2. jul 2020.2. jul 2020.
Dušin kutak
FARMACEUT DUŠICA NIKOLIĆ: SLIKA AKONITUMA

Dušin kutak

Slika aconituma napelusa praćena je akutnom uznemirenošću, strahom od smrti ili teškim oštećenjem zdravlja. Aconitum napelus jedan je od najčešće prepisivanih lekova zato što osećaj panike prati sve simptome, kao što je suvi kašalj, napad koronarne bolesti praćene jakim bolom, groznica sa naizmeničnom jezom i drhtavicom, varičela, cistitis sa jakim bolom, nepodnošljiva glavobolja, nesanica sa strahom od noći, iznenadna diskus hernija, direktan udarac u oko
Aconitum napelus je lek koji se često prepisuje i ima mnogo lekovitih svojstava. U našoj narodnoj medicini poznat je pod imenom jedić. Sadrži alkaloid aconitin, koji je važno homeopatsko sredstvo u lečenju akutnih stanja. Uzimanjem anamneze, koja je slična anamnezi alopatske medicine, samo mnogo detaljnija, homeopata dobija uvide da su prvi simptomi bolesti nastali tako što je pacijent bio izložen hladnom, suvom vetru ili promaji, posle čega je počeo loše da se oseća. Pacijentima kojima je potrebno dati akonitum simptomi dolaze iznenada, a bolest se brzo razvija i može da utiče na kardiovaskularni sistem, periferni nervni sistem i sluzokožu. Javljaju se poremećaji u cirkulaciji krvi, brži puls, crvenilo lica, osećaj vreline i glavobolja. Takođe, moguće je da se javi jeza, drhtavica, naizmenični osećaj toplote i hladnoće, velika iscrpljenost i slabost. Pacijent je izuzetno uznemiren, razdražljiv, u panici zbog negativnog ishoda bolesti. Ovo su karakteristični emocionalni simptomi koji nas nepogrešivo mogu uputiti da je bolesniku potrebno dati akonitum. Dakle, bilo koje oboljenje – prehlada, kijavica, upala grla, grip, kašalj, bronhitis, neuralgični bolovi koje bolesnik opisuje kao nepodnošljive, ukočenost, išijas, giht, jaka glavobolja, nesanica sa strahom od noći, kao i akutni bolovi u trbuhu - odlično će reagovati na akonitum.
Da bi homeopata bio siguran da je dao pravi lek, mora da uzme u obzir modalitete. Do poboljšanja simptoma bolesti dolazi usled boravka na svežem vazduhu, ili jakim preznojavanjem. Pogoršanje izaziva ležanje na bolnoj strani ako su u pitanju neuralgije, boravak u zatvorenoj prostoriji, muzika... Najvažniji simptom je emocionalni, akutno nastali strah od smrti, koji je svako od nas bar jednom osetio kada je trpeo neizdržive bolove, ili imao visoku temperaturu. Akonitum snažno deluje i dovodi do brzog oporavka.
Ideal homeopatskog lečenja je da se postigne izlečenje jednom jedinom dozom potenciranog leka. Važno pravilo je da se u akutnim slučajevima daje doza u kratkim vremenskim intervalima, što je češće moguće, ukoliko je stanje teško. Dakle, jačinu leka povećavamo frekvencijom uzimanja leka. U hroničnim bolestima koriste se jače potencije sa ređim intervalima davanja. Dužina primene zavisi od reakcije pacijenta.
Homeopatija ne traži dijagnoze, nego sveukupnost simptoma i leči svaku individuu posebno. To je jedan od njenih najvažnijih postulata. Pravi savet je - ne koristiti tuđu nevolju, ne dovoditi svesno bolesnika u zabludu i lečiti stručno, planski i dobronamerno.

KOME JE POTREBAN AKONITUM
Čim dođe, osoba počinje ubrzano i glasno da govori. Često je crvena u licu, nemirna i razdražljiva. Verovatno će tražiti da otvorite prozor, a potom brzo da ga zatvorite jer će joj se smenjivati osećaj jeze i vreline. Žaliće se da je nešto probada, ili da ima neizdržljive bolove reumatskog tipa i sve vreme će pričati da je životno ugrožena i da to lekari ne shvataju. Veliki, panični strah od smrti provlačiće se kroz svaku drugu rečenicu. Tražice vodu da utoli žeđ i to što hladniju. Jako joj prija hladno pivo. Ima osećaj ukočenosti, išijas ili giht, strah od prelaska ulice, čekanja u redu, boravka u zatvorenoj prostoriji sa mnogo ljudi. Muzika joj izaziva panične napade, ili plač, zato što je „smrt blizu“, a ona nije pronašla adekvatan lek. Zenice su joj široke na uplašenom licu, plačljiva je, ima povišenu tepmeraturu. Ima osećaj vidovitosti – „predviđa“ da će se njene muke brzo završiti. Lakše joj je na svežem vazduhu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa