Info

29. novembar 2018.29. nov 2018.
SPOMEN-KOMPLEKS CER PROGLAŠEN
ZA PROJEKAT OD NACIONALNOG ZNAČAJA

TRIJUMFALNA KAPIJA KA EVROPI

Obeležavanje jednog veka od pobede u Velikom ratu započelo je pre četiri godine, kada je podignut hram Svetog Jovana Šangajskog, posvećen cerskim junacima. Pre tri godine, projektantska kuća Set uradila je idejni projekat, koji je odobren na republičkom nivou, a pre tri meseca, proglašen za projekat od nacionalnog značaja
Protojerej Vojislav Petrović, trajni je zaljubljenik u Cer. Poslednjih petnaest godina bori se za oživljavanje Plave planine i apostrofiranje istorijskog značaja koji nema nijedna druga u Srbiji. U avgustu 1914. na Ceru se odigrala čuvena bitka u kojoj je srpska vojska potukla brojno nadmoćne Austrougare, što je prva velika pobeda saveznika u Velikom ratu.
- U pokušaju razvoja Cera, razmišljali smo o duhovnim i istorijskim sadržajima, zato što od 1928. kada su kralj Aleksandar i Srbi tog vremena gradili spomen-kosturnice po Srbiji, nije bilo značajnih rešenja. Naša nastojanja su bila usmerena prema 100-godišnjici obeležavanja Cerske bitke, kaže sveštenik Voja Petrović, u ime Inicijativnog odbora za gradnju Spomen-komleksa Cer.
Obeležavanje jednog veka od pobede u Velikom ratu započelo je pre četiri godine, kada je podignut hram Svetog Jovana Šangajskog, posvećen cerskim junacima. Pre tri godine, projektantska kuća Set uradila je idejni projekat, koji je odobren na republičkom nivou, a pre tri meseca, proglašen za projekat od nacionalnog značaja. Od osamnaest radova koji su prispeli na konkurs, žiri je kao najbolje izabrao idejno rešenje autorskog tima Workshop 4mind ARCHITECTURE.
- Zadovoljni smo prvonagrađenom idejom, mada smatramo da se može uticati na konačni izgled rešenja. Nalazimo da bi krsni znak, zbog činjenice da su na Ceru ginuli i saveznički i protivnički vojnici, dakle, svi hrišćani, pomirio protivničke strane. Uostalom, nekadašnji protivnici danas su nam saveznici, a Spomen-kompleks može biti naša Trijumfalna kapija prema Evropi.
Spomenik će biti podignut na Brkincu, između Trojanovog i Kosaninog grada, gde je bila završna operacija Cerske bitke, gde će biti „vidan sa svih strana“. Na proleće se očekuje postavljanje kamena temeljca, a završetak radova do 2020. godine.
- Posle izgradnje spomenika, radiće se pristupne saobraćajnice. Imamo obećanje za rekonstrukciju puta Šabac-Zavlaka i Tekeriš - Lipove vode -Čokešina – Prnjavor.
Memorijalni kompleks predviđa i izgradnju Muzeja Velikog rata, Edukativni i Dokumentacioni centar, kao i pasionski smeštaj i pomoćne objekte.
- Urađen je Prostorni plan posebne namene koji podrazumeva razvoj i zaštitu vrha Cera i vrhove sela. Verujem da će Spomen-komleks biti mesto okupljanja cele nacije, školskih, predškolskih, sportskih ustanova i evropskih korisnika. Srpski privrednici su već počeli da kupuju lokacije za motele, odmarališta i druge sadržaje. U planu su sportski pripremni centri, kao i Škola skijanja. Siguran sam da će ovaj projekat pokrenuti razvoj poljoprivrede i turizma u našem kraju.
„Putevi Srbije uradili su dvadesetak kilometara asfaltnog puta na Ceru, put od Lipovih voda do Tekeriša, zatim od Tekeriša do Banje badanje, od Tekeriša do Krivaje (pored škole) i od Rumske, naselja Skakale do Dvorišta i Miloševca.“

M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa