9. maj 2019.9. maj 2019.
U OŠ „Janko Veselinović“ održano predavanje na temu
„Bezbednost dece na internetu“

Deca za kompjuterom nisu bezbedna

U cilju podizanja nivoa znanja dece, roditelja i nastavnika o rizicima korišćenja digitalnih tehnologija, nedavno je u OŠ „Janko Veselinović“ održano predavanje na temu „Bezbednost dece na internetu“. Emina Beković, predavač, predstavnik Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu koje je pre dve godine osnovalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, istakla je značaj prevashodno primećivanja nasilja na internetu, a onda i prijavljivanja.
-Centar se bavi edukacijom i savetovanjem roditelja dece i nastavnika, kako da pravilno koriste digitalne tehnoloogije. To je pre svega centar u kom svi mogu da prijave nasilje na internetu. Ukoliko decu neko maltretira, preti, ucenjuje mogu nam se obratiti. Aplikacijom smo povezani sa policijom, tužilaštvom, centrima za socijalni rad, domovima zdravlja i Ministarstvom prosvete, tako da predmet odmah šaljemo i obrađujemo – istakla je Emina Beković i dodala da je stepen znanja roditelja o rizicima jako nizak.
-Nakon predavanja za decu, održali smo jedno i za roditelje na kom smo ih upozorili na opasnosti koje vrebaju putem interneta i na koji način deca mogu da se zaštite i potraže pomoć. S obzirom na to da smo obilazili dosta gradova, odziv je odličan, ali je svest roditelja o opasnostima na niskom stepenu. Ne shvataju ozbiljnost današnjih modernih tehnologija. Misle da ako su im deca „na oku“, u kući ispred komjutera bezbedna. Zapravo u današnje vreme to nije baš tako, dodala je Bekovićeva.
Prema istraživanju Naconalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, ona najmanje pričaju sa roditeljima, odnosno majke i očevi najkasnije saznaju šta se dešava. Deca iz straha da im se ne oduzmu mobilni telefon i kompjuter neretko problem kriju. Obično se poveravaju ili drugarima ili psihologu škole. Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu je anoniman baš zbog toga da bi ugroženi imali hrabrosti da pozovu i prijave problem.

K.J.Đ

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa