Info

26. decembar 2019.26. dec 2019.
Budućnost  sveznanja
Mobilni dečji tehnopark „Kvantorijum“

Budućnost sveznanja

Dva mobilna dečja tehnoparka „Kvantorijum“ namenjena su za održavanje predavanja iz prirodnonaučnih i inženjersko-tehničkih smerova. Tokom projekta ruski stručnjaci Centra za omladinske inženjerske i naučne kompetencije „Kvantorijum“ za balkanske učenike održali su seriju radionica u oblasti 3D prototipiranja, modelovanja virtuelne realnosti, industrijskog dizajna i proizvodnje u „haj–tek“ laboratiriji
Visokotehnološki projekat Moblini kvantorijum realizuje se u Srbiji uz podršku Vlade Nižegorodske oblasti, Gorkovske fabrike automobila, Ruskog centra za nauku i kulturu Ruskog doma u Beogradu. Tokom projekta ruski stručnjaci Centra za omladinske inženjerske i naučne kompetencije „Kvantorijum“, za balkanske učenike i studente organizuju, seriju radionica u oblasti 3D prototipiranja, modelovanja virtuelne realnosti, industrijskog dizajna i proizvodnje u „haj–tek“ laboratiriji u pokretnom tehnoparku, mobilnom kvantorijumu.

-Cilj je da pokažemo deci šta sve mogu da urade na osnovu opreme dostupne u Mobilnom kvantorijumu. Želimo zajedno da razvijamo njihovu kreativnost u različtim oblastima - rekao je Viktor Budašov, rukovodilac Mobilnog kvantorijuma.

Šabačka gimnazija protekle nedelje bila je domaćin ovog karavanskog naučno-obrazovnog kompleksa koji sadrži visokotehnološku opremu gde učenici na praktičan način mogu da usvaju veštine virtuelne realnosti, robotike, idustrijskog dizajna. Ovo je nastavak saradnje sa Ruskim obrazovnim ustanovama u cilju unapređenja kvaliteta nastave.
-Mi smo partneri univerziteta Lobačevski, a već drugu godinu zaredom naši učenici studiraju vrlo uspešno u Rusiji. Zadovoljni smo saradnjom i ove godine očekujemo da će biti nastavljen niz - ističe Marijana Isaković, direktorka Šabačke gimnazije.

Šabački gimnazijalci su tokom predavanja predstavnika sa „Povolškog centra za aerokosmičko obrazovanje“ saznali više o značaju mini laboratorija u školskoj nastavi, a potom i „iskusli“ kosmički let, mogućnosti 3D štampača.
-Videla sam kako se približavam raketi, kako kreće lansiranje, i onda odjednom sam u svemiru, i kao da lebdim- podelila je svoje utiske učenica Marija Vasić.
-Ovo je zaista za mene bilo savršeno iskustvo zato što sam prvi put imao priliku da vidim 3D štampač- pojanio je gimnazijalac Luka Vlajković.
-U raketi sam bio kosmonaut Sovjetskog Saveza, a zatim sam se našao se u svemiru. Zaista, ovo nikada nisam doživeo – dodao je učenik Miloš Prodanović.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa