29. avgust 2019.29. avg 2019.
Regionalni centar
Memorandum o upravljanju komunalnim otpadom

Regionalni centar

Memorandumom o utvrđivanju interesa o upravljanju komunalnim otpadom. Potpisnice četiri lokalne samouprave i Regionalni centar "Eko Tamnava". Realizacija projekta u roku od dve godine
Potpisanim Memorandumom o utvrđivanju interesa za zajedničko upravljanje komunalnim otpadom između četiri lokalne samouprave (Krupanj, Mali Zvornik, Ljubovija, Grad Loznica) i Regionalnog centra "Eko Tamnava" biće rešen problem odlaganja oko 110.000 tona otpada godišnje.
Grad Šabac i Opština Bogatić problem zbrinjavanja komunalnog otpada rešile su u okviru Regionalne deponije u Sremskoj Mitrovici, dok ostalih šest lokalnih samouprava problem rešavaju u okviru planiranog projekta preko pomenutog RC „Eko Tamnava“.
Planirano je da deponija Kalenić kod Uba bude završena do 2021. godine i čime će Mačvanski okrug kompletirati transparento odnošenje smeća, ističe načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac.
- Grad Šabac već nekoliko godina ovaj problem rešava odvoženjem komunalnog otpada na deponiju u Sremsku Mitrovicu, a od maja ove godine to čini i Opština Bogatić. Deponija kod Uba će pokrivati lokalne samouprave sa područja Mačvanskog i Kolubarskog okruga,odnosno Grad Valjevo, šest opština, kao i Barajevo, Lazarevac, Obrenovac. Obuhvatiće površinu na kojoj živi oko 550.000 stanovnika. Ovim projektom se rešava i pitanje poglavlja 27 koje je značajno kada je u pitanju zaštita životne sredine - naveo je Krasavac.
Za Grad Loznicu regionalna deponija biće od velikog značaja, jer će rešiti decenijski proglem odlaganja komunalnog otpada, zaključio je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.
Preuzeće "Eko Tamnava" je osnovano 2012. godine kada je započet projekat i trenutno je u fazi dobijanja građevinskih dozvola za regonalni centar, a planinrano je da bude završen u naredne dve godine.
-Značaj otvaranja RC je veliki kako za opštine Krupanj, Mali Zovrnik, Ljuboviju i Grad Loznicu, tako i šire. Smatramo da bi se ovim znatno smanjio trošak izgradnje novih reginalnih deponija, a imali bismo novi, savremen centar za reciklažu i odlaganje otpada - rekao je Zoran Petrović, direktor RC "Eko Tamnava".
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa