PODSTICAJI ZA SERTIFIKACIJU KVALITETA HRANE, ORGANSKIH
PROIZVODA I PROIZVODA SA OZNAKOM GEOGRAFSKOG
POREKLA I NEOPHODNA DOKUMENTACIJA UZ ZAHTEV
PROIZVODA I PROIZVODA SA OZNAKOM GEOGRAFSKOG
POREKLA I NEOPHODNA DOKUMENTACIJA UZ ZAHTEV
Sve što treba da znate
U skladu sa Pravilnikom o podsticajima za sprovođenje aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti kroz sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla (Službeni glasnik RS“ broj 39/2018 od 25.05.2018. godine) bliže se propisuju vrste podsticaja kroz sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla
Sertifikacija predstavlja postupak kontrole i ocenjivanja procesa proizvodnje i dobijenog proizvoda, što uključuje i laboratorijske analize za proveru kvaliteta proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakom geografskog porekla i poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa nacionalnom oznakom višeg kvaliteta „srpski kvalitet”,koje su izvršene u laboratorijama ovlašćenim od strane ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede u skladu sa posebnim propisima, kao i izdavanje sertifikata kojim se potvrđuje njihova usklađenost sa propisanim zahtevima u pogledu proizvodnje i kvaliteta, izdavanje dokumenta kojim se potvrđuje njihova usklađenost sa propisanim zahtevima u pogledu proizvodnje, za proizvode u periodu konverzije u organskoj proizvodnji, odnosno usaglašenost proizvoda sa specifikacijom, za proizvode sa oznakom „srpski kvalitet”.
Podsticaji obuhvataju podršku sertifikaciji (za lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava):
-sistema upravljanja bezbednošću hrane prema ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R standardu - za pravno lice i preduzetnika,
-dobre poljoprivredne prakse prema GLOBALG.A.P. standardu - za fizičko lice,pravno lice i preduzetnika,
-sistema kvaliteta hrane prema HALAL standardu - za pravno lice i preduzetnika,
-sistema kvaliteta hrane prema KOSHER standardu - za pravno lice i preduzetnika,
-proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje - za fizičko lice, pravno lice, preduzetnika i udruženje.
-proizvoda sa oznakom geografskog porekla - za fizičko lice, pravno lice, preduzetnika i udruženje.
-proizvoda sa oznakom „srpski kvalitet” za fizičko lice, pravno lice i preduzetnika ,
i to za predmet podsticaja koji je realizovan od 01.novembra prethodne godine do dana podnošenja zahteva u tekućoj godine. Zahtev se podnosi za jedan ili više podsticaja Upravi za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu od 01.marta do 31. oktobra.
Uz zahtev se dostavlja i sledeća dokumentacija:
-sertifikat, u zavisnosti od vrste podsticaja za koji se zahtev podnosi – kopija,
-račun na ime podnosioca zahteva o plaćenom iznosu troškova sertifikacije za podsticaj za koji se podnosi zahtev – original ili overena kopija,
-dokaz o izvršenom plaćanju troškova i to: nalog za uplatu i odogovarajući izvod overen od strane banke za pravno lice, preduzetnika i udruženje, kao i za fizičko lice ako je izvršeno bezgotovinsko plaćanje, odnosno odgovarajući fiskalni isečak ukoliko je fizičko lice plaćanje izvršeno gotovinski - original ili overena kopija ,
-sertifikat o akreditaciji, kao i obim akreditacije sertifikacionog tela koje je izvršilo poslove sertifikacije, izdat od strane nadležnog tela za poslove akreditacije, i to samo za podsticaje za sertifikaciju sistem upravljanja bezbednošću hrane prema ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R standardu i i dobru poljoprivrednu praksu prema GLOBALG.A.P. standardu - kopija.
Za dokumentaciju izdatu na stranom jeziku, dostavlja se prevod iste, izdat od strane ovlašćenog sudskog tumača.
Potrebno je na Zahtev upisati i broj katastarske parcele, katastarsku opštinu i opštinu na kojoj se nalazi objekat, odnosno obavlja proizvodnja, prerada proizvoda koji su predmet podsticaja.
Sva dokumentacija treba da glase na podnosioca zahteva i da bude izdata u periodu od 01. novembra prethodne kalendarske godine do dana podnošenja zahteva, a dokumentacija izdata na stranom jeziku mora biti prevedena, izdata od strane ovlašćenog sudskog tumača.
Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini iznos podsticaja je 50% , odnosno 65% za marginalna područja, bez obračunatog poreza na dodatu vrednost, od iznosa uvođenja standarda, odnosno troškova sertifikacije i utvrđuje se prema mestu u kome se nalazi objekat koji je predmet podsticaja, odnosno u kome se proizvode proizvodi koji su predmet podsticaja. Najviši ukupni iznos podsticaja po korisniku je 500.000 dinara.
Podsticaji obuhvataju podršku sertifikaciji (za lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava):
-sistema upravljanja bezbednošću hrane prema ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R standardu - za pravno lice i preduzetnika,
-dobre poljoprivredne prakse prema GLOBALG.A.P. standardu - za fizičko lice,pravno lice i preduzetnika,
-sistema kvaliteta hrane prema HALAL standardu - za pravno lice i preduzetnika,
-sistema kvaliteta hrane prema KOSHER standardu - za pravno lice i preduzetnika,
-proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje - za fizičko lice, pravno lice, preduzetnika i udruženje.
-proizvoda sa oznakom geografskog porekla - za fizičko lice, pravno lice, preduzetnika i udruženje.
-proizvoda sa oznakom „srpski kvalitet” za fizičko lice, pravno lice i preduzetnika ,
i to za predmet podsticaja koji je realizovan od 01.novembra prethodne godine do dana podnošenja zahteva u tekućoj godine. Zahtev se podnosi za jedan ili više podsticaja Upravi za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu od 01.marta do 31. oktobra.
Uz zahtev se dostavlja i sledeća dokumentacija:
-sertifikat, u zavisnosti od vrste podsticaja za koji se zahtev podnosi – kopija,
-račun na ime podnosioca zahteva o plaćenom iznosu troškova sertifikacije za podsticaj za koji se podnosi zahtev – original ili overena kopija,
-dokaz o izvršenom plaćanju troškova i to: nalog za uplatu i odogovarajući izvod overen od strane banke za pravno lice, preduzetnika i udruženje, kao i za fizičko lice ako je izvršeno bezgotovinsko plaćanje, odnosno odgovarajući fiskalni isečak ukoliko je fizičko lice plaćanje izvršeno gotovinski - original ili overena kopija ,
-sertifikat o akreditaciji, kao i obim akreditacije sertifikacionog tela koje je izvršilo poslove sertifikacije, izdat od strane nadležnog tela za poslove akreditacije, i to samo za podsticaje za sertifikaciju sistem upravljanja bezbednošću hrane prema ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R standardu i i dobru poljoprivrednu praksu prema GLOBALG.A.P. standardu - kopija.
Za dokumentaciju izdatu na stranom jeziku, dostavlja se prevod iste, izdat od strane ovlašćenog sudskog tumača.
Potrebno je na Zahtev upisati i broj katastarske parcele, katastarsku opštinu i opštinu na kojoj se nalazi objekat, odnosno obavlja proizvodnja, prerada proizvoda koji su predmet podsticaja.
Sva dokumentacija treba da glase na podnosioca zahteva i da bude izdata u periodu od 01. novembra prethodne kalendarske godine do dana podnošenja zahteva, a dokumentacija izdata na stranom jeziku mora biti prevedena, izdata od strane ovlašćenog sudskog tumača.
Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini iznos podsticaja je 50% , odnosno 65% za marginalna područja, bez obračunatog poreza na dodatu vrednost, od iznosa uvođenja standarda, odnosno troškova sertifikacije i utvrđuje se prema mestu u kome se nalazi objekat koji je predmet podsticaja, odnosno u kome se proizvode proizvodi koji su predmet podsticaja. Najviši ukupni iznos podsticaja po korisniku je 500.000 dinara.
Master agroekonomije Mirjana Milošević
Najnoviji broj
25. april 2024.