4. jun 2020.4. jun 2020.
PREDSTAVLjENA APLIKACIJA ZA PRAĆENjE JAVNOG SAOBRAĆAJA

Šabac šampion razvoja

Zahvaljujući ovoj aplikaciji, građani će u svakom trenutku, sa svojih mobilnih telefona, moći da znaju gde se nalazi autobus, kao i informacija o tome kada dolazi autobus koji im je potreban, gde se nalazi stajalište, ali i da ih navigacijom dovede do željenog mesta
Grad Šabac uz novi gradski prevoz koji u funkciji od ponedeljka, dobiće i aplikaciju za mobilne telefone pomoću koje će svih građani moći da prate ovu vrstu javnog saobraćaja.
Aplikacija, koja je delo šabačkih programera, startovaće sa radom 15. juna predstavljena je u Startit centru.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, pored činjenice da je naš grad dobio najbolji javni prevoz, istakao je i to da je grad na Savi prvi u Srbiji koji ima ovakvu aplikaciju.
- Šabac je šampion razvoja. Ponosan sam na činjenicu da su ovu aplikaciju napravili Šapčani. Imamo Startit centar u kome rade 22 programera koji čine svet boljim. Zahvaljujući ovoj aplikaciji u velikoj meri će biti pojednostavljen javni prevoz i omogućiće svakom da ima jasnu sliku gde se nalazi i kada gde dolazi svaki autobus koji je deo javnog prevoza - rekao je Zelenović.
Zahvaljujući ovoj aplikaciji, građani će u svakom trenutku, sa svojih mobilnih telefona, moći da znaju gde se nalazi autobus, kao i informacija o tome kada dolazi autobus koji im je potreban, gde se nalazi stajalište, ali i da ih navigacijom dovede do željenog mesta.
Jedna od najvećih koristi ove aplikacije je i ta što ona izračunava rutu do željene lokacije.
-Ako, na primer, želite da dođete do bazena, aplikacija će za vas da pronađe, u odnosu na lokaciju gde se trenutno nalazite, kuda pešaka da odete do najbliže stanice, a onda koliko stanica da se vozite autobusom, i na kraju gde da izađete i kako dalje pešice da stignete do bazena. Nadamo se da će ova aplikacija pomoći našim sugrađanima da na najjednostavniji način imaju informaciju bez ikakvih komplikacija kada je reč o gradskom saobraćaju - rekao je Čedomir Ninković, jedan od autora ove aplikacije.
Ideja aplikacije se oslanja na na koncept “smart sitija”, odnosno pametnih gradova.
- Ovo je prva smart aplikacija koju smo ponudili građanima Šapca, a sve to ima za cilj da se, u ovom slučaju, olakša korišćenje javnog prevoza. Aplikacija će moći da se skine sa Gugl pleja i biće dostupna na zvaničnom sajtu grada Šapca. Jednostavna je za instaliranje i korišćenje. Meni je jednostavan sa svim rutama i linijama saobraćaja. Postoje dve pretrage, jedna po destinaciji, a druga na osnovu toga gde želite da pratite traženi autobus. To je jedina aplikacije putem koje možete da pratite, na primer, kada je vaše dete stiglo autobusom na željenu lokaciju - Bojan Prica, menadžer projekta.
N. K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa