20. decembar 2018.20. dec 2018.
Reciklažom do nove table
UČENIČKA AKCIJA U OŠ „STOJAN NOVAKOVIĆ“

Reciklažom do nove table

Kako se od čuvanja okoline može imati i materijalna korist pokazali su učenici OŠ „Stojan Novaković“. Sakupljajući otpad koji može da se reciklira dobili su novac od kog će kupiti novu tablu za jednu učionici. Realizaciju ove akcije pomogao im je JKP „Stari grad“ čiji kamion je u pet odvezao treću isporuku reciklažnog otpada iz škole.
-Naša nastavnica engleskog je želela da za svoj kabinet kupi novu belu tablu. Mi smo se organizovali i sakupljali smo papire, plastične flaše i limenke. Sve to se nosi na reciklažu, a više ovog materijala znači i više novca i brže ćemo moći da kupimo tablu, kaže Ognjen Sekulić učenik VII2 i dodaje da je reciklaža pretvaranje starih materijala u nešto novo.
Ideja o ovoj akcije, zapravo se najviše razvijala na časovima odeljenjske nastave u razredu V2. Tema modernizacije učionice sponatno se spojila sa pričom o ekologiji.
-Sa razrednom smo razgovarali o tome koliko je bitno da čuvamo okolinu i recikliramo otpad. Tada smo došli na ideju da sve što možemo recikliramo, jer tako dobijamo nešto, a bacanjem ne dobijamo ništa, navodi Sara Jović iz V2.
Marija Vasić, nastavnica engleskog jezika, objašnjava da akcija traje od septembra i da je ovo već treća tura reciklažnog materijala koji su skupili i veruje da će sada imati dovoljno novca za željenu tablu.
-Pričali smo o tome kao da osavremenimo i poboljšamo nastavu i kako to možemo sami da uradimo. Deca su prvo predložila da sami sakupe novac, ali sam im objasnila da nije poenta da njihovi roditelji daju pare, nego da vidimo kako možemo sami da zaradimo, kaže Marija Vasić.
Zahvaljujući majci jednog od učenika ideja je stigla i do direktorke JKP „Stari grad“ Snežane Đokić koja je sa oduševljenjem pristala da im ovo javno preduzeće pomogne. Direktorka je istakla da će za dobrobit svih uvek podržavati ovakve akcije.
-Zajedno radimo na zaštiti životne sredine. Mi smo još pre dve godine počeli saradnju sa Predškolskom ustanovom i školama. Ovoga puta inicijativa je krenula od škole. Divno je videti decu koja sa zadovoljstvom i energijom odvajaju otpad, uče i razmišljaju o tome kako ga odložiti na pravi način, a ne baciti. Ovo je sjajan primer kako treba raditi, istakla je Snežana Đokić.
Jedina sitna manjkavost ove akcije je što je sav sakupljeni otpad morao da bude skladišten u podrum škole zbog nedostatka odgovarajućih posuda za odlaganje. Društveno odgovorne firme i pojedinci mogu pomoći da ova, ali i druge škole u Šapcu dobiju kontejnere za separaciju otpada.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa