Info

27. decembar 2018.27. dec 2018.
Nestao bez traga
SEĆANjE NA PETRA PETROVIĆA
(PERU MAČKA) IZ BOGATIĆA

Nestao bez traga

Pre dve godine išetao je u pidžami i kućnim papučama iz Doma za duševno obolela lica “Prvi oktobar” u Starom Lecu kod Plandišta, a do danas nije utvrđeno kako je i gde završio, omiljeni mačvanski lik sa ulice, zvani “šetač”, koga su često čašćavali pićem, hranili, odevali, davali mu novac, ne bi li preživeo
Padao je i ustajao. Odlazio i vraćao se. Lečio i zalečio, prosio i isprosio... Pored svega, gotovo neprestano je šetao ulicama Bogatića, zbog čega su ga i prozvali Pera-Šetač, a ne retko i Pera mačak. Uzput je znao da zamoli za piće. Često je izmolio, a ponekad ostajao “kraćih rukava”. Ustvari sva garderoba na njemu bila je kraća ili duža. Leti zimska, zimi letnja...

Traumatično detinjstvo
Neshvatljivo je da čovek ode, nestane bez traga i to nikoga nije briga. Pere Pertovića ( Pera mačak-šetač) jednostavno nema već dve godine, a bio je omiljeni lik mnogih Mačvana.
Jedan, koji ne želi da mu se ime pominje u novinama, kaže samo da ne razume kako je moguće da na početku 21 veka postoji slučaj da je čovek nestao bez traga i glasa. Otkriva da je Pera imao teško detinjstvo i verovatno zbog toga duševno oboleo u svojim tridesetim godinama. Dok se nije razboleo, sve je bilo drugačije. Igrao je fudbal, folklor, bio omiljen u društvu. Vozio je golf i družio se sa popularnim momcima, tog doba. Naš izvor govori da je Pera bio frajer po meri mnogih devojaka. Zaposlen, vredan, marljiv... I odjednom sve se gubi.
I bolesnog ga nisu zapostavljali. Bio je omiljen u kafićima i restoranima, gde su ga redom čašćavali, hranili, pozajmljivali mu novac. Nikom kažu nije smetao, osim povremeno, kad bi zaboravio da popije lekove. Neki vele, kako je moguće da su popularnog Miku mačka-šetača stigle traume iz detinjstva. Kao mladog čoveka najbliži su ga često maltretirali. Posebno otac, a majka nije smela ili htela da mu se suprotstavlja. Često su ga zatvarali gladnog da prenoći u kokošinjcu, samo zato što se isprljao na fudbalu ili nekom drugom mestu.

Psihijatrijski slučaj
Kasnije, kao psihijatrijski bolesnik, često je hospitalizovan u bolnicama. Opet po stručnom mišljenju, njegovo smeštanje u duševnu bolnicu, bilo je po svedočenju stručnih lica, najbolje rešenje, posebno zbog toga što je sve češće odbijao redovnu terapiju, konzumirao alkohol. Primetno je bilo i da propada, jer je često bio gladan. Tada je imao 59 godina i živeo sam.
Na smeštaj u Domu u starom Lecu, dugo se čekalo, informacija je iz Centra za socijalni rad u Bogatiću, koji se bavio ovim slučajem. Pera je u Dom ipak stigao u martu 2016. godine. Ova ustanova je ustvari kompleks dvoraca u čijem prostoru se štićenici slabo kreću. Ni na prozorima nema rešetaka. Tako je ustvari i propisano našim sistemom socijalne zaštite. Postoje samo delovi ustanove sa pojačanim nadzorom. Petar je kažu odatle dva puta bežao ali su uspevali da ga nađu i vrate. Treći put je nestao, gotovo bez traga. Obaveštena je i policija ali bez uspeha. Pere Petrovića, u Bogatiću poznatijeg kao Pera mačak-šetač nema pa nema. I tako već dve godine.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa