Info

27. decembar 2018.27. dec 2018.
Urađeni vredni poslovi
NENAD BESEROVAC PREDSEDNIK OPŠTINE BOGATIĆ

Urađeni vredni poslovi

“Pre svega želim da čestitam građanima opštine Bogatić, predstojeće novogodišnje i Božićne praznike, poželim im sve najbolje u Novoj godini i da im se što više, a ako je moguće i sve želje ostvare”
Kada je lokalna samouprava u pitanju, na izmaku ove kalendarske godine, mogu reći da smo zadovoljni učinjenim i postignutim i da u sledeću godinu ulazimo sa ambicijama da započete projekte u ovoj dovršimo, kao i da započnemo nove projekte, koji će uticati na poboljšanje uslova života naših građana.
Kada je ostvarenje budžeta u pitanju, prihodovna strana biće ostvarena skoro u stopostotnom procentu, tako da tokom godine nismo imali apsolutno nikakvih problema sa tekućom likvidnošću i servisiranjem obaveza kako direktnih, tako i indirektnih korisnika. U skladu sa planiranim i ostvarenimnim prihodima, realizovali smo i zacrtane projekte.
Sportska hala, posle mnogo administrativnih peripetija oko dobijanja upotrebne dozvole, otvorena je na radost učenika Mačvanske srednje škole, a ORK Mačva je kompletnu jesenju polusezonu u super B rukometnoj ligi Srbije, kao domaćin odigrala upravo u novoj hali i sa novim podmlađenim timom, završila na deobi trećeg mesta na tabeli. Kruna sezone je osvajanje Regionalnog kupa, upravo pred domaćom publikom. Kada već govorim o sportskim rezultatima, moram da napomenem da je i FK Mačva 2005 u ovoj godini osvojila titulu šampiona Mačvanske okružne lige, a u novom rangu Zoni Kolubarsko-Mačvanskoj na polusezoni je zauzela lidersku poziciju. Uveren sam da će i u sledećoj godini sa agilnim rukovodstvima, uz pomoć Opštine, OFS Bogatić, Sportskog saveza opštine Bogatić i ove godine novoosnovanovanog Sportskog društva Mačva, ova dva sportska kolektiva, ali i ostala sportska udruženja ostvariti još veća sportska dostignuća.
Od značajnijih projekata započetih u ovoj godini pomenuo bih uređenje i čišćenje 62 kilometra kanalske mreže u okviru regionalnog hidrosistema za navodnjavanje Mačve i početak rekonstrukcije 13km nasipa od Banovog Broda do Salaša Crnobarskog u okviru projekta "Zaštitni pojas Mačva - zapadni deo". Vrednost ovih projekata je oko 8 miliona eura.
Polovinom godine započeta je i izgradnja daljinskog sistema grejanja na hidrogeotermalnu energiju za zagrevanje javnih ustanova, prvog takve vrste u Srbiji. Vrednost investicije je oko milion evra sa PDV-om, a radovi su u završnoj fazi. Izgrađena je kompletna trasa dovodnog i odvodnog cevovoda u dužini od 4,8 km, opremljene kotlarnice u objektima koji će se zagrevati, izgrađena podstanica na lokaciji predškolske ustanove i započeta izgradnja podstanice kod samog geotermalnog izvora BB-1. Zbog havarije na samoj bušotini i lošeg vremena u poslednjih 10-ak dana radovi su malo usporeni, ali obzirom da je sanacija bušotine uspešno završena i ista stavljena pod kontrolu, očekujemo završetak građevinskih radova na podstanici 1 i opremanje obe podstanice cirkulacionim pumpama, baferima i ostalom neophodnom opremom, čime bi sistem bio spreman za probni rad.
Ovih dana završena je i izgradnja novog objekta vrtića u Belotiću, započeta krajem jula. Za izgradnju 140m2 novog korisnog prostora, sa hidrantskom mrežom, izdvojeno je 10,5 miliona dinara od čega je 5,5 miliona učešće Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a 5 miliona budžeta Opštine.
U okviru projekta koji realizujemo sa Kabinetom ministarke bez portfelja, zadužene za demografiju i populacionu politiku, ugovorena je dogradnja 240m2 novog korisnog prostora u Predškolskoj ustanovi Slava Ković u Bogatiću, u visini od 15 miliona dinara, bez PDV-a i uplaćen avans od 50%. U okviru istog projekta nabavljena je i pećnica za kuhinju vrtića vrednosti 500 hiljada dinara, nameštaj (krevetići, klupe i stolice) u vrednosti milion dinara, igračke u vrednosti 160 hiljada, kao i 504 paketića za sve predškolce i polaznike u pripremnom, predpripremnom programu i jaslicama u ovoj ustanovi, vrednosti 600 hiljada dinara. Sa prvim lepim danima nove građevinske sezone započeće dogradnja ugovorenog objekta. Za ovaj projekat republički budžet izdvojio je 9 miliona dinara, a razlika od 12 miliona finansiraće se iz lokalnog budžeta.
Kada je izgradnja elektoenergetskih objekata i rekonstrukciji postojeće mreže u pitanju, u saradnji sa EDB Šabac uloženo je u ovoj godini oko 80 miliona dinara.
Kada je putna infrastruktura u pitanju asfaltirane su dve ulice u Uzveću i jedna u Salašu Crnobarskom, preasfaltiran deo ulice u Crnoj Bari ka Vasinom šibu, redovno krpljene udarne rupe, izvršeno sečenje rastinja i šiblja pored lokalnih puteva, izvršeno šljunčenje i grejderisanje nekategorisanih i atarskih puteva u više MZ, ugovorena izgradnja, ali pomerena zbog loših vremenskih uslova, trotoara u Drinskoj ulici u Badovincima. Za realizaciju ovih radova izdvojenoa su sredstva u iznosu od oko 35 miliona dinara. U saradnji sa JP Putevi Srbije, potpuno je rekonstruisana deonica državnog puta od centra Belotića ka Šapcu u dužini od 2,3 km, investicija vredna oko 39 miliona dinara.
Rekonstruisana je raskrsnica ka Svetom Polju i Bairu, sa novom svetlosnom signalizacijom i odgovarajućim saobraćajnim znacima, investicija vredna oko 4 miliona dinara, što je bio jedan od uslova da auto-škole mogu da organizuju polaganje vozačkog ispita na našoj teritoriji.
Ove godine nabavljeno je i novo vozilo, kamion sa korpom dizalicom za JKP Bogatić, kupljena parcela za proširenje mesnog groblja u Salašu Crnobarskom, izbušena je istražna bušotina za budući bunar pijaće vode u Crnoj Bari, održan je Sajam zapošljavanja, naši poljoprivredni proizvođači i preduzetnici podržani su subvencionisanjem kamata od strane Opštine, na kratkoročne kredite. Preduzeće Interkop Šabac, kupilo je parcelu pored Pavlovića mosta površine od 5 hektara i u narednom periodu u dva investiciona ciklusa ima nameru da u proizvodnju betonske galanterije uloži oko 5 miliona eura, gospodinu Nebojši Tomaševiću, vlasniku zasada voća u Sovljaku, izdata je građevinska dozvola za izgradnju hladnjače, a posle više od tri godine pregovora, Kompanija Jovanović iz Šapca, vlasnika Dušana Jovanovića za 8 miliona dinara kupila je kompleks "Banje Dublje" i uveren sam da će u narednih nekoliko godina tu nići moderan banjsko-turistički kompleks. Sa Rudarsko geološkim fakultetom, ušli smo u realizaciju prve faze projekta "Bogatić - ekološka opština".
Na polju kulture, održane su sve tradicionalne kulturno-turističke manifestacije, uz jednu novu Dani Miloša Milojevića u Crnoj Bari, a Opština Bogatić se veoma uspešno predstavila u Republici Hrvatskoj, u Belišću, u oviru trodnevne manifestacije "Belišćanska zlatna jesen".
Od strateških i planskih dokumenata ove godine usvojili smo Lokalni akcioni plan zapošljavanja za tekuću godinu, Plan generalne regulacije za naseljeno mesto Bogatić, Odluku o izradi plana detaljne regulacije državnog puta IV reda i brze saobraćajnice Slepčević - Badovinci (Pavlovića most), Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja migranata na teritoriji opštine Bogatić za period od 2018 do 2022. godine, Akcioni plan za uključivanje građana u proces donošenje odluka o trošenju sredstava prikupljenih po osnovu poreza na imovinu za period od 2018. do 2021. godine, Lokalni antikorupcijski plan za opštinu Bogatić, Akcioni plan za mlade za period od 2018 do 2023. godine, Stategiju bezbednosti saobraćaja na putevima opštine Bogatić, sa akcionim planom, za period od 2018. do 2022. godine. Dobijena je i zadovoljavaruća ocena Državne revizorske institucije na Izveštaje o merama ispravljenja - poslerevizione izveštaje Opštine i Kulturno-obrazovnog centra Bogatić.
Kako smo ove godine izradili projekte za revitalizaciju puteva, ulica i trotoara u prvoj zoni Bogatić, kao i po našim MZ, a završen je i projekat za izvođenje, sa izdatom građevinskom dozvolom za prvu fazu izgradnje sekundarne kanalizacione mreže, plan je da u sledećoj godini, naravno u saradnji sa Vladom Republike Srbije, krenemo u realizaciju ovih projekata vrednih preko 250 miliona dinara i očekujemo da će sledeća godina, na planu investicija, ali i privrednog rasta biti bar jednako uspešna, kao i ova.
U to ime još jedanput, želim sve najlepše svima u narednoj 2019. godini.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa