11. april 2019.11. apr 2019.
DRVORED KAO UKRAS
NOVO RUHO DUŠANOVE ULICE

DRVORED KAO UKRAS

Realizacijom ovog infrastrukturnog projekta laknulo je i vozačima i pešacima, đacima i roditeljima, a novoizgrađene ulice od prošle nedelje krasi i novi drvored
Nedavno je završena rekonstrukcija jedne od najprometnijih ulica u Koceljevi. Novo ruho je dobila Dušanova sa priključnim saobraćajnicama. Za njen novi izgled, zajedno sa Kosovskom ulicom i delom Dositejeve prema Srednjoj školi u dužini od oko 900 metara utrošeno je oko 36 miliona dinara a sredstva su obezbeđena kako iz opštinske tako i iz državne kase.
Sada je to moderna i bezbedna ulica, ni nalik onoj od prošle godine, a za njenu rekonstrukciju nadležni su se opredelili iz više razloga, prvenstveno zbog dotrajalosti po, kako je rečeno, svim kriterijumima. Drugi razlog je blizina škole i velika frekventnost saobraćaja, posebno tokom školske godine.
Deo ulice koji spaja Dušanovu i Dositejevu, u kojoj su smeštene osnovna i srednja škola, bio je potpuno nebezbedan, bez trotoara i nedovoljne širine kolovoza. Realizacijom ovog infrastrukturnog projekta laknulo je i vozačima i pešacima, đacima i roditeljima, a novoizgrađene ulice od prošle nedelje krasi i novi drvored. Preko sto sadnica posadili su učenici druge godine poljoprivredne struke među kojima je bila i Ivana Ignjatović.
–Veoma mi je drago što sam deo ovog projekta, što radimo zajedno na ozelenjavanju ulice i što sam u prilici da na ovakav način dam svoj doprinos. Na ovaj način ulice će biti lepše. Stvaramo zelene oaze koje će ostati i za buduće generacije a mene će podsećati na to da smo uradili bar jedno dobro delo- kaže Ivana.
Za njenog školskog druga Marka Živanovića sadnja drveća predstavlja ulepšavanje okoline i stvaranje kiseonika.
–Biće i hladovine. Brojne su prednosti ovog drvoreda i naša je privilegija što smo dobili priliku da ga zasadimo. Stanari ove ulice bi trebalo da budu srećni zbog novog drveća i celokupnog izgleda ulice- smatra ovaj srednjoškolac.
Žitelji Dušanove su, zaista, uglavnom zadovoljni zbog svega što je u ovoj ulici urađeno a neki od njih su izašli da pruže podršku mladima i nadležnim službama u misiji stvaranja zelenih uličnih oaza. Sa kofom vode u rukama među prvima se pojavio dugogodišnji stanar Zoran Pavlović, lovac i zaljubljenik u prirodu, koji je zalio sadnice i tom prilikom se osvrnuo na nekadašnji drvored i vrstu drveća kojima, kaže, nije bilo mesto tu.
–Platan je zlo za ulicu. To je parkovsko drvo i ovde mu nije bilo mesto. Ovo sada je pun pogodak- ocenio je Zoran.
Dušanovu i deo Dositejeve će u narednim godinama krasiti oko 120 sadnica kuglastog javora u kombinaciji sa likvidambarom.
– Izgradnja ulice je završena pa je na red došao i drvored. Uz konsultacije sa Gradskim zelenilom Beograd odlučeno je da posadimo ove vrste. Ovo će sada biti jedna oaza, nova, zelena celina koja će upotpuniti izgled novoizgrađene ulice. Vidim da su građani uglavnom zadovoljni zbog ozelenjavanja. Nekadašnji drvored, koji je postojao u ovoj ulici decenijama, pravio je ozbiljne probleme. Stiče se utisak da je svojevremeno rađen neplanski. Zato smo se mi sada konsultovali sa inženjerima hortikulture koji su nam dali jasne smernice šta i kako treba uraditi. Bivši drvored je pravio probleme jer je u pitanju bilo izuzetno visoko drveće, opasno, koje je narušavalo bezbednost elektro mreže, telekomunikacija...sada smo se odlučili za drvorede kuglaste forme maksimalnog prečnika krošnje do tri metra, koji su podložni orezivanju- objasnio je pomoćnik predsednika opštine Vladimir Matić.
On je najavio da je lokalna samouprava spremna da svake godine ozeleni po jednu novoizgrađenu ulicu.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa