17. septembar 2020.17. sep 2020.
Ozbiljnost i posvećenost u radu nagrađena priznanjem
Gradska organizacija invalida rada Šabac

Ozbiljnost i posvećenost u radu nagrađena priznanjem

Na Vl Tkačkoj koloniji u Staparu u trajanju od 07 - 11.09.2020. učestvovala je i predstavnica Gradske organizacije invalida rada Šabac Saranfiljka Ivin.Organizator je udruženje „Etno mreža“ Beograd.Ovo je prilika da se iz dvadesetak gradova Srbije iz udruženja u kojima se neguje tradicija kroz izradu rukotvorina na jednom mestu steknu nova i razmene specifična iskustva iz veštine tkanja.
Staparski ćilim je specifična tehnika tkanja(klečanje) potiče iz XIX veka , a posebnost je i širina razboja u zavisnosti od željene širine ćilima .Motivi su uglavnom floralni (ruža), ili ornamenti životinja i ptica.U toku trajanja ove kolonije tkalje su imale zadatak da otkaju prostirku veličine 40 x 40 cm sa motivom staparske ruže.
Predstavnica GOIR – a i članica radionice „Stari zanati „ Šabac osvojila je prestižno priznanje : za najbolji rad u klečanoj tehnici u kategoriji tehničke ispravnosti , uverenje u kategoriji „Preduzimljiva i svoja“ i potvrdu u kategoriji aktivnog učešća u programu kolonije . Ovo je prilika da se u ime GOIR-a zahvalimo našoj članici na posvećenosti i ozbiljnosti u radu iako do učešća u ovoj koloniji nikakvog iskustva u tkanju nije imala. Zahvaljujući učešću i ovim priznanjima našoj članici g-đi Saranfiljki Ivin rad GOIR-a i tkačke radionice „Stari zanati“kvalitetno je predstavljen i na Etno mreži, Naledu, ambasadama Kanade, Amerike, g-đi Zorani Mihailović - Ministarka građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije. Ovo je i potvrda da nismo slučajno u okviru sedam gradova u Srbiji vlasnici sertifikata i priznanja „Čuvari tradicije „ kulturno nematerijalnog nasleđa Srbije.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa