27. decembar 2018.27. dec 2018.
ŠABAČKA SKUPŠTINA OGLEDALO  PARLAMENTARNOG DUHA
Efikasan i odgovoran rad obeležio 2018. godinu

ŠABAČKA SKUPŠTINA OGLEDALO PARLAMENTARNOG DUHA

Skupština grada Šapca donela je niz važnih odluka u 2018. godini, potvrđujući odgovornost i kapacitet, ističe predsednik lokalnog parlamenta Nemanja Pajić. Duh parlamentarizma sačuvan je u mogućnosti da svako iznese svoje mišljenje, pa istu priliku imaju i pozicija i opozicija, a najvažnije je da o našem gradu odlučuju oni koji u njemu žive. dodaje Pajić, uz poruku da “nasilje i netolerancija nikada nisu pravi odgovor na izazove savremenog društva, u kom je sve prisutnija polarizacija, jer se sve razlike mogu prevazići razgovorom, a svi sukobi se uvek završe pregovorima”
Skupština grada Šapca u ovom sazivu konstituisana je 5. maja 2016. godine, a za 31 mesec rada održala je 28 zasedanja, što je dokaz efikasnosti, ističe u razgovoru za “Glas Podrinja” predsednik lokalnog parlamenta Nemanja Pajić.
- Ovaj podatak govori da smo zasedali gotovo jednom mesečno, što je zaista potvrda odgovornog rada i efikasnosti. U ovoj godini održali smo devet sednica, od kojih dve hitne i jednu svečanu, usvojili smo 182 odluke. To praktično znači da nijedna odluka, koja je od značaja za funkcionisanje grada, javnih preduzeća, odnosno za život građana nije morala da čeka. To je bitno drugačija praksa u odnosu na ranije sazive, kada je gradska Skupština zasedala četiri ili pet puta godišnje, što je, zapravo, zakonski minimum. Mislim da smo zato dobili mandat od građana i da smo dužni da radimo na takav način – kaže Pajić.
Koje su najvažnije odluke Skupštine u ovoj godini?
- Usvajanje budžeta grada je uvek najvažnije, jer je od najvaćeg značaja za rad svih gradskih službi. Mi smo i ove godine budžet za narednu usvojili u skladu sa zakonom, pre 20. decembra, što nije slučaj u svim skupštinama u Srbiji. Osim ove, doneli smo niz drugih izuzetno važnih odluka – od povraćaja poreza na imovinu gradskim mesnim zajednicama, čime su stanovnici grada izjednačeni u pravima sa žiteljima šabačkih sela, preko proširenja slobodne zone, koja je jedna od najboljih u regionu, prema ocenama relevantnih institucija, do promena planskih i urbanističkih dokumenata. Odbornici su usvojili i rebalans budžeta – doneli smo odluke o kupovini imovine “Zorka standarda”, kao i o učešću u postupku prodaje imovine “Zorka holdinga”. Mislim da i na taj način grad pokazuje odgovornost prema imovini u želji da sačuva ono što je vredno i može biti korisno našim sugrađanima. Skuštinskim odlukama omogućili smo nesmetan rad svih javnih preduzeća, proširenje Regionalne deponije “Srem – Mačva” za opštine Šid i Bogatić, a dali smo i mogućnost JKP “Toplana” da gazduje vrelovodnom i toplovodnom mrežom u gradu. Svaka od odluka je važna, ali se ne mogu sve nabrojati – bitno je da smo ih donosili pravovremeno, jer život i funkcionisanje grada i gradskih službi ne mogu da čekaju. Uostalom, o svemu tome su obavešteni i našu sugrađani, jer je naš rad u potpunosti transparentan, a šabačka Skupština ogledalo demokratičnosti i parlamentarizma.
Kada pominjete transparentnost i parlamentarizam, verovatno bi tu mišljenja bila podeljena, pre svega, mišljenje odbornika opozicije?
- Mišljenja mogu biti podeljena, ali ne i činjenice, a one ukazuju na realno stanje stvari. A, činjenice govore u prilog mojim tvrdnjama – sve sednice su javne, direktno se prenose na televiziji, koja emituje i snimak zasedanja. Što se tiče parlamentarnog duha u našoj gradskoj Skupštini, više je nego potvrda činjenica da reč dobije svaki odbornik, da neretko govore i duže od predviđenog vremena, a ponekad se udalje i od teme o kojoj se govori. Kao predsednik smatram da to nije odraz slabosti parlamenta, već treba da doprinese većoj demokratičnosti i smanjenju tenzija među predstavnicima suprotstavljenih mišljenja. Ako tokom zasedanja koje traje nešto više od 11 sati, predstavnici opozicije 80 puta dobiju reč, a predstavnici vladajuće većine 23 puta, onda to, složićete se, više nego ilustrativno govori u prilog mogućnosti da svako iznese svoje stavove.
Ako to upoređujemo, moramo imati u vidu i da mišljenje vladajuće većine u Skupštini, osim odbornika, zastupaju i gradonačelnik i članovi Gradskog veća, koji se takođe javljaju za reč?
- Tako je, to pravo pruža im zakon, a njihovi nastupi nisu vremenski ograničeni. Ali, statistika, koja se redovno vodi, a koja kaže da su višestruko brojniji izlasci opozicionih odbornika za govornicu, potvrđuje jednako prisustvo i ostvarenje jednakog prava na reč i iznošenje stavova svih učesnika u javnoj raspravi, što, recimo, u republičkoj skupštini neretko i nije slučaj. Smatram, i ponoviću to, da to doprinosi većoj demokratičnosti i smanjenju agresije, koja je sve prisutnija u našem društvu. Legitimno je da opozicija kritikuje, kao što je jednako legitimno i da predstavnici vladajuće većine brane i opravdavaju svoje stavove. Za rad skupštine je važno samo da svi oni imaju jednake mogućnosti da iznesu ta svoja mišljenja, a uloga predsednika je da im to pravo obezbedi. Siguran sam i da među odbornicima vladajuće većine ima onih kojima se ne dopada moja tolerantnost i koji bi bili radikalniji u vođenju sednica, kao što takvih mišljenja ima i na drugoj strani. Pritom, mislim da je jedino važno da svi imaju jednaku mogućnost da ostvare svoje pravo na reč, sve i da to nije dopadljivo u slučajevima kada to pravo važi za oponente našem mišljenju, a u tome i jeste duh parlamentarizma – ostvariti svoje, ne ograničavajući pravo drugog. Mislim da se u tom kontekstu šabačka Skupština izdvaja i može biti istinski ogledalo parlamentarizma u Srbiji, jer, kako vidimo i poslednjih dana, iz drugih gradova dolazi potpuno drugačija slika. Ako imate u vidu da je u ovoj godini održano 8 radnih sednica i saberete sve nastupe opozicionih odbornika, pomnožite sa vremenom koje za raspravu imaju po Poslovniku Skupštine, a pritom sve se to emituje u direktnom prenosu, poptuno je jasno koliko vremena u medijima pripada opoziciji u Šapcu. Ja smatram da je to važno za međusobno razumevanje i razvoj duha tolerancije i uvažavanja. Kako ko svoje vreme i u skupštini i u svakodnevnom radu koristi, na građanima je da prosude.
Skupština grada Šapca je među retkim, ako ne i jedina u Srbiji, ove godine održala svečanu sednicu povodom stogodišnjice od završetka Velikog rata?
- Šabac je bio najveći stradalnik u Prvom svetskom ratu, a odavanje poštovanja herojima i žrtvama ovog sukoba jedan od naših najvažnijih zadataka u godini u kojoj se navršio vek od oslobođenja našeg grada. Moje je mišljenje da je ova sednica i ceo program obeležavanja stogodišnjice od završetka Velikog rata bio najbolji način da dokažemo da smo dostojni žrtve svojih predaka. Velika mi je čast što sam predsedavao sednicom na kojoj su besedili naš književnik Aleksandar Gatalica, profesorka iz Soluna prof.dr Stavrula Mavrogeni i dr Sanja Petrović Todosijević, naša Šapčanka sa Institua za noviju istoriju Srbije. Bila je to prilika da prvi put vidimo neke fotografije koje se čuvaju u solunskom muzeju, a govore o nekim od najpresudnijih bitaka za srpski narod, kao i da se podsetimo perioda najvećeg stradanja našeg grada. Ovoj sednici prisustvovali su svi odbornici i veliki broj gostiju, predstavnika društvenog i javnog života u gradu, što mislim da je najbolja potvrda značaja očuvanja sećanja na neke od najsvetijih i najsvetlijih dana u istoriji Šapca.
Nastavili ste i u 2018. godini učešće na različitim skupovima koji doprinose povezivanju lokalnih skupština i njihovoj saradnji?
- Razmena iskustava u radu i dalje unapređenje odnosa i saradnja su veoma važni za rad skupština. Zato smo prisustvovali svim skupovima koji to imaju za cilj. Sekretar skupštine Zlatko Ranković i ja bili smo u Novom Sadu na Prvoj godišnjoj Konferenciji lokalnih skupština koju su organizovali Grad Novi Sad i Skupština AP Vojvodine, a uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP), a predstavnice Ženske parlamentarne mreže bile su učesnice 6. godišnje konferencije mreže, koja je održana u Domu Narodne skupštine u Beogradu u oktobru. Mislim da je važno da čujemo i kolege iz drugih gradova, da razmenimo iskustva, a sve u želji da budemo još efikasniji u svom radu, a na korist građana Šapca.
Šta je najvažnija poruka na kraju 2018. godine?
- Ako imamo u vidu događanja u Srbiji, regionu, Evropi i celom svetu, mislim da nema važnije poruke od jačanja tolerancije i međusobnog razumevanja. Nažalost, sve češće su vesti o daljoj polarizaciji društva i sve je prisutnija promocija atmosfere nasilja, neuvažavanja mišljenja i potreba drugog, a to je nedopustivo. Društvo na početku ovog veka ima poptuno nove izazove, a razvoj će se meriti po snazi da pronađemo pravi odgovor na te izazove. Nasilje i netolerancija nikada nisu pravi odgovor, jer se sve razlike mogu prevazići razgovorom, a svi sukobi se uvek završe pregovorima. Zato pozivam da i u šabačkoj skupštini u narednoj godini bude više razumevanja i dijaloga, jer samo to može dovesti do daljeg razvoja grada, uveren, kao i uvek, da o našem gradu treba da odlučuju oni koji u njemu žive.
BUDžET – REALAN I ODGOVORAN
Budžet za sledeću godinu, od preko 4,1 milijarde dinara, usvojili smo na poslednjoj, decembarskoj sednici. Osim povećanja prihoda od poreza na zarade, što je jedan od pokazatelja razvoja privrede u našem gradu, što potvrđuje i pad broja nezaposlenih na oko 7.650, jedna od glavnih karakteristika su planirana velika investiciona izdvajanja u kapitalne projekte u narednoj godini. Radiće se neki važni poslovi, a, u isto vreme, očuvaćemo sve mere odgovorne socijalne i zdravstvene politike i nastaviti da ulažemo u obrazovanje, kulturu i sport. U Šapcu jedna četvrtina budžeta se izdvaja za predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje – oko jedne milijarde, a samo za vrtiće je to blizu polovine tog iznosa – 480 miliona dinara, što više nego jasno pokazuje šta su nam prioriteti.

BILO JE I JEDNOGLASNO USVOJENIH ODLUKA
Bilo je i nekoliko jednoglasno usvojenih odluka – od povraćaja sredstava od poreza na imovinu i gradskih mesnim zajednicama, do imenovanja Ulice Amidža, Bora, Dejan i Sretan i odluke o podizanju spomenika četvorici članova šabačkog dopisništva RTS-a, do odluka o merama populacione politike i finansiranju troškova vantelesne oplodnje i proširenja mreže PU “Naše dete”. Ovako donete odluke ukazuju na postojanje minimuma konzenzusa oko nekih važnih pitanja. Smatram da odbornici treba pre svega da budu predstavnici i zastupnici mišljenja i interesa građana, pa potom svojih političkih partija, a kada bi tako bilo, onda verujem da bi i rezultat glasanja često bio drugačiji, odnosno bio bi veći broj odluka usvojen jednoglasno.

SAMOSTALNI I
NEZAVISNI
ODBORNICI
U 2018. godini u Skupštini grada Šapca odborničku grupu opozicione Srpske napredne stranke napustila su tri odbornika. Jakov Jakovljević najavio je da će rad nastaviti kao samostalni odbornik, Ivan Petkovski i Željko Bekić su u svom saopštenju najavili nastup kao predstavnici Slobodarskog narodnog pokreta. Skupštinske klupe je, posle ostavke na mandat, napustila Sandra Mićić, sa liste “Pobeda za Šabac”, a na njeno mesto došla je Lidija Savić, sa iste liste

DOPUNE DNEVNOG
REDA KAO TAKVE
- Mislim da je važno da pojasnimo našim sugrađanima zašto se često dopune ne nađu na dnevnom redu sednice. Zakon jasno propisuje nadležnosti skupštine grada – u šta ne spadaju odluke o asfaltiranju pojedinih ulica, uvođenju kanalizacione ili vodovodne mreže. O tome odlučuju nadležna javna preduzeća. Odbornici opozicije, koristeći svoje pravo na predlog za dopunu, svojim predlozima najčešće izlaze iz okvira nadležnosti skupštine. Svako od nas može imati bilo kakav predlog, pa i da, kako neko reče, izglasamo da je Zemlja ravna ploča, i to, ako se podnese u zakonskom roku i odgovarajućoj, pravnoj valjanoj formi, može biti predlog, a da li o tome možemo raspravljati i odlučivati, procenite sami.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa