7. maj 2020.7. maj 2020.
Moja preporuka
Nataša Starčević

Moja preporuka

Virus se šepuri, postao je glavna tema – u razgovorima prijatelja, supružnika, slučajnih prolaznika, pojavljuje se i u dečijim igrama, čak! U želji da mu ugrozimo popularnost, preporučujem vam da pročitate roman Jelene Lengold „Odustajanje“ i da odgledate divan grčki film „Dodir začina“ (A Touch of Spice/Politiki kouzina)
Držim da je čitanje intiman čitan, pa vam sugerišem da čitate (u) sebi. Nakon pročitanog, knjigu uvek možete da prosledite „drugom“ čitaocu, pa da kasnije diskutujete o pročitanom; nikada nije kasno da se na-učimo argumentovanom diskutovanju.
Roman „Odustajanje“ pleni, od prve do poslednje stranice. Tema koju autorka obrazlaže je intrigantna – porodični odnosi, uloge i položaji koje zauzimamo u porodičnoj hijerarhiji, te načini na koje se sa time nosimo. Roman je ispričan u prvom licu. Naratorka je i glavni protagonista. Istovremeno, nema visokointelektualnih pasaža – Lengoldova se ne trudi da nas oduševi svojom erudicijom, niti enciklopedijskim obrazovanjem; njen rukopis je čitak, razumljiv, ali i koloritan, sadržinski bogat, pa je užitak u čitanju potpun. Dakle, ako želite da pročitate roman o životu, bez kozmetičkih preparata i bez filozofiranja, pročitajte roman „Odustajanje“ - ali, ne odustajte, nikada (a virus će, nadam se, napokon, da odustane).
Film, s druge strane, može da gleda više osoba u isto vreme, a film „Dodir začina“ je idealan za takvu aktivnost.
„Dodir začina“ (na pojedinim mestima ga možete pronaći preveden kao „Carigradska kuhinja“) je topao film – dodiruje vam dušu, u potpunosti (bez dramskog preterivanja). Priča prati život grčke porodice, nastanjene u Konstantinopolju, tokom invazije Turske na Kipar. No, ratna pozadina predstavlja samo dekor, mizanscen. Istovremeno, to je priča o ljubavi između grčkog dečaka i turske devojčice koji, spletom životnih okolnosti, prouzrokovanim nestabilnom političkom situacijom u Konstantinopolju, bivaju udaljeni jedno od drugoga. „Dečak“ i „devojčica“ se ponovo susreću decenijama kasnije. Razgovor vode u prisustvu podmlatka – ćerkice turske devojčice, s početka priče.
Vratimo li se na početak filma, u središtu zbivanja se nalazi stariji Grk, deda porodice, vlasnik radnje u kojoj se prodaju začini. Deda upućuje unuka u životnu filozofiju, koristeći začinske biljke i njihova svojstva; uči dečaka da bude tolerantan, da poštuje različitosti, ali i da bude svestan svoga porekla i lepote svoga naroda. Sigurna sam da ćete gledanjem ovog filma začiniti svoj život.
Nataša Starčević, asistentkinja u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Šapcu

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa