19. septembar 2019.19. sep 2019.
Aroma egzotike u srcu Mačve
UDESNA AFRIČKA DINjA - KIWANO

Aroma egzotike u srcu Mačve

Neobično voće na njivama plodne ravnice. Kivano - energetska bomba puna vitamina. Organska proizvodnja domaćinstva Smiljanić. Nedovoljno zastupljeno voće na domaćem tržištu
Aroma egzotike u srcu Mačve
Ukuse, mirise i boje Afrike možete doživeti i u našoj plodnoj Mačvi. Rodna zemlja ovog kraja u stanju je da od svake klice stvori plod, a zna kako da „barata“ i sa afričkom dinjom. Bodljikava narandžasta s polja, a ispod sočna, zelena poplava vitamina. Na gazdinstvu porodice Smiljanić, u Mačvanskom Belotiću, na površini od 50 ari, uspeva egzotična voćka, kivano.
-Slučajna degustacija kivana u inostranstvu ostavila je drugačiji utisak. Ukus je bio zanimljiv, specifičan. Ubrzo sam poželela da uzgajam ovu biljku. Na samom početku ideja je bila da proizvodimo kivano za ličnu upotrebu, ali s vremenom nam je postalo interesantno da uvećamo ulaganja i ponudimo nešto novo, nespecifično i na našem tržištu - kaže Andrea Todorović, studentkinja ekonomije, koja svojim znanjem i trudom približava ovo egzotično voće našem stanovništvu.
Nega u procesu rasta i trajanja ove kulture slična je dinji i lubenici. Kada je bila pred izborom načina uzgoja, odlučila se za organsku proizvodnju.
-Kvalitet mačvanske zemlje znatno olakšava ovakav pristup. Sadržaj je takav da nije neophodno da se dodatno tretira različitim preparatima. Naravno, kivano je nekarakteristična biljka, nema mnogo drugih proizvođača sa kojima bi mogli da podelimo iskustva, te smo angažovali agronoma Danijelu koji nam savetima pomaže da biljka ostvari puni potencijal. Sadni materijal nabavljamo u inostranstvu, nije moguće da se sačuva iz ploda. Kao i svaka poljoprivredna kultura zahteva značajna ulaganja sredstava, ali još više podrazumeva vreme koje proizvođač mora da joj posveti.
Klimatski i meteorološki uslovi na ovom području nikada ne mogu biti na nivou afričkih, ali to nije prepreka za moć zemljišta ravnice oko nas. Kažu da u Mačvi možete baciti dugme i iz njega će nići kaput, a kada je tako, proces proizvodnje ne sputavaju veliki izazovi. Pravi izazovi počinju sa plasmanom na tržište.
-Kao nepoznata biljka, voće o kojem malo znaju ljudi kod nas, ne može da privuče pažnju u meri koju zaslužuje. Većinu proizvodnje usmeravamo ka Hrvatskoj, gde postoje proizvođači kivana, ali interesantno je da prinos u susedstvu nije na nivou onoga kod nas, baš zbog lošijeg kvaliteta zemlje.
Jezgro kivana sadrži vitamin C, kalijim, gvožđe, fosfor, magnezijum, bakar, cink. Idealan je za ljude koji vode računa o telesnoj masi, jer je oslobođen šećera, masti, uz to je prepun antioksidanasa. Iako se najčešće konzumira sirov, nudi mogućnosti prerade na različite načine.
-Nedavno smo napravili liker od kivana, u manjim količinama i reakcije degustatora su vrlo pozitivne. Razmišljamo o proizvodnji u većim količinama. U test fazi je jedan proizvod u čijoj osnovi su med i kivano, ali sada ne bih otkrivala više. Peporučljiva doza afričke dinje je jedna dnevno, a ukoliko je nekome ukus previše egzotičan, može da ga proba u kombinaciji sa medom, ili kao dodatak slatkim i slanim jelima. Svako jutro započinjem sa kašičicom meda i malo kivana, što je, iz iskustva govorim, prava energetska bomba koja vas nosi kroz dan.

Desert s kivanom
* 3 velika kivija
* 1 banana
* 1 kivano
* 1 šoljica jogurta ili pudinga
* 100 g. šlaga ili slatke pavlake

Kivi i bananu iseckajte na kockice i pomešajte sa mesnatim delom kivana (žele masom). Dobijenu smesu sipajte u čašu i perlijte jogurtom ili pudingom, a potom promešajte. Po želji ukrasite šlagom ili slatkom pavlakom.

Kivano šejk
* 1 kivano
* 250 g. jagode
* 250 g. lubenice

Žele smesu kivana pomešajte sa sitno iseckanom jagodom i lubenicom, a potom sve izmiksajte u blenderu.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa