Info

27. decembar 2018.27. dec 2018.
TREĆI PROTEST „JEDAN OD PET MILIONA“

Najmasovnije okupljanje

Protest građana protiv nasilja „Jedan od pet miliona“ i u minulu subotu je organizovan u Beogradu. Prema procenama organizatora, ovoga puta se okupilo oko 35.000 ljudi.
Okupljenima ispred Filozofskog fakulteta obratio se novinar Milan Jovanović iz Grocke kome je, prema njegovim rečima, zbog pisanja o korupciji na lokalu, zapaljena kuća.
- Nama je nikada gore i mi o tome ćutimo i šapućemo. Ljudi ćute iz straha, jer je reč danas opasna. Zbog nje može da se izgubi glava kao što sam je ja umalo izgubio. Razmišljao sam da odbijem učešće na protestu, jer ne pripadam nijednoj stranci, ali da sam odlučio da dođem na protest, jer sam običan građanin i i vidim šta sve ne valja Srbija se u decembru probudila iz zimskog sna. Rešila je da ne ćuti, da urliče od očaja i jada i tako pokaže da ima nade - kazao je Jovanović.
Karikaturista Dušan Petričić je naglasio da je odlučio da dođe na protest u ime roditelja koji su ga učili da razlikuje časno od nečasnog, ali i u ime svih svojih učitelja, profesora, dece i unuka.
On je naveo da borba protiv aktuelne vlasti nije političko, već civilizacijsko pitanje.
- Krvave metalne šipke i košulje nisu najveći zločin. Ubili su nam obrazovanje, pravosuđe, zdravstvo, kulturu i umetnost. Uništiti prošlost, sadašnjost i budućnost jednog naroda najveći je zločin i za to će morati da odgovaraju. Sve javne ličnosti koje se nalaze na čelu kulturnih ustanova treba da bude sramota što nisu došli na protest i što su odlučili da igraju ulogu jeftinih i neadekvatnih ukrasa vlasti - naveo je Petričić.
Poznati karikaturista je dodao da odlaskom predsednika Srbije Aleksandra Vučića borba za demokratiju nije završena i da je to tek preduslov.
Demonstranti su najglasnije reagovali na zvuke pesme „Barbara, singing bot“ i uglas uzvikivali parodirane reči reporterke Studija B Barbare Životić „linč, silovanje, nasilje“. Kao i na prethodnom okupljanju, demonstranti su skandirali „Barbara, javi se“. Nepregledna reka protestanata šetala Makedonskom ulicom do zgrade RTS u Takovskoj, pa sve to Slavije.
Pre polaska kolone odata je pošta minutom ćutanja poginulima u sudaru putničkog autobusa i voza koji se u petak ujutru dogodio kod Niša.
Novi protest je zakazan za subotu 29. decembar u 18 sati.
N. K.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa