28. maj 2020.28. maj 2020.
Novi tim za poljoprivredu od koje može da se živi
Podrška mladim poljoprivrednicima, udruživanju i organskoj proizvodnji

Novi tim za poljoprivredu od koje može da se živi

Porodica Ninković svojim radom predstavlja vrednosti za koje se zalaže i Novi tim za Šabac kroz svoj program za poljoprivredu i ruralni razvoj. Mi ćemo ponuditi podsticajne mere, kojima ćemo afirmisati mlade poljoprivrednike kako bi osigurali njihov opstanak na selu. Pružićemo podršku kroz pomoć prilikom apliciranja za evropske projekte, kao i kroz podsticajne mere za razvoj udruživanja poljoprivrednika, poručila je Jelena Milošević
Jelena Milošević, kandidatkinja Novog tima za gradonačelnicu Šapca i Nataša Radovanović, koordinatorka Novog tima za poljoprivredu i ruralni razvoj posetile su poljoprivredno gazdinstvo Zorana Ninkovića iz Bogosavca. Ninković sa porodicom gaji jagode na 2 hektara i ima zasad maline na oko 30 ari. Predstavnice Novog tima za Šabac sa domaćinima su razgovarale o aktuelnim problemima u poljoprivredi i merama podrške koje se planiraju.
- Veoma sam srećna što na ovom mestu vidimo tri generacije koje zajedno žive i složno rade na imanju. Vredan rad se vidi po tome kako ovi zasadi izgledaju. Porodica Ninković svojim radom predstavlja vrednosti za koje se zalaže i Novi tim za Šabac kroz svoj program za poljoprivredu i ruralni razvoj. Mi ćemo ponuditi podsticajne mere, kojima ćemo afirmisati mlade poljoprivrednike kako bi osigurali njihov opstanak na selu. Pružićemo podršku kroz pomoć prilikom apliciranja za evropske projekte, kao i kroz podsticajne mere za razvoj udruživanja poljoprivrednika, poručila je Jelena Milošević - kandidatkinja za gradonačelnicu Novog tima za Šabac.
Na gazdinstvu Ninkovića rade tri generacije, a osim proizvodnje jagoda i malina bave se i stočarstvom za svoje potrebe. Domaćin Zoran je grad zamenio selom. Kaže, da mu ono pruža dosta mogućnosti za ostvarenje životnih ciljeva.
- Jagodu proizvodim poslednjih pet godina. Po profesiji sam inače veterinar, ali našao sam mogućnost u selu i poljoprivredi, gde zajedno sa svojom porodicom uzgajam jagode i obezbeđujem deci egzistenciju i srećno detinjstvo.
Rad na selu je težak posao i zahteva mnogo odricanja, ali uz dogovor i dobru organizaciju mnogo je lakše.
- Na selu može da se opstane samo ako iza sebe imate podršku porodice i lokalne samouprave. Novi tim za Šabac sam izabrao iz razloga što su to ljudi koji znaju da poštuju i cene prave vrednosti. Mislim da sam dokazao današnjom posetom buduće gradonačelnice da je to pravi izbor – kaže Ninković.
Novi tim za Šabac osim podrške mladim poljoprivrednim proizvođačima, predlaže i druge brojne mere, među kojima su podsticaj udruživanju poljoprivrednika, subvencionisanje kamata na poljoprivredne kredite, investicije u izgradnju ili opremanje objekata, subvencionisanje kupovine kvalitetne umatičene stoke i košnica sa rojevima pčela, regresiranje veštačkog osemenjavanja i podsticaje za bušenje dubinskih bunara kao i pomoć pri kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa