29. avgust 2019.29. avg 2019.
Pocerski Pričinović prvi
ČETRNAESTE OLIMPIJSKE SEOSKE IGRE ŠAPCA

Pocerski Pričinović prvi

Istorijska pobeda Pocerskog Pričinovića. Ubedljiv i dominantan nastup domaćina. Nastupile 24 mesne zajednice, oko 1.500 sportista. Sportski program praćen kulturno-zabavnim. Igre protekle u najboljem redu ističu organizatori
Veliki pobednički trofej 14. Olimpijskih seoskih igara Šapca namenjen najuspešnijoj Mesnoj zajednici u petak je stigao u Pocerski Pričinović, selo domaćina ovogodišnjih Igara, a posle nedelje „odlučio“ je da boravak produži bar do narednog avgusta. Odlučio nije on, već predstavnici Mesne zajednice organzaotora koji su ubedljivo trijumfovali i dominantno stigli do prve titule u istoriji. Kako je prethodne tri godine slavila Mesna zajednica Mačvanski Pričinović, možemo reći da Pričinovići već imaju tradiciju pobeda, no sada se raduju u Pocerini.

Predstavila su se 24 sela sa područja našeg grada, a „boj“ za najbolje vodio se u 14 sportskih disciplina. Specifičnost manifestacije je da kada pogledate spisak svih sportova jasno je da godine ne mogu biti opravdanje za izostanak, odnosno da je želja i dobra volja sve što je neophodno kako bi predstavili svoje mesto.

Pocerski Pričinović je godinama u vrhu na OSI, međutim uvek bi se tu našla jedna ili dve mesne zajednice koje su brojnije, spretnije, snažnije u tom trenutku i morali bi da se zadovolje nekom od utešnih pozicija. Kao da je organizacija Igara bila taj dodatni motiv da pomisle kako je došao i njihov čas. Nadoknadili su sve „sitne“ zaostatke ranijih godina i neuhvatljivo dosegli tron. Pogled na tabelu govori dovoljno.

-Brinuli smo da budemo i dobri domaćini, ali i uspešni sportisti. Pripremali smo se za Igre, znali šta želimo i ozbiljno smo pristupili selekciji predstavnika u svim sportovima. Sastavili smo i više ekipa gde je bilo dovoljno zainteresovanih. Važno je učestvovati, to je najvažnije geslo za ovakve događaje, a pobeda nosi posebno zadovoljstvo. Nadam se da i drugi odlaze kući zadovoljni i da je gostoprimstvo bilo na najvišem nivou – rekao je Nebojša Ivković iz MZ Pocerski Pričinović.

Pobedniku je pripalo 100 hiljada dinara, drugoplasiranom 50, trećeplasiranom 20 hiljada dinara. U sportu je hijerarhija neizbežna, no za Organizacioni odbor i tehničke organizatore pobeda je sporta i druženja, a tek onda dolazi na red konačan plasman.

-Nastupilo je oko 1.500 takmičara, Igre je gledalo 3.000 ljudi i sve je proteklo u najboljem redu. Svako želi da pobedi, nekada ta želja bude pokretač za ishitrene reakcije, no kada se sve završi na ovaj način, tek onda ste ponosni, jer su Olimpijske seoske igre Šapca ispunile svoj osnovni cilj, promociju sporta i druženja – rekao je Sreten Radovanović, predsednik Organizacionog odbora 14. OSI Šapca.
Želje za naredne godine su jednostavne i jasne.

- Ponosimo se što smo grad sporta i što uz vrhunski profesionalni sport baštinimo i amaterski, masovni, za nas jednako važan. Promocijom sporta, zdravog života i prijateljstva, promovišemo osnovne vrednosti sporta i srž lepih manifestacija. Ko zasluži pobedu, neka je ostvari, ali uveren sam da na Igrama, druženje i nova poznanstva imaju prioritet – rekao je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.

Pojedinačno, po disciplinama, pobede su slavili: POCERSKI PRIČINOVIĆ (basket obe konkurencije, rukomet obe konkurencije, kros obe konkurencije, višeboj obe konkurencije, šah žene, mali fudbal obe konkurencije), GORNjA VRANjSKA (odbojka žene, stoni tenis žene, obaranje ruke), JEVREMOVAC (odbojka muškarci), PRNjAVOR (nadvlačenje konopca žene, pikado žene, nadvlačenje klipka), MIŠAR (nadvlačenje konopca muškarci), RIBARI (šah muškarci), ŠTITAR (rvanje) JELENČA (pikado muškarci), LIPOLIST (streljaštvo žene), MAČVANSKI PRIČINOVIĆ (streljaštvo muškarci), CEROVAC (stoni tenis muškarci).

Rumske zajedno
Jedan od posebnih trenutaka otvaranja Letnjih olimpijskih igara 2008. godine, odnosno Zimskih olimpijskih igara 2018. bio je zajednički izlazak na defile sportista iz Republike Koreje i Narodno demokratske republike Koreje, odnosno Južne i Severne Koreje (na ZOI su čak zajedno i nastupali). Olimpijske seoske igre su imale sličan trenutak na defileu učesnika kada su zajedno na defileu izašli sportisti/reprezentativci pocerskih sela, Gornje i Donje Rumske. Naravno, ne postoje tenzije kao u slučaju Koreja, ali simpatična analogija nije mogla biti neopažena.


Dom zdravlja na Igrama
Sport i zdravlje su poznat i postojan „par“, te je i ove godine, ekipa Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac sva tri dana bila prisutna na Igrama u Pocerskom Pričinoviću i na raspolaganju svim posetiocima za različite besplatne preglede i provere zdravstvenog stanja. Vremenski uslovi su daleko od povoljnih, a učesnici i gledaoci najčešće su proveravali krvni pritisak, odnosno nivo šećera u krvi.


Mis Anastasija
Kulturno zabavni program Igara činio je nastup hora crkve Svete Trojice sa Letnjikovca i već tradicionalni izbor za Mis sporta. U izboru za Mis, petočlani žiri je birao između 12 učesnica, a priznanje i vredna nagrada putovanja pripala je Anastasiji Savić iz Metlića. Prva pratilja je Samanta Velisavljević iz Pocerskog Pričinovića, a iz Pričinovića je i druga pratilja Dragana Jevtić. Članovi žirija su odlučili da najlepši osmeh ima Tamara Vasić iz Zablaća, dok najviše šarma, odredili su, ima Tatjana Stojanović, predstavnica MZ Štitar.


OSI 2019 (prvih deset)
1. P. Pričinović 101
2. M. Prnjavor 57
3. M. Pričinović 47
4. Majur 46
5. G. Vranjska 32
6. Štitar 31
7. Lipolist 26
8. Jelenča 19
9. Mišar 13
10. Metlić 12
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa