12. septembar 2019.12. sep 2019.
Najstarija organizacija u zemlji
STO GODINA REZERVNIH VOJNIH STAREŠINA SRBIJE

Najstarija organizacija u zemlji

Vek postojanja ORVS potvrda značaja organizacije. U oba svetska rata borbeni sastav činili su i članovi rezervnog sastava. 15. septembar – Dan organizacije. Prvi predsednik bio je vojvoda Stepa Stepanović. Problemi u radu ORVS počinju sa političkim promenama u zemlji. Nepriznavanje i nefinansiranje organizacije dovelo je u pitanje opstanak organizacije. Bez obzira na ove probleme ORVS Šapca bila je stalni učesnik u svim društvenim manifestacijama u gradu i šire. Predsednik gradske organizacije Miloje Vasić zahvalan je članovima gradskog odbora za izuzetnu aktivnost na održavanju Udruženja. Podeljene su zahvalnice privrednicima i pojedincima koji su pomagali rad organizacije.
Jedna od najstarijih organizacija u zemlji je Organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije. Nastala i opstala još u Prvom svetskom ratu. Tada su mnogi borci i starešine uvideli da su, za ovakav rat, za komandovanje i rukovođenje nedovoljne samo aktivne vojne starešine. U odbranu zemlje od fašizuma mogao se uključiti sav narod koga samo treba neko da organizuje i vodi. Najbolje vođe, tada i sada, mogli su da budu samo oni koji su prošli vojnu obuku. Školovani da vode i rukovode i dobo poznaju vojnu organizaciju. To su, pre svih rezervne vojne starešine. Tada se rodila ideja, a to je bio Prvi svetski rat, da u rat, a i kasnije, svi moraju da budu uključeni. Odmah se pristupilo osnivanju Udruženja rezervnih vojnih starešina. Sam dan zvaničnog osnivanja bio je 15. septembar 1919. godine, a za prvog predsednika izabran je slavni srpski vojvoda Stepa Stepanović.
O istorijatu Udruženja govorio je predsednik Gradksog odbora Miloje Vasić.
Osnovno Udruženje, kako onda tako i sada, je specifičan subjekat odbrane i bezbednosti zemlje, čija oblast delovanja je bila: odbrana, bezbednost, zaštita i spasavanje ljudi i materijalnih dobara, edukacija i obrazovanje mladih članova i negovanje slobodarskih tradicija.
Osnovni ciljevi Udruženja bili su praćenje i proučavanje mesta, uloge i dužnosti rezervnog sastava i njihove opšte dužnosti u sistemu odbrane. Kroz obuku razvijanje stručnosti, i razvijanje i negovanje moralnih vrednosti članstva.
Tokom veka postojanja Udruženje je imalo niz problema u radu, nastalih promenom u društvu, prvenstveno zavisni od organa vlasti. Poslednje decenije, možda i više, zbog nepriznavanja značaja Organizacije i nefinansiranja, organizaciji je pretila opasnost od gašenja. Organizacija je svedena na nivo najmanje vrednih organizovanih društvenih struktura. Zbog toga je došlo do gašenja nekih mesnih organizacija.
Gradska organizacija Šapca prolazila je kroz iste probleme, prvenstveno zbog skidanja sa budžeta opštine, ali je, ipak, opstala zahvaljujući entuzijazmu jednog dela aktivnih članova. Taj 16. juni 2001. godine ostaće u bolnom sećanju kada je Skupština opštine Šabac donela odluku da se šabačke rezervne vojne starešine više ne finansiraju iz opštinskog budžeta, i danas se ta odluka oseća kao veliki problem.
Za skroman rad Udruženja je dobijalo minimalna sredstva od republičkog odbora – sredstva su bila taman tolika da se Udruženje ne ugasi. No, bez bozira na takve uslove, rešenjem Vlade Srbije šabačka organizacija je određena za organizaciju od posebnog značaja za odbranu u oblasti državnih organa i organizacija.
Sve organizacije rezervnih vojnih starešina, koje su nekako prebrodile ovakvo stanje, ove godine zajednički će obležiti 100 godina od osnivanja Udruženja u Srbiji, a svečnost će se održati u Kruševcu 14. i 15. septembra 2019. godine.
Na ovom svečanom skupu povodom 100 godina ORVS, o aktivnosti Gradske organizacije, Miloje Vasić je podsetio da su oni učesnici u svim masovnih manifestacijama u obeležavanju značajnih datuma i događaja iz naše istorije, posebno grada Šapca.
Svečanost je završena uručivanjem zahvalnica brojnim organizacijama i pojedincima bez čije pomoći Udruženje ne bi opstalo i dočekalo prvu stogodišnjicu, sa nadom da će na početku drugog veka biti bolje shvaćeni i prihvaćeni od svih društvenih struktura u državi.
Zajednička svečanost članova i gostiju održana je u kasarni “Cerski junaci”.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa