Info

20. decembar 2018.20. dec 2018.
KRATKI FILMOVI KOCELjEVAČKIH
SREDNjOŠKOLACA PRIKAZANI U BEOGRADU

O NARKOMANIJI I RIJALITI PROGRAMIMA

Filmovi koceljevačkih srednjoškolaca sa temama od društvenog značaja prikazani su prošlog ponedeljka u Beogradu, na završnom događaju ovogodišnjeg ciklusa projekta “Putujući školski bioskop” koji realizuje program “Slobodna zona junior” uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.
Na konkurs za ovu izložbu stiglo je 15 radova iz osam gradova i opština od kojih je devet ušlo u uži izbor među kojima su se našla i dva filma učenika iz Koceljeve, prikazana na velikom platnu.
Ekonomski tehničari prve godine Jelena Ranković, Andrijana Pavlović, Aleksandra Ivanović i Teodora Maksić su kroz kratke video radove obradili temu “Rijaliti, san ili java”, dok su se njihovi vršnjaci sa mašinskog smera Dušan Kojić i Aleksandar Gačić bavili temom “Narkomanija među mladima”.
Govoreći o razlozima zbog kojih se sa svojim drugaricama odlučila da obradi temu rijaliti programa i ukaže na njihov poguban uticaj na društvo u celini autorka filma Jelena Ranković je istakla da svako od nas u porodici verovatno ima nekoga ko prati ovakav televizijski sadržaj i utiske prenosi na ostale, čak i ako oni ne žele da ih gledaju. Takođe, dešavanja u njima su prisutna i na društvenim mrežama, u tekstovima i statusima, te su, hteli mi to ili ne, deo naše svakodnevice.
–Imamo druga koji je prošle godine počeo da gleda rijaliti programe. Ubrzo je počeo da zapostavlja prijatelje i svoje slobodno vreme troši na ovaj način. On je nadaren dečko koji piše poeziju i prozu ali je prosto i to zapostavljao. To nas je negde isprovociralo da počnemo da se bavimo ovom temom. Takođe, okolina nas jednostavno bombarduje informacijama vezanim za rijaliti programe čiji učesnici, pristigli sa margina društva, proklamuju alkoholizam, promovišu poroke i nemoralnost, što je za nas bio dovoljan razlog da ukažemo na ozbiljne probleme- kaže autorka kratkog video filma. Prema njenim rečima, ovi programi su zabava za milione i na prvi pogled možda nisu opasni. Ali, kako kaže, to u suštini nije tako.
–Nekada smo imali seriju “Seks i grad” koja je zapravo promenila tok društva. U njoj su prikazivane četiri drugarice u izlasku koje se šminkaju i oblače uvek drugu odeću, menjaju partnere, piju i to se u velikoj meri preslikalo na društvo. Baš takav, poguban uticaj, imaju i rijaliti programi- zaključila je ova učenica koceljevačke srednje škole i dodala da su u okviru ovog projekta intervjuisali đake i profesore ali da su na završnoj projekciji imali priliku da vide i drugačije, veoma zanimljive pristupe.
Izradi ovih filmova prethodila je radionica medijske pismenosti održana u novembru mesecu.
–Preko 20 đaka je bilo prisutno na ovoj radionici. Teme su uglavnom bile slobodne, ali je bilo važno da budu od društvenog značaja, nešto što oni smatraju relevantnim za njihovu generaciju i lokalnu zajednicu u kojoj žive. Dakle, morali su da odluče šta je to što bi se moglo obraditi i ukazati na neki problem. Film o rijaliti programima je trajao deset, dok je drugi problem narkomanije među mladima prikazao u tri minuta. I jedan i drugi su očigledno odgovorili suštinski na ove teme i zadovoljili kriterijume pa su se našli u najužem izboru, među devet filmova, prikazanih na završnom događaju na velikom platnu- rekla je profesorka Marijana Bajić. Ona je dodala da je ovo dragoceno iskustvo kako za same učenike, tako i za nju i njene kolege, te da veruje da je u opštim školskim predmetima moguće na ovaj način obraditi određene teme od društvenog značaja, dodatno motivisati učenike i inovirati samu nastavu.

V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa