3. decembar 2020.3. dec 2020.
USVOJEN IZVEŠTAJ O RADU HUMANITARNE ORGANIZACIJE

Koceljevački Crveni krst među prvim u Srbiji

Prevencija i omasovljavanje dobrovoljnog davalaštva krvi, zdravstveno-preventivna delatnost, prva pomoć, socijalna uloga, rad sa omladinom i podmlatkom kao i delovanje u nesrećama samo su neke od oblasti koje su se našle u izveštaju o radu Crvenog krsta u Koceljevi za prošlu godinu sa finansijskim delom za 2019-u. O njemu su na svojoj sednici diskutovali i članovi Opštinskog veća. Obrazlažući troškove aktivnosti predsednik ove humanitarne organizacije Nenad Vučinić je napomenuo da se ovi rashodi odnose na troškove organizovanja akcija dobrovoljnih davalaca krvi, na darove koji se kao mali znak pažnje poklanjaju humanim ljudima, poput majice.
–Takođe, vodimo računa i o onima koji više puta daju krv pa im iskazujemo i tom prilikom zahvalnost putem nekog simboličnog poklona. Imamo i svake srede aktivnosti u oblasti prevencije zdravlja koja obuhvata merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi za šta su neophodne trakice koje nabavljamo. Ovom aktivnosti je u prošloj godini bilo obuhvaćeno 590 lica. Dakle, ovi troškovi obuhvataju sve aktivnosti, poput i onih vezanih za obeležavanje određenih datuma- rekao je Vučinić. On je podsetio da se Crveni krst bavi promocijom i omasovljavanjem davalaštva krvi te da je to primarna uloga.
–U prošloj godini smo po broju davalaca u odnosu na broj stanovnika bili najbolji u mačvanskom i kolubarskom okrugu. Imali smo procenat od 3,84 na sto stanovnika u opštini. Osvojili smo prvo mesto zahvaljujući ovom rezultatu i dobili dijamantsku plaketu solidarnosti od instituta za transfuziju krvi Srbije. Što se tiče ove oblasti među prva tri grada i opštine smo u našoj zemlji. Na području opštine najbolji prosek imaju Družetić, Koceljeva i Goločelo. Prošle godine smo imali 45 novih davalaca krvi što je poprilično dobar rezultat. Održano je i dosta radionica kada je reč o dobrovoljnom davalaštvu kako bi se edukovala deca od malih nogu počev od osnovne škole- napomenuo je predsednik ove organizacije. O poziciji opštine Koceljeva na polju dobrovoljnog davanja krvi govorila je i zamenica predsednika opštinskog veća Slavica Ranković koja je istakla da je imala priliku da sa sekretarom i predsednikom Crvenog krsta prošle i pretprošle godine prisustvuje prijemu u Skupštini Grada Beograda gde su dodeljena priznanja najuspešnijim lokalnim samoupravama.
–Mogu vam reći da se Koceljeva veoma visoko kotira što se tiče davalaštva krvi i uvek smo u samom vrhu. Dosta naših građana se odazove i učestvuje u akcijama davanja krvi- ocenila je Ranković. Vučinić je ukazao i na značaj aktivnosti u delu socijalne delatnosti u okviru koje je prošle godine podeljeno 300 paketa ugroženim porodicama i domaćinstvima. Posredstvom Crvenog krsta najugroženijim članovima lokalne zajednice distribuirano je 2,5 tona brašna, isto toliko paketa hrane, oko 1,6 tona sredstava za higijenu, 6,7 hiljada litara soka... Za najsiromašnija staračka domaćinstva pripremana je i zimnica a značajnu ulogu u realizaciji ovog projekta imali su radnici angažovani posredstvom javnih radova. Načelnik odeljenja za privredu, poljoprivredu, saobraćaj, turizam, opštu uprau i javne službe podsetio je da Crveni krst učestvuje godinama u sprovođenju programa javnih radova.
–Tako je bilo i prošle a tako je i ove i godine. Sredstva su i u 2019-oj i u ovoj godini približna. Ovaj program se obično sprovodi kroz dva projekta. Jedan je preko Nacionalne službe i uglavnom obuhvata invalide. I prošle godine, kao i ove, bilo je po troje invalida i to su kvote NSZ, a ostalo se sprovodi kroz realizaciju našeg akcionog plana zapošljavanja, gde opština sufinansira iznos od 50 odsto na ona sredstva koja dobije od NSZ. Na taj način je i ove godine, kao i prethodne, zapošljeno deset lica. To su programi javnih radova koji Crveni krst dobije svake godine- rekao je Miodrag Tadić i dodao da prednost za ovakav način zapošljavanja uglavnom imaju teže zapošljive kategorije lica.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa