20. decembar 2018.20. dec 2018.
ZORAN LUTOVAC PREDSEDNIK DS

Prevršili su svaku meru

Agresivnost i zajedljivost predsednika Republike, verbalno nasilje u parlamentu, u medijima sa nacionalnom frekvencijom, tabloidima – prelilo se u fizičko nasilje prema neistomišljenicima
Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke i jedan od osnivača Saveza za Srbiju ističe u razgovoru za Glas Podrinja da je agresija koja evidentno prisutna u našem društvu i čiji je generator aktuelna vlast jedan od pokretača građanskih protesta u Srbiji.
Kako komentarišete svojevrsno buđenje građanskih protesta u Srbiji?
- Prevršili su svaku meru! Agresivnost i zajedljivost predsednika Republike, verbalno nasilje u parlamentu, u medijima sa nacionalnom frekvencijom, tabloidima – prelilo se u fizičko nasilje prema neistomišljenicima. Uzurpirane su institucije, nema elementarne pravde u društvu, a kad svega toga nema nema ni društva, niti političke zajednice. Građani su izašli na ulice da se solidarišu sa žrtvama nasilja, ali i da iskažu nezadovoljstvo opštim stanjem u društvu i da traže suštinske promene, promene koje će Srbiju učiniti normalnom državom, državom u kojoj se poštuju zakoni, institucije i građani.
Kako će se oni ubuduće odvijati?
- Zavisiće od odlučnosti i masovnosti ljudi spremnih da se bore za svoja građanska prava i slobode. Iskustvo sa prethodna dva protesta ukazuje da postoji čvrsta odlučnost i da je sve veći broj građana spreman da se za svoja prava bori.
Dobar deo opozicije se okupio i oko zahteva za fer i poštene izborne uslove. Kako će opozicija da reaguje ako vlast odbije da o njima razgovara?
- Zahtevi za fer i poštene izbore nisu samo zahtevi opozicije, to su i zahtevi građana koji se bore za svoja prava da u miru i demokratskim uslovima odlučuju o tome ko će da ih politički predstavlja. Ne zahteva se ništa što u demokratskim državama nije već standard. Opozicija i građani su prirodni saveznici u ovim zahtevima i oni neće moći da se ignorišu ako bude čvrsta volja da se na njima istraje. Ne sme se više dozvoliti da imamo manipulacije i pritiske kao sastavni deo izbornog procesa, da se to smatra normalnim, da se na to u potpunosti naviknemo…
Kakva je situacija u DS posle stranačkih izbora? Koliko se situacija unutar stranke stabilizovala i popravila?
- Stranka je potpuno stabilna. Nema podela, nema prebrojavanja. Veliki posao je pred nama i u njemu su potrebni svi. Svaki demokrata je potreban stranci, ali i građanima Srbije. Moramo da budemo uz naše građane kada ih ponižavaju, kada ih obespravljuju, kada ih pljačkaju, kada ih prebijaju. To nam je najvažniji zadatak. Svi koji su ostali u stranci u ovo teško vreme zaslužuju poštovanje. Ono što nam predstoji jeste da se pregrupišemo, da se otvorimo prema građanima i da DS učinimo relevantnom i respektabilnom. Takođe, DS mora da bude efikasna i funkcionalna organizacija koja počiva na solidarnosti i na uzajamnoj podršci.

N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa