih zasada ili ratarskih kultura.
Ovaj uvod o vidljivom problemu u poljoprivredi bila bi nedovršena priča ako ne bi rekli kako da ga rešavamo. Ovaj problem devastiranog zemljišta koje je i vrlo zbijeno sa problemima pojave vodenih ogledala ili u suši nemogućnost konekcije korenovog sistema sa zemljišnim rastvorom zbog pojave plužnog đona se rešava sa PODRIVANjEM.
S toga evo nešto i o toj meri:
Podrivanje i rastresanje zemljišta nije redovna agrotehnička mera. Ove mašine ne prevrću plasticu već samo paraju i rastresaju zemljište. U našim uslovima potrebno izvoditi ovu radnu operaciju u svim slučajevima gde postoje sabijeni slojevi zemljišta u kojima ne može biljka da raste niti da dobija vodu.
Biljka može biti ometena u svom razvoju i zbog zastoja viška vode iznad sabijenog i nepropustljivog sloja ili zbog nedostatka vode koja se nalazi ispod neprpustljivog sloja. Podrivanjem je moguće ukloniti sabijenost zemljišta, a time i opasnost od viška, odnosno nedostatka vode. Izbor nagiba noža je vrlo značajan za kvalitet rada podrivača. Ako je nagib mali, zemljište se ne podiže dovoljno, a ako je nagib prevelik, obim podrivanja se smanjuje i ograničava se na veličinu noža. Osim toga povećava se utrošak pogonske energije.
Najpogodnija kombinacija je ona kada je nož postavljen pod uglom od 22%. Dubina podrivanja zavisi od svojstava i sabijenog zemljišta, ali u svakom slučaju plitko podrivanje ima slab efekat. Iskustva su pokazala da podrivanje treba izvoditi najmanje na dubini od 60 cm. Radna širina, odnosno razmak između radnih delova u zavisnosti od uslova rada se kreće od 70 – 140 cm. Za većinu slučajeva potrebno je obezbediti preklapanje tragova pokretanja čestica zemljišta.

Savetodavac Darko Simić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa