23. april 2020.23. apr 2020.
Ne postoje prepreke nego izgovori
KARANTINSKI POLUMARATON NA KROVU ZGRADE

Ne postoje prepreke nego izgovori

Verovao sam da sam istrčao 21 kilometar, da bi tek sutradan sat pokazao da je u pitanju bilo više od 37 kilometara i to na terasi od 34 metra. Teško je, jer je monotono i sve se vrti u krug. Ima dosta „sečenja“ zbog čega trpe kolena i stopala. Imao sam krize s vremena na vreme, ali sve je stvar psihe. Rešio sam to da uradim i ništa nije moglo da me zaustavi. Još pre mesec dana odlučio sam da trčim na Uskrs
Do početka vanrednog stanja svako traži način da prekrati vreme provedeno u izolaciji ili tokom trajanja policijskog časa. Oni koji se bave sportom pronalaze najrazličitije načine da ostanu u formi. Tako se na uskršnje jutro, dok je najveći deo Srbije doručkovao sa svojim porodicama, na „stazi“ dugoj 34 metra, na krovu zgrade u ulici Prote Smiljanića održavao polumaraton. Iako je imao samo jednog učesnika, za tridesetosmogodišnjeg Marka Smiljanića – Atila, borba sa samim sobom na momente je bila teža nego sa brojnim protivnicima na pravim trkama.
-Verovao sam da sam istrčao 21 kilometar, da bi tek sutradan sat pokazao da je u pitanju bilo više od 37 kilometara i to na terasi od 34 metra. Teško je, jer je monotono i sve se vrti u krug. Ima dosta „sečenja“ zbog čega trpe kolena i stopala. Imao sam krize s vremena na vreme, ali sve je stvar psihe. Rešio sam to da uradim i ništa nije moglo da me zaustavi. Još pre mesec dana odlučio sam da trčim na Uskrs. Svi koji su to čuli govorili su mi da nisam normalan. Ipak, znam sebe i bio sam siguran da ću uspeti, priča Marko.
Rekreativno je igrao fudbal, ali se nikada sportom nije ozbiljnije bavio. Tek pre nešto više od godinu i po dana, gledajući druge kako trče, pomislio je da bi mogao i on. Tada je pronašao onlajn trenera, koji mu šalje treninge. Koincidencija je da je ovaj način treniranja postao posebno popularan od uvođenja vanrednog stanja. Od tada je istrčao 10 polumaratona.
-Danas redovno trčim i ne postoji nijedna prepreka koja bi me omela u tome. Kiša, hladnoća, vrućina ili sneg su samo izgovori. Ustajem rano ujutru i svoje obaveze obavljam posle trčanja. Promenio sam i ishranu i trudim se da se zdravo hranim. Tokom vanrednog stanja poštujem sve mere, ali pronalazim način da ispunim svoje fizičke aktivnosti. Situacija u kojoj se trenutno nalazimo bila mi je podstrek da istrčim polumaraton na terasi. Pored toga što želim da pomerim sopstvene granice, želeo sam da i drugima dam primer i motivaciju da veruju da je sve moguće, kaže naš sugrađanin, inače zaposlen kao carinik.
Polumaraton koji je istrčao u nedelju potpuno se razlikuje od Evroazijskog u Istanbulu, na kom je Marko učestvovao sa još 40.000 trkača i koji se trčao preko mosta koji spaja Evropu i Aziju. Zajedničko im je, ipak, da će mu oba ostati u trajnom sećanju.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa