Инфо

27. децембар 2018.27. дец 2018.
ШАБАЧКА СКУПШТИНА ОГЛЕДАЛО  ПАРЛАМЕНТАРНОГ ДУХА
Ефикасан и одговоран рад обележио 2018. годину

ШАБАЧКА СКУПШТИНА ОГЛЕДАЛО ПАРЛАМЕНТАРНОГ ДУХА

Скупштина града Шапца донела је низ важних одлука у 2018. години, потврђујући одговорност и капацитет, истиче председник локалног парламента Немања Пајић. Дух парламентаризма сачуван је у могућности да свако изнесе своје мишљење, па исту прилику имају и позиција и опозиција, а најважније је да о нашем граду одлучују они који у њему живе. додаје Пајић, уз поруку да “насиље и нетолеранција никада нису прави одговор на изазове савременог друштва, у ком је све присутнија поларизација, јер се све разлике могу превазићи разговором, а сви сукоби се увек заврше преговорима”
Скупштина града Шапца у овом сазиву конституисана је 5. маја 2016. године, а за 31 месец рада одржала је 28 заседања, што је доказ ефикасности, истиче у разговору за “Глас Подриња” председник локалног парламента Немања Пајић.
- Овај податак говори да смо заседали готово једном месечно, што је заиста потврда одговорног рада и ефикасности. У овој години одржали смо девет седница, од којих две хитне и једну свечану, усвојили смо 182 одлуке. То практично значи да ниједна одлука, која је од значаја за функционисање града, јавних предузећа, односно за живот грађана није морала да чека. То је битно другачија пракса у односу на раније сазиве, када је градска Скупштина заседала четири или пет пута годишње, што је, заправо, законски минимум. Мислим да смо зато добили мандат од грађана и да смо дужни да радимо на такав начин – каже Пајић.
Које су најважније одлуке Скупштине у овој години?
- Усвајање буџета града је увек најважније, јер је од најваћег значаја за рад свих градских служби. Ми смо и ове године буџет за наредну усвојили у складу са законом, пре 20. децембра, што није случај у свим скупштинама у Србији. Осим ове, донели смо низ других изузетно важних одлука – од повраћаја пореза на имовину градским месним заједницама, чиме су становници града изједначени у правима са житељима шабачких села, преко проширења слободне зоне, која је једна од најбољих у региону, према оценама релевантних институција, до промена планских и урбанистичких докумената. Одборници су усвојили и ребаланс буџета – донели смо одлуке о куповини имовине “Зорка стандарда”, као и о учешћу у поступку продаје имовине “Зорка холдинга”. Мислим да и на тај начин град показује одговорност према имовини у жељи да сачува оно што је вредно и може бити корисно нашим суграђанима. Скуштинским одлукама омогућили смо несметан рад свих јавних предузећа, проширење Регионалне депоније “Срем – Мачва” за општине Шид и Богатић, а дали смо и могућност ЈКП “Топлана” да газдује вреловодном и топловодном мрежом у граду. Свака од одлука је важна, али се не могу све набројати – битно је да смо их доносили правовремено, јер живот и функционисање града и градских служби не могу да чекају. Уосталом, о свему томе су обавештени и нашу суграђани, јер је наш рад у потпуности транспарентан, а шабачка Скупштина огледало демократичности и парламентаризма.
Када помињете транспарентност и парламентаризам, вероватно би ту мишљења била подељена, пре свега, мишљење одборника опозиције?
- Мишљења могу бити подељена, али не и чињенице, а оне указују на реално стање ствари. А, чињенице говоре у прилог мојим тврдњама – све седнице су јавне, директно се преносе на телевизији, која емитује и снимак заседања. Што се тиче парламентарног духа у нашој градској Скупштини, више је него потврда чињеница да реч добије сваки одборник, да неретко говоре и дуже од предвиђеног времена, а понекад се удаље и од теме о којој се говори. Као председник сматрам да то није одраз слабости парламента, већ треба да допринесе већој демократичности и смањењу тензија међу представницима супротстављених мишљења. Ако током заседања које траје нешто више од 11 сати, представници опозиције 80 пута добију реч, а представници владајуће већине 23 пута, онда то, сложићете се, више него илустративно говори у прилог могућности да свако изнесе своје ставове.
Ако то упоређујемо, морамо имати у виду и да мишљење владајуће већине у Скупштини, осим одборника, заступају и градоначелник и чланови Градског већа, који се такође јављају за реч?
- Тако је, то право пружа им закон, а њихови наступи нису временски ограничени. Али, статистика, која се редовно води, а која каже да су вишеструко бројнији изласци опозиционих одборника за говорницу, потврђује једнако присуство и остварење једнаког права на реч и изношење ставова свих учесника у јавној расправи, што, рецимо, у републичкој скупштини неретко и није случај. Сматрам, и поновићу то, да то доприноси већој демократичности и смањењу агресије, која је све присутнија у нашем друштву. Легитимно је да опозиција критикује, као што је једнако легитимно и да представници владајуће већине бране и оправдавају своје ставове. За рад скупштине је важно само да сви они имају једнаке могућности да изнесу та своја мишљења, а улога председника је да им то право обезбеди. Сигуран сам и да међу одборницима владајуће већине има оних којима се не допада моја толерантност и који би били радикалнији у вођењу седница, као што таквих мишљења има и на другој страни. Притом, мислим да је једино важно да сви имају једнаку могућност да остваре своје право на реч, све и да то није допадљиво у случајевима када то право важи за опоненте нашем мишљењу, а у томе и јесте дух парламентаризма – остварити своје, не ограничавајући право другог. Мислим да се у том контексту шабачка Скупштина издваја и може бити истински огледало парламентаризма у Србији, јер, како видимо и последњих дана, из других градова долази потпуно другачија слика. Ако имате у виду да је у овој години одржано 8 радних седница и саберете све наступе опозиционих одборника, помножите са временом које за расправу имају по Пословнику Скупштине, а притом све се то емитује у директном преносу, поптуно је јасно колико времена у медијима припада опозицији у Шапцу. Ја сматрам да је то важно за међусобно разумевање и развој духа толеранције и уважавања. Како ко своје време и у скупштини и у свакодневном раду користи, на грађанима је да просуде.
Скупштина града Шапца је међу ретким, ако не и једина у Србији, ове године одржала свечану седницу поводом стогодишњице од завршетка Великог рата?
- Шабац је био највећи страдалник у Првом светском рату, а одавање поштовања херојима и жртвама овог сукоба један од наших најважнијих задатака у години у којој се навршио век од ослобођења нашег града. Моје је мишљење да је ова седница и цео програм обележавања стогодишњице од завршетка Великог рата био најбољи начин да докажемо да смо достојни жртве својих предака. Велика ми је част што сам председавао седницом на којој су беседили наш књижевник Александар Гаталица, професорка из Солуна проф.др Ставрула Маврогени и др Сања Петровић Тодосијевић, наша Шапчанка са Институа за новију историју Србије. Била је то прилика да први пут видимо неке фотографије које се чувају у солунском музеју, а говоре о неким од најпресуднијих битака за српски народ, као и да се подсетимо периода највећег страдања нашег града. Овој седници присуствовали су сви одборници и велики број гостију, представника друштвеног и јавног живота у граду, што мислим да је најбоља потврда значаја очувања сећања на неке од најсветијих и најсветлијих дана у историји Шапца.
Наставили сте и у 2018. години учешће на различитим скуповима који доприносе повезивању локалних скупштина и њиховој сарадњи?
- Размена искустава у раду и даље унапређење односа и сарадња су веома важни за рад скупштина. Зато смо присуствовали свим скуповима који то имају за циљ. Секретар скупштине Златко Ранковић и ја били смо у Новом Саду на Првој годишњој Конференцији локалних скупштина коју су организовали Град Нови Сад и Скупштина АП Војводине, а уз подршку Програма УН за развој (UNDP), а представнице Женске парламентарне мреже биле су учеснице 6. годишње конференције мреже, која је одржана у Дому Народне скупштине у Београду у октобру. Мислим да је важно да чујемо и колеге из других градова, да разменимо искуства, а све у жељи да будемо још ефикаснији у свом раду, а на корист грађана Шапца.
Шта је најважнија порука на крају 2018. године?
- Ако имамо у виду догађања у Србији, региону, Европи и целом свету, мислим да нема важније поруке од јачања толеранције и међусобног разумевања. Нажалост, све чешће су вести о даљој поларизацији друштва и све је присутнија промоција атмосфере насиља, неуважавања мишљења и потреба другог, а то је недопустиво. Друштво на почетку овог века има поптуно нове изазове, а развој ће се мерити по снази да пронађемо прави одговор на те изазове. Насиље и нетолеранција никада нису прави одговор, јер се све разлике могу превазићи разговором, а сви сукоби се увек заврше преговорима. Зато позивам да и у шабачкој скупштини у наредној години буде више разумевања и дијалога, јер само то може довести до даљег развоја града, уверен, као и увек, да о нашем граду треба да одлучују они који у њему живе.
БУЏЕТ – РЕАЛАН И ОДГОВОРАН
Буџет за следећу годину, од преко 4,1 милијарде динара, усвојили смо на последњој, децембарској седници. Осим повећања прихода од пореза на зараде, што је један од показатеља развоја привреде у нашем граду, што потврђује и пад броја незапослених на око 7.650, једна од главних карактеристика су планирана велика инвестициона издвајања у капиталне пројекте у наредној години. Радиће се неки важни послови, а, у исто време, очуваћемо све мере одговорне социјалне и здравствене политике и наставити да улажемо у образовање, културу и спорт. У Шапцу једна четвртина буџета се издваја за предшколско, основно и средњошколско образовање – око једне милијарде, а само за вртиће је то близу половине тог износа – 480 милиона динара, што више него јасно показује шта су нам приоритети.

БИЛО ЈЕ И ЈЕДНОГЛАСНО УСВОЈЕНИХ ОДЛУКА
Било је и неколико једногласно усвојених одлука – од повраћаја средстава од пореза на имовину и градских месним заједницама, до именовања Улице Амиџа, Бора, Дејан и Сретан и одлуке о подизању споменика четворици чланова шабачког дописништва РТС-а, до одлука о мерама популационе политике и финансирању трошкова вантелесне оплодње и проширења мреже ПУ “Наше дете”. Овако донете одлуке указују на постојање минимума конзензуса око неких важних питања. Сматрам да одборници треба пре свега да буду представници и заступници мишљења и интереса грађана, па потом својих политичких партија, а када би тако било, онда верујем да би и резултат гласања често био другачији, односно био би већи број одлука усвојен једногласно.

САМОСТАЛНИ И
НЕЗАВИСНИ
ОДБОРНИЦИ
У 2018. години у Скупштини града Шапца одборничку групу опозиционе Српске напредне странке напустила су три одборника. Јаков Јаковљевић најавио је да ће рад наставити као самостални одборник, Иван Петковски и Жељко Бекић су у свом саопштењу најавили наступ као представници Слободарског народног покрета. Скупштинске клупе је, после оставке на мандат, напустила Сандра Мићић, са листе “Победа за Шабац”, а на њено место дошла је Лидија Савић, са исте листе

ДОПУНЕ ДНЕВНОГ
РЕДА КАО ТАКВЕ
- Мислим да је важно да појаснимо нашим суграђанима зашто се често допуне не нађу на дневном реду седнице. Закон јасно прописује надлежности скупштине града – у шта не спадају одлуке о асфалтирању појединих улица, увођењу канализационе или водоводне мреже. О томе одлучују надлежна јавна предузећа. Одборници опозиције, користећи своје право на предлог за допуну, својим предлозима најчешће излазе из оквира надлежности скупштине. Свако од нас може имати било какав предлог, па и да, како неко рече, изгласамо да је Земља равна плоча, и то, ако се поднесе у законском року и одговарајућој, правној ваљаној форми, може бити предлог, а да ли о томе можемо расправљати и одлучивати, процените сами.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa