21. februar 2019.21. feb 2019.
I ja se borim
Međunarodni dan dece obolele od raka

I ja se borim

Na Trgu šabačkih žrtava, u organizaciji NURDOR-a, pod sloganom „I ja se borim“, obeležen je Međunarodni dan dece obolele od raka. Akcija je započeta simboličnim puštanjem balona.
Podsećanja radi, kampanja „I ja se borim“ za cilj ima podizanje svesti javnosti o malignim bolestima kod dece. Kako ih prepoznati na vreme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti, u cilju pomoći i podrške obolelim mališanima i njihovim porodicama.
Teodora Todorović, predstavnik NURDOR-a, istakla je, da je Šabac četvrtu godinu za redom na mapi gradova koji obležavaju 15. februar. U skladu sa tematikom, na dva štanda prolaznici su mogli da kupe razne proizvode i na taj način pomognu u izgradnji roditljske kuće u Beogradu.
-Jako sam srećna što se svi borimo za građenje objekta koji je namenjen deci koja se aktivno leče, ali nisu u prilici da budu non-stop u bolnici. Da ne bi često putovali i stvarali dodatni trošak, borave u našim roditeljskim kućama, gde imaju besplatan smeštaj, prevoz i hranu, rekla je Todorovićeva.
Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) osnovano je 2003. godine u Beogradu i od tada svakodnevno brine o njima njihovim roditeljima iz cele Srbije.
Svakog dana u Srbiji jedno dete oboli, a svake nedelje jedno umre od raka. Od svih bolesti u dečjem dobu i adolescenciji, rak je prvi uzročnik smrti.
Ohrabruje, međutim, činjenica da je rak kod dece izlečiv u preko 70% slučajeva, ako se dijagnostikuje na vreme i pravovremeno leči. U Srbiji se od raka godišnje leči oko 500 dece.
Novac prikupljen u toku ovogodišnje kampanje "I ja se borim" namenjen je za projekat izgradnje roditeljske kuće u Beogradu. A Šabac je, zahvaljujući humanost građana sebe ugradio za 173.090,00 dinara.
K.J.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa