3. decembar 2020.3. dec 2020.
Pixaby

Pixaby

Savet za borbu protiv trgovine ljudima grada Šapca

Šta je to radna eksploatacija?

Radna eksploatacija odnosi se na iskorišćavanje i prisvajanje produkata tuđeg rada. Neki od najčešćih vidova radne eksploatacije jesu kršenje radnih prava, trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije i dečiji rad. Do eksploatacije uvek dolazi i eksploatacija se uvek održava upotrebom sile i pretnje, prevarom, zloupotrebom ovlašćenja, zloupotrebom teškog položaja ili na neki drugi sličan način. Kada poslodavac ne isplati platu u zakonskom roku i plata na primer “kasni dva meseca” a da pri tom zaposleni ne može da da otkaz ili je primoran da radi na tom radnom mestu, to je očigledan primer radne eksploatacije.
Kršenje radnih prava jedan je od najčešćih vidova radne eksploatacije i odnosi se na kršenje prava koja su radnicima zagarantovana Zakonom o radu i drugim relevantnim propisima. Najčešći primer kršenja prava radnika je kada zaposleni nema mogućnost da iskoristi godišnji odmor ili mu je isti skraćen, takođe najčešći problem koji se javlja jeste neplaćeni prekovremeni rad. Kršenje prava radnika je kada “prekovremeni rad ulazi u platu”.
Rad na crno je jedan od čestih vidova radne eksploatacije. Svaki radnik mora imati potpisan neki dokument koji mu omogućava rad na određenom mestu. Kada zaposleni radi bez ikakvog potpisanog ugovora i platu prima “na ruke” to predstavlja radnu eksploataciju.
Navedeni su samo neki od vidova radne eksploatacije a postoje još i prinudni rad, uskraćivanje dostojanstva tokom rada, mobing na radnom mestu, seksualno zlostavljanje i diskriminacija odnosno nejednako uvažavanje rada u odnosu na kolege zaposlenog. Svaki vid radne eksploatacije treba prijaviti inspekciji rada.


Savet za borbu protiv trgovine ljudima grada Šapca, tekst je deo projekta „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima“

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa