3. septembar 2020.3. sep 2020.
IZBORNI REZULTAT OBAVEZUJE
RAZGOVOR SA DUŠANOM ILINČIĆEM, NOVIM (STARIM) PREDSEDNIKOM OPŠTINE KOCELjEVA

IZBORNI REZULTAT OBAVEZUJE

„Ništa od svih dosadašnjih i budućih investicija nije došlo u Koceljevu samo od sebe. Stvaraju se adekvatni ambijentalni uslovi i partnerski odnos lokalne samouprave i ivestitora je ključ uspeha. Parnterski odnos ne podrazumeva samo jednostranu korist i interes. Mi kao partneri u ovim poslovima se trudimo da obezbedimo uslove kako bi ulagačima bilo što komfornije da pokrenu proizvodnju, da rade i budu zadovoljni, ali da je zadovoljna i njihova okolina, lokalna samouprava i zaposleni koji rade u tim pogonima. Poenta je da imamo što više različitih delatnosti kako bi bila obezbeđena neka vrsta sigurnosti i kako bi svako mogao da nađe radno mesto shodno svom obrazovanju i interesovanju“
Možemo biti zadovoljni sa svim onim što je urađeno u svim sverama, na svim poljima, u oblasti energetike, vodosnabdevanja, ukupne infrastrukture, rasta privrede, uređenja rečnih korita, ulaganja u školsku i sportstku infrastrukturu u vidu rekonstrukcije školskih objekata i izgradnje školskih terena i fiskulturnih sala...To je ono što je jasno vidljivo i što su građani Koceljeve prepoznali, što su potvrdili i na samim izborima kada je SNS ostvarila bolji rezultat nego 2016. Tada je bilo 80 procenata a na ovogodišnjim 85 procenata osvojenih glasova.Imali smo najbolji izborni rezultat u ovom delu Srbije i to dovoljno govori. Sve je to rezultat jednog upornog, predanog, odgovornog i pre svega, poštenog rada s kojim smo se rukovodili u proteklim godinama. Cilj nam je da tako nastavimo i u narednim. S tim što na ovakav izborni rezultat imamo obavezu da radimo još požrtvovanije kako bismo opravdali poverenje naših građana. Ono što ćemo raditi u narednom periodu, a što je već u fazi realizacije, je rezervoar za vodu, kapaciteta hiljadu kubika, koji će služiti za lagerovanje dovoljne količine ispravne pijaće vode kako bi se predupredili eventualni problemi u isporuci i snabdevanju korisnika, građana i privrede. To je za nas kapitalno delo koje ulazi u završnu fazu realizacije. Novac smo obezbedili iz opštinskog budžeta a investicija će biti predata JKP “Progres”. Da bi mogli da proširimo vodosnabdevanje na delove opštine gde je za sada nemamo, ulazimo u realizaciju priključenja na vodo sistem Stubo Rovni i u poodmakloj smo fazi kada je reč o samoj izradi planova. To je jedna od najbitnijih stvari za razvoj lokalne samouprave. Posebno će značiti poljoprivrednicima koji, da bi povećavali svoje kapacitete, između ostalog, moraju da imaju uredno i stabilno snabdevanje vodom. To je samo jedna od stvari koje se trenutno rade na području naše opštine. Mnogo toga je urađeno i u oblasti elektrosnabdevanja, posebno na niskonaponskoj mreži. To ne znači da se nije radilo i na unapređenju visokonaponske. Naprotiv. Međutim, nešto što će za sve nas biti ključno kada je ova oblast u pitanju i na čemu se radi već duži niz godina jeste trafo 110/20 kilovolti. Ova investicija pružiće nam jedan nov, dodatni potencijal za ukupni razvoj, posebno kada je reč o privredi koja se u poslednjih nekoliko godina razvila i to ne samo u sedištu opštine, već i u njenim ruralnim delovima, što nam je i cilj. Važno nam je da razvijamo sve delove opštine zbog opstanka i napretka svakog kraja. Mi nemamo u ovom trenutku ni jedan privredni subjekt koji ne funkcioniše. Ova lokalna samouprava ima dobru saradnju sa svim privrednicima. Tu smo da im dajemo “vetar u leđa” u onoj meri u kojoj je to moguće, da budemo partneri. Raduje nas što postojeća privreda reinvestira sredstva i dodatno proširuje svoje kapacitete i gradi nove pogone- počinje svoju priču za „Glas Podrinja“ predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić, kojem je nedavno na ovoj funkciji poveren treći mandat.
Jedna od najvećih najavljenih investicija za naredni period je rekonstrukcija i dogradnja koceljevačkog vrtića čiji kapaciteti su, uprkos proširenju od pre par godina, ipak nedovoljni da prime svu zainteresovanu decu.
-Nešto što nam je veoma važno da uradimo jeste rekonstrukcija i dogradnja vrtića zato što je to potrebno, s obzirom na broj zahteva roditelja i broj dece koja već idu u predškolsku ustanovu. Vrtić je do sada bio ponos ove opštine, a siguran sam da će to biti i u buduće. Ova ustanova fantastično radi, ostvaruje zapažene rezultate, dobija visoke ocene od strane Ministarstva prosvete. Finansijska sredstva u visini od preko 300 miliona dinara su obezbeđena od strane države i reč je o zaista impozantnoj sumi novca što će biti najveće pojedinačno ulaganje u ovu opštinu. Projekat je završen, ali je korona uticala na sve, pa i na početak radova. Ono što će uslediti jeste raspisivanje javne nabavke.
Još jedna od najavljenih investicija u ovoj opštini ušla je u početnu fazu realizacije. Reč je o elektrani na bio masu u Svileuvi.
–Da. Investitor je otkupio zemljište, projekat je završen, dobijene dozvole za koje je nadležna lokalna samouprava. Ono što se, prema našim saznanjima čeka, jeste dozvola resornog ministarstva da mogu da se priključe na sistem za distribuciju energije. To je preduslov za ulazak u sledeću fazu. Nadamo se da će se ova investicija realizovati jer reč je o investiciji koja nije ozbiljna samo u finansijskom smislu već i u ekološkom. To je nešto što je dugoročno i korist je višestruka. Ne zagađuje, skuplja otpad, bio masu i koristi u proizvodnji. Pozicioniraju se u našoj opštini ali će radijus skupljanja bio mase biti do 80 kilometara.

Kada sumirate dosadašnje rezultate, čime ste zadovoljni, a šta je to što bi moglo bolje?
-Zadovoljan sam činjenicom da sve što smo započeli to je zaživelo i ostvaruje svoj kontinuitet. Recimo, Festival zimnice je jedan od primera. Ove godine, na žalost, zbog korone neće biti održan u dosadašnjoj formi. Posebno sam ponosan na to što smo u najtežim trenutcima za ovu opštinu, poput perioda poplava, prošli jedinstveni, udruženi, što smo odradili posao kako valja. U najvećoj meri sam ponosan na rekonstrukciju obrazovnih objekata i izgradnju sportskih terena i to u gotovo svim delovima ove opštine. Sve je urađeno u veoma kratkom vremenskom periodu i sve je urađeno za našu decu i omladinu. Želja nam je da stvorimo jedne normalne, adekvatne uslove za razvoj i obrazovanje svakog deteta, primerene modernom dobu, da postaknemo kod njih zdrave navike i uputimo ih na zdrav način života. Dosta toga nas očekuje u narednom periodu što bi valjalo uraditi. Jedna od stvari je i rekonstrukcija zelene pijace u Koceljevi. To je jedina pijaca u ovom mestu koju imamo i u koju od njenog postanja, već nekoliko decenija gotovo da nije ništa ulagano. Smatramo da je vreme da Koceljeva dobije jedno moderno, pristojo i uslovno mesto za plasman poljoprivrednih proizvoda. Ne mogu reći da nisam zadovoljan ali je važno da insistiramo na konstantnom usavršavanju svih nas, na permanentoj edukaciji. Moramo da radimo na sebi.


Koliko je teško izdvojiti se i privući potencijalne investitore u jednu opštinu?
-Ništa od svih dosadašnjih i budućih investicija nije došlo u Koceljevu samo od sebe. Stvaraju se adekvatni ambijentalni uslovi i partnerski odnos lokalne samouprave i ivestitora je ključ uspeha. Partnerski odnos ne podrazumeva samo jednostranu korist i interes. Mi kao partneri u ovim poslovima se trudimo da obezbedimo uslove kako bi ulagačima bilo što komfornije da pokrenu proizvodnju, da rade i budu zadovoljni, ali da je zadovoljna i njihova okolina, lokalna samouprava i zaposleni koji rade u tim pogonima. Poenta je da imamo što više različitih delatnosti kako bi bila obezbeđena neka vrsta sigurnosti i kako bi svako mogao da nađe radno mesto shodno svom obrazovanju i interesovanju. Mi smo jedna od retkih opština koja je ostvarila kontinuitet u vlasti. Sa druge strane, imam utisak da nismo opčinjeni tom vlašću. Govorim iz svog ličnog ugla. Radimo za dobrobit svih građana ove opštine. Za nas je građanin u centru pažnje i ono što predstavlja njegov životni standard. Mi svi delimo i taj trotoar, struju, vodu, put...pa i bahaćenje pojedinaca. Sve mi to delimo. Ovo je malo mesto i teško je distancirati se od nekih stvari, bile one lepe ili ružne. Prednost stabilne vlasti i nepromenjenosti u funkcionisanju je što se ne gubi vreme i prepoznaje se dobar deo problema i potreba običnog čoveka.
Proteklih godina su u centru pažnje bile tzv.kapitalne investicije. Čini se da je došlo vreme da se razmišlja i o uređenju same varoši, o izgradnji parka, trga, o vizuelnom izgledu Koceljeve. Da li delite to mišljenje?
-Nema mesne zajednice na području naše opštine u kojoj nismo ozbiljno radili, koja na primer nije dobila kilometre asfalta. Ali, apsolutno ste u pravu da je došlo vreme da uredimo sedište opštine, da dobijemo nove sadržaje i radimo na izgledu. Trenutno imamo park takav kakav je. Projekat za njegovu rekonstrukciju, sanaciju i dogradnju je urađen a vrednost ovih radova je oko milion evra. Planirano je da novi park bude na postojećoj lokaciji ali bi imao dvostruku namenu. To znači da bi tokom cele godine služio za odmor, relaksaciju i zabavu ali bi u dane trajanja Festivala zimnice bio prilagođen potrebama ove manifestacije i potpuno stavljen u funkciju sajma. Projekat je urađen još 2018. Međutim, tražimo način da iznađemo sredstva za realizaciju. Ne mogu sa sigurnošću da kažem u kom periodu će se to i dogoditi ali svakako razmišljamo u tom pravcu da obezbedimo i tu vrstu komfora poput šetališta, parkova, animacija koje su neophodne za sadržajniji, bogatiji život, za sve ono što jednu sredinu čini urbanom. Mi smo do sada uradili mnogo stvari i rešili određene probleme koji nikada ranije nisu bili ni na početku rešavanja, poput regulisanja Rasnice i drugih manjih vodotokova, koji su pravili ozbiljne probleme prilikom obilnih padavina. Mi smo do sada uradili mnogo na boljoj zaštiti od izlivanja. Ne možemo nikada sa sigurnošću tvrditi da neće biti više problema ali smo dosta uradili na preventivi. Takođe, važno je podsetiti da je na području naše opštine bilo jedno od prvih postavljanja automatizovanih protivgradnih baznih stanica što je značajno prvenstveno za poljoprivredu. Radi se o programu ministarstva poljoprivrede koji je pokazao svoju efikasnost u dosadašnjem delu sezone i nadamo se da će tako i ostati. Sve što je do sada urađeno u ovoj opštini, postignuto je zahvaljujući Veroljubu Matiću. Njegovo ime i dosadašnji rad je direktno uticao na razvoj i širenje Koceljeve. Mnogi će reći da su najveće investicije došle u vreme kada sam postao predsednik opštine. Ali, ne sme se zaboraviti da je bazu napravio Matić koji je bio predsednik ove opštine i koji je svojim odlaskom na više pozicije omogućio razvoj i napredak ove opštine. Samim tim, nama je na lokalu bilo mnogo lakše jer smo imali njegovu podršku. Ispostavilo se da sam se našao u pravo vreme na pravom mestu. Sve što ima početak, ima i kraj. Obično ko dođe na ovu funkciju, pomisli da je nezamenljiv i jedinstven, što je pogrešno.
V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa