17. septembar 2020.17. sep 2020.
OBEVEZA KOJU SRPSKI  NAROD NE SME ZABORAVITI
Proslava Svetih Novomučenika Jasenovačkih

OBEVEZA KOJU SRPSKI NAROD NE SME ZABORAVITI

Proslavi su pored predstavnika državnih organa Republike Srbije, vernika iz Republike Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i naše dijaspore, koji su svojim prisustvom odali poštu nastradalim nedužnim žrtvama, prisustvovali načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac i predstavnici lokalnih samouprava iz Mačvanskog upravnog okruga i to grada Loznice i opština Bogatić i Vladimirci
Kao i prethodne 2019. godine, tako i ove poziv za proslavu Svetih novomučenika jasenovačkih uputila je Episkopija pakračko-slavonska i Episkop Jovan, kako bi se sačuvala uspomena na žrtve Jasenovca i kako bi se nastavila izgradnja dobrosusedskih odnosa. U nedelju, 13. septembra, u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu. Svečanost u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, održana je centralna.Svetu arhijerejsku liturgiju služilo je sedam Vladika, više episkopa Srpske pravoslavne crkve i sestrinskih pravoslavnih crkava.
Na početku liturgije osveštan je novopodignuti paraklis Svetim novomučenicima jasenovačkim. Po završetku liturgije u manastirskoj porti, osveštan je Spomen-krst posvećen stradanju ruskog i srpskog naroda u Drugom svetskom ratu. Spomen-krst je poklon koji je Manastiru Jasenovac priložio gospodin Viktor Djačenko iz Moskve. Osveštavanje slavskog kolača i žita održano je na grobnoj humci kod ,,Kamenog cveta“ u Spomen kompleksu Jasenovac.
Proslavi su pored predstavnika državnih organa Republike Srbije, vernika iz Republike Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i naše dijaspore, koji su svojim prisustvom odali poštu nastradalim nedužnim žrtvama, prisustvovali načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac i predstavnici lokalnih samouprava iz Mačvanskog upravnog okruga i to grada Loznice i opština Bogatić i Vladimirci. Veliki broj delegacija iz Republike Srbije i Republike Hrvatske su položile vence žrtvama fašističkog terora kod spomenika Kameni cvet. U ime Vlade Republike Srbije venac je položio Ivan Bošnjak, državni sekretar u ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, a u ime Mačvanskog upravnog okruga, načelnik Vladan Krasavac.



Koncentracionalni logor Jasenovac bio je logor smrti i najveće stratište u Hrvatskoj formiran tokom Drugog svetskog rata kao mesto zatvaranja, prisilnog rada i likvidacija prvenstveno Srba, Roma, Jevreja, ali i Hrvata i drugih u cilju stvaranja etnički čiste teritorije kvislinške Nezavisne države Hrvatske. Nalazio se u okolini istoimenog gradića, a uništile su ga ustaše aprila 1945. godine, kako bi prikrili svoje zločine. Za hrvatsku administarciju to je bio radni logor Jasenovac. Logor Jasenovac je bio prvi sistematski izgrađivani logorski kompleks na teritoriji Nezavisne države Hrvatske, jedini koji je neprekidno delovao sve do kraja njenog postojanja, najveći po prostoru koji je zauzimao, po broju logoraša koji su kroz njega prošli i po broju žrtava koje su u njemu stradale. U njega su se upućivali ne samo muškarci, nego i žene i deca. Sistem koncentracionih logora Jasenovac osmislio je Vjekoslav Luburić, koji je bio i njegov prvi komandant.
Prof. dr Gideon Grajf, istoričar specijalizovan za Holokaust, autor monografije „Jasenovac – Aušvic Balkana – Ustaška imperija okrutnosti“ kaže da je Jasenovac daleko brutalniji od Aušvica.
U Jasenovcu su od avgusta 1941. godine do 22. aprila 1945. godine ljudi ubijeni samo zbog svoje verske ili nacionalne pripadnosti. U njegovom sastavu su bili logori u Bročicama, Krapju, Jasenovcu i Staroj Gradiški. Do sada su poznata imena 83.145 žrtava. Od ovog broja, 47.627 je bilo Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka. Među stradalima je bilo i 20.000 dece. Međutim, tačan broj žrtava nikada nije utvrđen.
U nastavku boravka, delegacija Mačvanskog upravnog okruga je posetila Pakrac, kojom prilikom je obišla Vladičanski dvor i Sabornu crkvu.
Pomen jasenovačkim žrtvama je obaveza koju srpski narod ne sme prepustiti zaboravu. Prisustvo našeg naroda u Jasenovcu svojevrsna je podrška srpskoj nacionalnoj manjini u Republici Hrvatskoj i ujedno dokaz da Republika Srbija uvek stoji uz svoj narod ma gde se on nalazio.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa