4. jul 2019.4. jul 2019.
Sreća iskovana čekićem
BOJAN LUKIĆ, POTKIVAČ KONjA IZ RUMSKE

Sreća iskovana čekićem

Stara istina da “iver ne pada daleko od klade”, potvrđuje se i u slučaju Bojana Lukića iz Rumske, podno legendarnog Cera, koji duže vremena živi u Šapcu i bavi se potkivanjem konja.
Lukićev deda Luka je držao radne konje. Bojan ih je još od tada zavoleo i ta ljubav traje do današnjih dana.
- Potkivanje bez ljubavi prema konjima ne može, a za svakog lepotana štala dobra potkovica je od izuzetne važnosti. To vam je kao kod čoveka dobra obuća. Mora biti pre svega udobna. Održava zdravlje konja. Čini ga superiornim i srećnim, kaže Bojan, koji svoje znanje stečeno prvo kod Saše Milića, starijeg majstora, a potom usavršavano na seminaru u ergeli “Lipice” u Sloveniji, danas primenjuje na Šabačkom hipodromu.
- Danas u našoj državi nema škole za potkivače konja. Znanje uglavnom stičem od retkih starijih majstora. Na Šabački hipodrom sam došao 2012. godine. Pre toga sam više godina učio zanat. Prvo, 2007. godine u Beogradu jahao sam Todora. Taj konj je nekad bio galoper. Sada osim probnog jahanja, uslužno radim potkivanje konja. I to ovde u Šapcu, već devet godina, ističe Lukić.
Radi potkivanja konja, odlazio je na Ub, Beograd, stizao u Bosnu i na razna druga mesta. Sada je najaktuelnije potkivanje sportskih konja.
- Postoji kajarenja, kad renoviram staru potkovicu ali i stavljanje nove. Naravno da je ovo drugo bolje. S druge strane postoji vruće i hladno potkivanje. Kod većine sportskih grla radim hladno potkivanje i lake potkovice, jer je to ekonomičnije i dugotrajnije, dodaje naš sagovornik.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa