Berza

 • aero 907 ▲ 0,78%
 • alfa 24.794 ▼ -0,85%
 • impl 3.600 ▼ -7,69%
 • kmbn 2.300 ⚫ 0,00%
 • kmbnpb 690 ▲ 4,39%
 • lsta 550 ▼ -2,31%
 • mtlc 1.800 ▼ -0,06%
 • niis 585 ⚫ 0,00%
 • rso20191 106,95 ▼ -0,45%
 • tgas 12.900 ▼ -0,77%
 • tigr 29 ⚫ 0,00%
(30. april 2020.)
Uskrs u Mačvanskom Metkoviću

Molitve kod kuće

Zbog korona virusa praznična liturgija u seoskoj crkvi „Ognjene Marije“, bez vernika, preslave nisu posećivali gosti, niti je bilo uobičajenog vašara
Molitve kod kuće
U specifičnim uslovima, zbog korona virusa i s tim u vezi vanrednog stanja u zemlji, domaćini u Mačvanskom Metkoviću, obeležili su ovaj praznik bez uobičajenog odlaska u crkvu, prijema gostiju i vašara. Sve to izostalo je u interesu života, zdravlja i bezbednosti, mada mnogima nije bilo pravo, jer su kažu godinama unazad stekli naviku, koja je prenošena „s kolena na koleno“ o proslavi Uskrsa u glamuroznijoj atmosferi.

-Primetno je da izvesna doza straha i napetosti kod mnogih postoji. Njive su u većini slučajeva zasejane ali neprijatne vesti o delovanju korona virusa kojima nas ovih dana prosto „bombarduju“ sa svih medija učinile su svoje. Uveličavanju, inače teške situacije doprinele su i prvobitne „glasine“, odnosno često izmišljene informacije sa kojima nekako izlazimo na kraj. Sigurno, „ulje na vatru neraspoloženja“, daje i činjenica da se borimo protiv opasnog i nevidljivog neprijatelja, prvi put, tako da su ljudi dodatno neraspoloženi i sumnjičavi, kaže Zoran Mijatović, meštanin Metkovića, zadužen ispred Kriznog štaba Opštine Bogatić za bolju obaveštenost građana u ovom selu.

Ranije je seoski sveštenik Vladimir Dmitrić obavestio, poštujući savet nadležnih da ovaj put neće ići od kuće do kuće, radi uobičajenog osvećenja vodice za Uskrs. I slavljenička liturgija, u crkvi posvećenoj Ognjenoj Mariji, održana je, ali bez vernika. Naravno, objašnjavaju sve iz bezbednosnih razlogaga. Ko je hteo mogao je da se moli, kod svoje kuće i to je u postojećim uslovima, objašnjavaju, sasvim normalno i primereno. Istina je da su mnogi domovi poslužili kao crkve, što bolji poznavaoci verskih prilika u ovom selu komentarišu da nije tako loše.
S istim u vezi (zabrana masovnijeg okupljanja, zbog mogućeg prenošenja korona virusa ) nije bilo poseta gostiju i uobičajenih gošćenja, budući da je Uskrs ovde i preslava (Drugi dan, ponedeljak). S druge strane, kuće, pomoćni objekti, dvorišta su bili besprekorno uređeni, a naravno ni svečarska atmosfera u porodičnom krugu u većini slučajeva nije izostala uz maksimalnu opreznost i poštovanje propisanih mera.
Praktikovan, mnogo puta do sada seoski vašar je takođe izostao. Seoski centar u ovo doba bio je neuobičajeno prazan, kafane zatvorene. Opaka zaraza, potisla je muziku i žagor veselih vašardžija, a izostala je i igranka u velikom Domu kulture koji istina godinama ne služi svojoj svrsi ali to je već neka druga tema i nije samo karakteristika ovog mačvanskog sela.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

21. maj 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa