29. avgust 2019.29. avg 2019.
Tako nam tenk pomogao
KRIVINA U OGLEDALU

Tako nam tenk pomogao

Vojni otpadi su fenomenalna stvar. Ako neko ne zna šta će sa sobom, uputi se ka jednom od njih, na primer onaj u Leskovcu je fenomenalan, i pazari - tenk.
Tako su i navijači Crvene Zvezde, Delije, otišle do Leskovca i kao uvertiru za meč sezone protiv „mladih dečaka“ iz Švajcarske pazarile tenk koji su „instalirali“ ispred severne tribine stadiona Rajko Mitić. Šta su ovim potezom hteli da kažu, moram da priznam nije mi jasno. Tenk nije obeležje Crvene Zvezde. Petokraka jeste, ali tenk nije. A nije taj tenk nešto preterano ni uplašio Švajcarce.
Ono što je izazvalo dodatne komentare jeste činjenica da je saopšteno da je taj tenk, kupljen na vojnom otpadu u Leskovcu, deo svog staža odradio i u Vukovaru. Koliko je poznato, naša velika armija, pa i taj tenk, povukli su se iz Vukovara. Časno ili ne, pitanje je za analizu, ali se povukao i kao takav, teško da može da bude neki veliki simbol. Moja prva asocijacija na tenk je, na primer, 9. mart 1991. godine kada sam ga prvi put video u životu u pogonu. Njih nekoliko spuštalo se niz ulicu Vojvode Stepe ka centru prestonice kako bi disciplinovali demonstrante protiv Slobodana Milošević. I uspeli su ti tenkovi da nam uteraju strah u kosti, nije da nisu. Švajcarce nisu nešto mnogo potresli. Reagujući na tenk, ali i na paklenu atmosferu na Rajku Mitiću, jedan od švajcarskih novinara je rekao da niti tenk, niti publika igraju utakmicu, tako da nemaju zbog čega da budu uznemireni. Zanimljiv neki čovek.
Uzvrteli su se, zato, neki drugi, a ko bi do komšija - Hrvati. „Inteligentno“ poput svojih kolega Delija, Dinamo Bed Blu Bojsi postavili su ispred stadiona na Maksimiru u Zagrebu, rashodovani traktor. Iskreno, mnogo me je više zaboleo njihov traktor nego što me je oduševio naš tenk. Na traktorima su hiljade i hiljade Srba proterani sa svojih kućnih pragova u Kninu i okolini koju smo nazivali Kninskom krajinom. Uspeh naših tenkova u Vukovaru se ogleda i u tome da je iz tog grada, primera radi, proterana ćirilica, na isti način na koji je proteran i srpski narod u Krajini. I sada nam ostaje samo to da nas UEFA ubaci u istu grupu Lige Šampiona - Crvenu Zvezdu i Dinamo, pa da krenemo da se pošteno pobijemo, još jednom, sa sve tenkom i traktorom.
I onda su krenule naprednjačke perjanice da brane tenk na Severu. Stefanović, Vesić, Jovanov i ostali, branili su iz petnih žila taj jadni tenk. Pa, kako Arsenal ima top, pa CSKA, takođe, tenk ispred svog stadiona... Moj kolega Dušan Blagojević koji se u sport, a naročito u fudbal mnogo više razume od mene, objasnio mi je da je Arsenalov top specijalno za klub dizajniran, stavljen na grb i proizveden, tačnije dva, koji stoje ispred njihovog stadiona. Nikada nigde nisu korišćeni niti je ijedno đule ispaljeno iz njega. CSKA je bio nekada klub Crvene armije i tenk je njihov simbol dugi niz godina. Analogija sa Crvenom Zvezdom je, čini se, pogrešna i glupa.
I ne samo to, već su se uprli do neba da nam objasne da je taj tenk - maketa. Ne beše tako davno kada su se toliko uplašili nekih drugih maketa koje su se pojavljivale na beogradskim ulicama, da su sate i sate tv programa koristili kako bi osuđivali neke druge makete. Nije da ih nije bilo. Pojavila se maketa vešala na beogradskim ulicama, doduše napravljena od plastične cevi za „ve ce“ i vodokotlića. U maketu, po novoustanovljenim standardima Stevanovića doktora Nebojše, verovatno spada i električna testera koja je bez produžnog kabla uvedena u zgradu Radio-televizije Srbija. Zbog te testere, neki ljudi su i uhapšeni.
Najvažnije je od svega ovoga je da je Zvezda uspela da se plasira u Ligu Šampiona, a daće Bog i da će Partizan uspeti da overi plasman u Ligu Evrope. Biće dobrog fudbala barem do kraja godine i na našim stadionima. Fudbalski tereni u mnogim normalnim država odavno su poprišta pravog fudbala, a kod nas uzavrelim glavama su tenkovi i traktori i dalje u mislima. I teško da će se to uskoro promeniti.

Iskreno, mnogo me je više zaboleo njihov traktor nego što me je oduševio naš tenk

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa