29. avgust 2019.29. avg 2019.
ISIDORE SEKULIĆ U IZDANjU IK „GLAS CRKVE“

Šoder kao biseri

Komplet izabranih dela Isidore Sekulić nedavno je izašao u izdanju IK „Glas Crkve“ iz Šapca, sa blagoslovom vladike Lavrentija, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde, Kancelarije za odnose s crkvama i verskim zajednicama. Izdavač se na ovaj poduhvat odlučio povodom sto deset godina od dolaska Isidore Sekulić u Šabac, gde je radila kao profesorka, kao i povodom sto godina od izlaska njenog najpopularnijeg romana - "Đakon bogorodičine crkve".
- Isidora Sekulić, igumanija i najpožrtvovanija podvižnica srpske kulture, pred kraj života rezignirano je i sa setom ispovedila svome prijatelju pesniku i antologičaru Miji Pavloviću: "Moje delo je šaka šljunka, bačena u duboku rupu srpske nekulture", kaže za "Glas Podrinja" dr Ljubomir Ranković , urednik izdanja, koji je, zajedno sa svojim saradnicima, brižljivo i posvećeno prikupljao i vadio taj "šoder" iz blata sa "dna rupe" kao najdragocenije bisere i sabrao ih u pet knjiga na 2.500 stranica.
U ovom kompletu pojavili su se, do sada neobjavljeni i skrivani, dragoceni Isidorini tekstovi njenih razgovora sa sv. Vladikom Nikolajem Velimirovićem, koga je izuzetno cenila i poštovala.
- Na taj način, uklonjena je velika nepravda prema slavnoj autorki i njenom delu“, ističe dr Rankovićem sa neskrivenim ponosom, ali i gorčinom.
M.F.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa