Info

29. avgust 2019.29. avg 2019.
Nova oprema za veću bezbednost
MUP KONTINUIRANO RADI NA OPREMANjU ODELjENjA ZA VANREDNE SITUACIJE ŠABAC

Nova oprema za veću bezbednost

Opremanje Odeljenja za vanredne situacije u Šapcu i Vatrogasno-spasilačke jedinice počelo je odmah posle velikih poplava. Vozila i oprema koju smo dobili u poslednje vreme nemerljivo su podigli nivo spremnosti jedinice za reagovanje u svim vanrednim situacijama, navodi komandant Vatrogasno – spasilačke jedinice Šabac Goran Stefanović
Kada sam pre sedam, osam godina prvi put ušla u garažu Vatrogasnog doma u Šapcu, prizor je ličio na muzejsku postavku ili set za snimanje domaćeg filma iz osamdesetih godina. Vozila stara nekoliko decenija, kamioni sa rupama na podu iz kojih, kada krenu, izlazi crni dim pa se nametalo pitanje da li ide da gasi požar ili se i sam zapalio. Pored toga, više nego skromna oprema za sve vrste intervencija.
Navikli na rad u ovakvim uslovima vatrogasci-spasioci nisu se žalili. Borili su se tim što su imali. Istovremeno, na leđima su nosili ogromnu odgovornost za živote i imovinu ne samo građana Šapca, nego i okolnih opština. Nedostatak tehnike nadomešćivali su nadljudskim naporima.
Najveći izazov, poplave 2014. godine, uspešno su savladali. Tada su i na nivou Republike shvatili važnost ulaganja u Sektor za vanredne situacije.
Konačno je nešto počelo i da se menja. Opremanje Odeljenja za vanredne situacije u Šapcu i Vatrogasno-spasilačke jedinice počelo je odmah posle velikih poplava. Istovremeno, zapošljavaju se novi ljudi, a planira se i rekonstrukcija Vatrogasnog doma posle gotovo šest decenija.
Prvo je prošle godine Odeljenje od MUP-a dobilo Dačiju daster. Terensko vozilo dodeljeno je Specijalističkom timu za spašavanje i rad na vodi, koji čini tim od 12 ljudi, po šest i Šapca iz Loznice, koji su prošli obuku u Rusiji. Dobijanjem kompletne dodatne opreme sada su još spremniji za delovanje u vanrednim situacijama.
Krajem godine vatrogasno – spasilački bataljon u Šapcu dobio je navalno vatrogasno vozilo MAZ. Radi se o kamionu sa duplom kabinom u kom istovremeno na intervenciju može ići do šest vatrogasaca. Uz njega je dobijen i kompletan alat za tehničke intervencije u saobraćaju. Do sada je imao oko 40 intervencija.
Početkom ovog meseca šabački vatrogasci dobili su i MAN-ovu auto-cisternu. Iako pre svega služi za dopremanje dodatne količine vode, ovaj kamion opremljen je i za gašenje požara.
Protekle sedmice Odeljenju su od MUP-a stigli su i dve Lade nive i Škoda fabia. Terenske Lade upućene su područnim jedinicama u Koceljevi i Krupnju, dok će Škodu koristiti inspekcijske službe u Šapcu.
-Trend opremanja Sektora za vanredne situacije i vatrogasno –spasilačkih jedinica počeo je prošle godine i nastavlja se. MUP u poslednje dve godine izuzetno mnogo ulaže u opremanje jedinica na teritoriji cele Srbije. Prepoznali su važnost toga, a dobrobit građana, što veća bezbednost njihovih života i imovine je krajnji cilj. Ministarstvo sve češće i ozbiljnije ulaže u poboljšanje uslova rada vatrogasaca – spasilaca. Nama je sve to od izuzetnog značaja za funkcionisanje i delovanje. Vozila i oprema koju smo dobili u poslednje vreme nemerljivo su podigli nivo spremnosti jedinice za reagovanje u svim vanrednim situacijama, navodi komandant Vatrogasno – spasilačke jedinice Šabac Goran Stefanović.
Poslednje novo vozilo, pre ovih velikih nabavki, u garažu Vatrogasnog doma ušlo je 2007. godine, a još pre toga... Ni najstariji zaposleni nisi sigurni, možda 1990. a možda i koju godinu ranije.
Vatrogasni dom izgrađen je početkom ‘60-ih godina prošlog veka. Pravljen je za tadašnje potrebe, veličinu vozila i veličinu grada. Od tada se mnogo toga promenilo, ali ne i na ovom objektu. Konačno, počela je izrada projekta za rekonstrukciju i adaptaciju Vatrogasnog doma.
-Nabavili smo nove uniforme, nove kamione i zaposlili jedan broj novih vatrogasca. Međutim, sve je besmisleno ako ne postoje uslovi za rad. Na redu je da se rekonstruiše Dom. Teško je sve uraditi odjednom kada je nešto zapuštano decenijama. Šabac je veliki grad sa velikim brojem ljudi i zato je među prioritetima, istakao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kada je u aprilu posetio Policijsku upravu Šabac.
Posle rekonstrukcije predviđeno je da Vatrogasni dom ima pet izlaza na Pop Lukinu ulicu.
Istovremeno, zaposleni su i novi vatrogasci – spasioci. Nedavno je u radni odnos primljeno pet novih radnika, a ovih dana još četiri treba da krenu na obuku.

[quote]Ne palite na otvorenom
Jesen i poljski radovi će uskoro. Vatrogasci – spasioci apeluju na sve, a pogotovu na poljopivrednike, da ne pale na otvorenom. Pored toga što na taj način upropašćavaju plodno tle vatra se lako može oteti kontroli. Kako nekima nije dovoljno upozorenje da mogu nekome naneti štetu ili ugroziti život, tu su i novčane kazne i to do 50.000 dinara za fizička lica.
M. Mijailović

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa