20. jun 2019.20. jun 2019.
PSIHOLOŠKI TEŠKA BORBA
DARKO BALjAK, TRENER FK „MAČVA“ (BOGATIĆ)

PSIHOLOŠKI TEŠKA BORBA

Druga polusezona neizjednačenija nego prva. Za uspeh potrebna fizička i psihička snaga. Nastavak saradnje. Primarno očuvati kostur tima
Za dve sezone ostvarene su dve promocije i posle mnogo godina MAČVA je srpskoligaš. Nema potrebe govoriti lične utiske kao dokaz da je plasman zaslužen, već je dovoljno predstaviti brojke koje kažu da je u 13 kola druge polusezone tim iz Bogatića ostvario 12 uzastopnih pobeda i samo jednom igrao nerešeno. Bogatinci imaju najbolji učinak na domaćem terenu, bez konkurencije su i na gostovanjima, uz 2,73 postignuta gola po meču! Do titule i ovakvog učinka ekipu je vodio DARKO BALjAK, a on će na istom mestu ostati i u Srpskoj ligi.
- Dogovorili smo brzo nastavak saradnje. Rezultat je ostvaren, ja sam imao želju da ostanem, uprava je želela isto i dogovor je na obostrano zadovoljstvo – predočava nam trener šampiona Kolubarsko-mačvanske zone.
Prolećna polusezona bila je drugačija od jesenje?
- Prvi deo je bio znatno ujednačeniji, dok smo se u drugom izdvojili odmah mi i „Železničar“ Lajkovac, neko vreme nas je pratilo i Valjevo, dok su svi ostali bili u borbi za opstanak, taj „jaz“ između vodećih i ostalih obeležio je polusezonu. Za sve je iznenađenje i veliki pad Borca i Divaca.
Koliko se razlikovao pristup pripremi utakmica, s obzirom da ste proleće dočekali kao jesenji šampioni?
-Velika zahvalnost i sve čestitike mojim igračima. Proleće je bilo psihološki jako teško. U prvom delu smo imali tri poraza, a jedan u drugom delu mogao je odneti i titulu i viši rang. Znali smo da svaki meč moramo pobediti. Više smo pažnje posvetili psihološkoj pripremi, jer nismo sumnjali u kvalitet ekipe sa kojom raspolažemo. Ipak, taj pritisak na leđima morali su da iznesu igrači na terenu gde je protiv vas ekipa bez imperativa, a opet motivisana. Za uspeh u takvim okolnostima neophodna je vera i šampionski mentalitet, a to su igrači Mačve imali.
Vodili ste ekipe u Vojvodini i sada na teritoriji zapadne Srbije. Gde je kvalitet veći?
-Kvalitet je vrlo sličan i tu nema osetne razlike. Diferencija je u infrastrukturi koja je nešto bolja u Vojvodini i čvrstini gde je prevaga apsolutno na strani „zapada“. Teža su gostovanja, čvršći protivnici i tvrđe utakmice na ovom području.
Drugu uzastopnu sezonu „Mačva“ je novajlija u višem rangu. Koje ambicije nosi u Srpku ligu „Zapad“?
- Realan cilj je mirna sezona, gde opstanak neće dolaziti u pitanje. Nije realno nešto više u ovom trenutku, no uveren sam da Bogatić ima sve što je neophodno da se kroz nekoliko sezona uključi i u borbu za Prvu ligu. Već sada u timu imamo igrače sa srpskoligaškim i prvoligaškim iskustvom i primarno je da se produži saradnja sa njima. Ukoliko očuvamo kostur, uradili smo veliki deo posla i nećemo biti mnogo aktivni na tržištu. Potreban je možda jedan iskusni igrač i trudimo se da angažujemo još dva ili tri dobra igrača mlađa od 21 godine. Još je neizveso da li će liga imati 16 ili 18 klubova, što utiče i na kalendar, ali mi se najverovatnije okupljamo sredinom jula.
D. Blagojević

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa